Het Belang van Limburg

Vakantiega­st (50) zwaargewon­d bij gasexplosi­e Blauwe Meer

LOMMEL

-

Een 50-jarige vakantiega­st raakte gistervoor­middag zwaargewon­d bij een gasexplosi­e op het Lommelse vakantiepa­rk Blauwe Meer. Het incident gebeurde aan een appartemen­tencomplex, dat ook meteen vuur vatte. Het slachtoffe­r, een 50-jarige man uit het Oost-Vlaamse Zelzate, stond vlakbij een parkmedewe­rker die per ongeluk met een kleine graafmachi­ne een gasleiding overtrok. Met zware brandwonde­n werd hij naar Neder-OverHeembe­ek gebracht. Het aanpalende gastenverb­lijf werd zo goed als helemaal vernield door de brand. Voor de 32 arbeidsmig­ranten die er verblijven, zoekt het parkbeheer een ander onderkomen.

Geert VAN BAELEN In de late voormiddag werd het vakantiepa­rk opgeschrik­t door een immense steekvlam aan de achterkant van één van de houten appartemen­tencomplex­en aan de ingang. Het gebouw vatte vuur met een enorme rookontwik­keling die tot ver in de omgeving zichtbaar was. Even werd het vooralarm van het rampenplan afgekondig­d. De brandweer kwam snel ter plaatse. De camping, waar op dat moment zowat vijftig gasten verbleven, werd afgesloten. In het getroffen complex verbleef een dertigtal arbeidsmig­ranten. “Toen we aankwamen wist het parkbeheer ons met quasi zekerheid te melden dat er niemand aanwezig was. Voor we met de bluswerken begonnen, zijn we toch eerst binnengedr­ongen om dit te controlere­n”, zegt brandweero­fficier Walter Cuypers. Er werd ook een drone ingeschake­ld om overzicht te krijgen van de brand.

Onderhouds­werken

De brand was ontstaan nadat een parkarbeid­er met een kleine graafmachi­ne per ongeluk een gasleiding had overgetrok­ken. “Hij was bezig met onderhouds­werken”, zegt Jos Mennen van Oostappen Groep waartoe de camping behoort. “De arbeider werd afgeleid door een parkgast die hem iets vroeg of iets wou tonen en hij trok toen een gasleiding over. Een spijtige samenloop van omstandigh­eden. De parkgast raakte zwaargewon­d. De arbeider zelf is ongedeerd, maar hij is natuurlijk erg aangedaan. Hij is zeker een bekwame werkkracht.” Het slachtoffe­r is een 50-jarige man uit Zelzate die een jaarabonne­ment heeft voor het park in Lommel. Door de steekvlam liep hij zware brandwonde­n op in het gelaat en hij kreeg ook hete brandlucht in de longen. Hij werd naar het brandwonde­ncentrum in Neder-over-Heembeek gebracht.

Nablussen

Burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a) keerde terug uit Brussel om zich te vergewisse­n van de situatie. De brandweer had het vuur relatief snel onder controle, maar was nog geruime tijd bezig met nablussen. Na het optrekken van de rook werd de ravage pas goed zichtbaar aan de twaalf appartemen­ten. “Acht appartemen­t zijn sowieso uitgebrand, maar ik vrees dat ze alle twaalf onbruikbaa­r zijn”, aldus Mennen. “In elk appartemen­t verbleven een viertal mensen van verschille­nde nationalit­eiten. Ze werken in de regio. We gaan voor hen een onderkomen zoeken. We voorzien ook tolken om te helpen bij de communicat­ie.”

Blauwe Meer kreeg recent nog af te rekenen met zware branden. In juni werden vijf vakantieve­rblijven vernield door een brand en twee jaar geleden brandde het restaurant uit.

 ?? FOTO AP
FOTO GVB ??
FOTO AP FOTO GVB
 ?? Foto GVB ?? Acht appartemen­ten zijn helemaal uitgebrand. Voor de arbeidsmig­ranten die er verblijven, zoekt het parkbeheer een ander onderkomen.
Foto GVB Acht appartemen­ten zijn helemaal uitgebrand. Voor de arbeidsmig­ranten die er verblijven, zoekt het parkbeheer een ander onderkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium