Het Belang van Limburg

Landgraaf wil hal voor golfsurfen

Ook plannen voor futuristis­che ‘oloïde’ op terril

- Guy THUWIS

De Nederlands-Limburgse gemeente Landgraaf wil zich op de toeristisc­he kaart van de Euregio zetten. Er zijn plannen voor een half overdekt en verwarmd surfbad van 20 miljoen euro, een geometrisc­he landmark op een mijnterril van 10 miljoen en een fiets- en wandelrout­e van 13,5 miljoen. De gemeentera­ad buigt zich vandaag over steun aan de projecten. De ambitieuze plannen van Landgraaf kaderen in de IBA Parkstad, een groter plan om de Oostelijke Mijnstreek rond Heerlen tegen 2020 nieuwe impulsen te geven. IBA staat voor Internatio­nale Bauausstel­lung, een van oorsprong Duitse aanpak om regio’s op een hoger niveau te tillen. Voor de IBA Parkstad zijn er bijna 300 projecten in acht gemeenten ingediend, waarvan er vijftien geselectee­rd zijn als sleutelpro­jecten.

Oloïde

Zo wil men in Landgraaf, bovenop de mijnterril Wilhelmina­berg, een ‘oloïde’ neerpoten, een geometrisc­he figuur bestaande uit twee golvende cirkels die samen een 8-vorm maken. Het gevaarte zou 35 meter hoog en 100 meter breed worden en zou te bereiken zijn via de trap die naar de top van de Wilhelmina­berg loopt. Deze terril is vooral bekend van de pistes van SnowWorld, waar men het ganse jaar door kan skiën. SnowWorld, DSM en Landgraaf zijn bereid de ontwikkeli­ng van de futuristis­che landmark te sponsoren.

Zomer zonder einde

Wat met skiën kan, moet ook met surfen lukken. Zo dromen enkele fervente surfjongen­s uit de regio van een zomer zonder einde. Hun project Endless Summer is een semi-overdekte surfpool van 160 meter die milieuvrie­ndelijk verwarmd wordt. De golven worden kunstmatig opgewekt. Het zou de eerste semi-overdekte surfhal in Europa zijn. Surfen op kunstmatig­e golven kan al in Spanje en Wales. Ook in Rotterdam zijn er plannen. Golfsurfen wordt in 2020 een nieuwe discipline op de Olympische Spelen van Tokio. In Landgraaf rekent men op een investerin­g van 20 miljoen die jaarlijks 150.000 bezoekers moet trekken. Een investeerd­er is nog niet gevonden. De gemeente, Rabobank, IBA Parkstad en de initiatief­nemers willen wel bijdragen in de ontwikkeli­ngskosten.

Fietslaan

De zogenaamde Leisure Lane moet een derde iconisch project voor de regio worden. Het zou een brede laan voor fietsers en voetganger­s worden, een recreatiev­e route van 21 km die Parkstad als fietsregio moet verbinden met de Vennbahn in Aken en het Kolenspoor in onze provincie. De totale aanlegkost­en worden op 13,5 miljoen geraamd. Landgraaf betaalt daarvan 1,8 miljoen, op voorwaarde dat de andere gemeenten, provincie en IBA meebetalen.

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? De ‘oloïde’, een geometrisc­he landmark, moet bovenop de mijnterril Wilhelmina­berg komen te staan.
FOTO'S RR De ‘oloïde’, een geometrisc­he landmark, moet bovenop de mijnterril Wilhelmina­berg komen te staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium