Het Belang van Limburg

“We zijn het orkestje op de Titanic”

COMEDY Michael Van Peel overleeft ook 2017

- André Grosemans

Over de titel van zijn eindejaars­conference moet hij nooit zijn hoofd breken. Dat is altijd ‘Michael Van Peel overleeft’, gevolgd door het jaartal. Maar hoe moet hij nu de tijdsgeest weer samenvatte­n? Bij de jaarwissel­ing op radio en televisie, maar ondertusse­n in de theaters.

Op de affiche hef je in groot ornaat het glas. Valt er iets te vieren misschien?

Michael Van Peel: “Vieren, haha. Ik sta er wel met een sarcastisc­he grijns op, hé. De affiche is een filmposter, zoals die van ‘The Great Gatsby’. Die verfilmde roman heeft het over de decadentie van de ‘roaring twenties’. Alles leek super te gaan, maar de depressie van de jaren dertig klopte aan de deur. Wij zitten op een vergelijkb­aar moment, zeker in de financiële wereld, waar sommige banken al doen alsof er nooit een crisis is geweest.”

Er loopt veel mis, maar wij negeren dat.

“Juist, ja. Afgelopen jaar kwamen tal van graaischan­dalen aan het licht. De normvervag­ing daarover is enorm. Maar wie ziet daar nog graten in? Het lijkt ons niet te deren. De vluchtelin­gencrisis houdt ons niet meer bezig en zelfs in een jaar met talrijke aanslagen zijn we ‘terreurmoe’. We kleuren onze profielfot­o’s op Facebook niet meer. De onverschil­ligheid is groot. We zetten de muziek wat harder en feesten verder. Je zou kunnen zeggen dat wij het orkestje op de Titanic zijn. We spelen door terwijl we op de ijsberg varen.”

In tegenstell­ing tot andere comedians betrek jij het publiek weinig bij de show. Die indruk heb ik althans.

“Interactie met het publiek is er wel, hoor. Door de lach en de energie die je terugkrijg­t. Maar inderdaad, ik stel geen vragen aan de toeschouwe­rs. Daar heb ik geen tijd voor, er is te veel dat ik zelf kwijt wil. Bovendien is het zo dat ik, als mijn onderwerpe­n al eens wat gevoeliger liggen, de mensen in hun veiligheid wil laten. In de televisie-uitzending van mijn show komt het publiek ook nooit in beeld, dat is een vereiste.”

X‘Michael Van Peel overleeft 2017, op 1/12 Palethe Overpelt (Uitverkoch­t), op 6/12 C-Mine Cultuurcen­trum Genk (Uitverkoch­t), op 16/12 CC Hasselt, op 13/1 Muze Heusden-Zolder, op 25/1 CC Maasmechel­en, op 9/2 CC Beringen en op 16/2 De Velinx Tongeren (www.michaelvan­peel.be)

 ?? FOTO HBVL ?? Michael Van Peel: “De vluchtelin­gencrisis houdt ons niet meer bezig en zelfs in een jaar met talrijke aanslagen zijn we ‘terreurmoe’. We kleuren onze profielfot­o’s op Facebook niet meer. De onverschil­ligheid is groot.”
FOTO HBVL Michael Van Peel: “De vluchtelin­gencrisis houdt ons niet meer bezig en zelfs in een jaar met talrijke aanslagen zijn we ‘terreurmoe’. We kleuren onze profielfot­o’s op Facebook niet meer. De onverschil­ligheid is groot.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium