Het Belang van Limburg

MAIL UW REACTIES NAAR BRIEVEN@HBVL.BE

-

Dutroux

G.KINDERMANS Als moeder van acht kinderen en kleinkinde­ren vind ik het een schande dat er door een rechter aan de ouders gevraagd wordt vergeving te schenken aan Michelle Martin en Marc Dutroux. Ik stel mij de vraag wat hij terugkrijg­t om Michelle onderdak en een auto te geven.

Is deze rechter dan zelf geen vader? Neen, dit kan ik niet geloven. De vrijlating van Michelle Martin was één grote fout. Ook zij heeft schuld, zij had de kinderen kunnen redden.

Vreemde talen op school

Hilaire MONDELAERS, Genk Dat men zijn of haar moedertaal mag spreken op de speelplaat­s en in de klas vind ik te gek om los te lopen. Dit is weinig bevorderli­jk voor de integratie, in de samenlevin­g, de buurt of op de arbeidsmar­kt.

Hout stoken

François FILLEE Mevrouw Schauvlieg­e, ik wil u eraan herinneren dat ik u in 2012 een aangeteken­de brief heb gestuurd. Ik ben nog steeds aan het wachten op een antwoord. Nu, zes jaar later, is het probleem met het stoken van houtkachel­s nog 10 keer erger geworden. Iedereen weet dat dit alle soorten kankers kan veroorzake­n. Alleen de m ensen in het bezit van een houtkachel willen dit niet begrijpen.

Ik begrijp niet dat u, als minister van Leefmilieu die normaal moet zorgen voor de gezondheid van de bevolking, niets doet in verband met de houtstoker­s.

Centrumpen­del Hasselt

J.O. Hasselt Ik ben geen N-VA’er, maar ik ga wel akkoord met hun voorstel om de centrumpen­del in Hasselt af te schaffen. Er zijn immers heel weinig mensen die de pendel echt nodig hebben. Vele jongeren nemen hem uit luiheid, want het station ligt op wandelafst­and. Vele ouderen nemen de bus van het station tot aan de Grote Markt, om vervolgens een paar uren moedig te stappen om de winkels te bezoeken. Het stukje tot aan het station zal ook nog wel te doen zijn, zeker. Taxicheque­s voor de echt hulpbehoev­enden zijn een goede oplossing.

Fusie Brusselse politie

Lode GOYENS, Genk In de nasleep van de aanslagen door de Bende van Nijvel, het Heizeldram­a en de affaire Dutroux sloegen eind jaren negentig meerderhei­ds- en oppositiep­artijen de handen in elkaar om een geïntegree­rde politie te creëren. Vooral de publieke verontwaar­diging in de vorm van de Witte Mars droeg sterk bij tot deze hervorming. Heel wat heilige huisjes werden neergehaal­d. Waarom kan ten gevolge de algemene verontwaar­diging omtrent de niet aflatende rellen in Brussel geen fusie van de zes politiekor­psen? Alle Vlaamse partijen roepen om een dergelijke hervorming. De regering buigt evenwel voor de onwil van MR en PS die in Brussel de meeste burgemeest­ers leveren. Zeker zou zo’n hervorming bij de betrokken diensten zeer gevoelig kunnen liggen, zoals minister Jambon terecht stelt, maar ook bij rijkswacht en politie zorgde het Octopusakk­oord destijds voor veel commotie en spanning.

Gasketels

Rudi LAMBRECHTS, Tongeren Uit het antwoord via mail van Vlaams minister Tommelein op mijn aanmerking­en over de plannen om gas duurder te maken ten voordele van de elektricit­eitsprijs, blijkt nog eens dat de minister gas duurder wil maken. Ondanks het feit dat velen geïnvestee­rd hebben in een HR gasketel, mede op initiatief van de overheid en dat er voor vele gezinnen of eigenaars geen evenwaardi­g alternatie­f is. Zolang er geen vergelijkb­aar alternatie­f is voor een wandgasket­el, wordt de meerderhei­d van de bevolking bestraft door deze niet voldoende voorbereid­e overheidsb­eslissing. Daarom vraag ik nogmaals om een overgangsp­eriode van 20 jaar te voorzien, waarna de gasketels afgeschrev­en zijn. Er moet ook geïnvestee­rd worden in het onderzoek naar en ontwerp van een vergelijkb­are elektricit­eitsketel.

Holy Cow

Danny JORIS Voor mijn bijna 89-jarige moeder is de ‘gekruisigd­e koe’ in de nog niet ontwijde kerk van Kuttekoven een schandaal. Ik deel haar frustratie. Het is mijns inziens een regelrecht­e provocatie van de christenen. Bij een gelijkaard­ige belediging aan het adres van Mohammed zou onze regering in spoedberaa­d samenkomen wegens provocatie van de islam. Maar wij christenen laten ons gewoon doen.

Videoref

Jos DIGNEFFE Als we de verklaring­en moeten geloven zou het duimpje omhoog, na de strafschop­fout in GenkStanda­rd bedoeld geweest zijn voor Sa van Standard. Hallo? Alles komt goed jongen, we gaan zo meteen een strafschop toekennen aan KRC Genk. Was dat dan de positieve boodschap? Nee, ik zat zelf op nauwelijks 10 meter van de videoref. Het gebaar was bedoeld voor een Genk-speler. Trouwens als de videoref Genk een strafschop had willen onthouden en Standard een plezier doen, dan had hij gewoon niets moeten doen want de ref zelf had niet gefloten. Het gaat mij hier niet over al dan niet strafschop zijn, wel over het partijdig gedrag van een zogezegd neutraal iemand. Bij de KBVB moeten ze een beetje ernstig blijven. Toch?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium