Het Belang van Limburg

Burgemeest­er laat straat Christmas House afsluiten

Penxten: “Er zijn nog geen ongevallen gebeurd, maar we willen ze wel vermijden”

- Raf VANMECHELE­N

Het gemeentebe­stuur verwacht dat ook dit jaar een volkstoelo­op in het ‘Christmas House’ van Jurgen Bollen in de Grootstraa­t in Alken. “We nemen het zekere voor het onzekere en gaan de straat afsluiten voor doorgaand verkeer”, zegt burgemeest­er Marc Penxten (N-VA).

Het ‘Christmas House’ lokte in december 2015 nog meer dan 10.000 bezoekers, maar een jaar later bleef het stil in de Grootstraa­t in Alken. Er was heel wat tegenkanti­ng van de buurt en Bollen, ook bekend van zijn deelname aan ‘Komen Eten’ op Vier, diende geen aanvraag in bij het gemeentebe­stuur om bezoekers te mogen ontvangen. Jurgen versierde wel nog het huis van zijn ouders met duizenden lichtjes.

Maar dit jaar is de 26-jarige Bollen helemaal terug. 160.000 lichtjes, 16.000 glazen kerstballe­n, een grote versierde tent in de achtertuin, een kerstbar en meer dan 35 kunstkerst­bomen. Niets is de kerstgekke Alkenaar te veel. “Maar al die pracht en praal kan ook voor ongemakken zorgen”, zegt burgemeest­er Penxten. “We steunen het initiatief maar nemen ook extra maatregele­n. Op de uren dat het donker en gevaarlijk is, wordt de straat voor doorgaand verkeer afgesloten. De straat blijft enkel open voor hulpdienst­en, lijnbussen en het plaatselij­ke verkeer.”

Ongeval vermijden

“Bij de vorige edities merkten we dat passanten voor het huis stopten om zich aan de lichtjes te vergapen. Wie dan wilde oversteken dacht dat die wagen gestopt was. Er zijn nog geen ongevallen gebeurd, maar we willen ze wel vermijden.”

De initiatief­nemer ontvangt de duizenden bezoekers van 1 december tot 7 januari. Van het gemeentebe­stuur kreeg hij de toelating om op zondag tot en met donderdag open te houden tot 22 uur en op vrijdag en zaterdag tot 1 uur. “En over die afspraken zullen we wel waken”, aldus Penxten. De politie zal ook extra patrouille­ren en toezien dat er niet fout wordt geparkeerd.”

Jurgen zelf voorziet wat extra parking aan de begrafenis­ondernemer in de Grootstraa­t. Bedoeling is ook dat er een parkeerwei­de in gebruik wordt genomen, maar het regenweer zal die wellicht onbereikba­ar maken. “We raden mensen aan om te parkeren aan de sporthal, op de parking van de Carrefour (tijdens de sluitingsu­ren) of op de parking van de Manège”, zegt de burgemeest­er. “De Grootstraa­t wordt vanaf 18 uur afgesloten tot sluitingst­ijd, dan moet Jurgen ook twee stewards voorzien aan beide omleidinge­n.”

Verkeer in de richting van en komende van Wimmerting­en moet een omleiding volgen.

 ??  ??
 ??  ?? 160.000 lichtjes, 16.000 kerstballe­n, 35 kerstbomen, een kerstbar en een grote versierde tent. Niets is Jurgen Bollen (kleine foto) te veel om zijn ‘Christmas House’ op te fleuren.
FOTO KAREL HEMERIJCKX
160.000 lichtjes, 16.000 kerstballe­n, 35 kerstbomen, een kerstbar en een grote versierde tent. Niets is Jurgen Bollen (kleine foto) te veel om zijn ‘Christmas House’ op te fleuren. FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium