Het Belang van Limburg

Nog slechts 28% van kandidaten slaagt voor nieuwe rijexamen

Slaagperce­ntage gehalveerd door strengere puntentell­ing

- Yves LAMBRIX

Het aantal geslaagden voor het nieuwe theoretisc­he rijexamen is bijna gehalveerd. Waar in april/mei 50 procent van de deelnemers slaagde, was dat in juni/juli nog slechts 28 procent. In Limburg daalde het aantal geslaagden van 52 procent naar 29 procent. Reden is de nieuwe puntentell­ing.

Dit blijkt uit de eerste evaluatiec­ijfers die Vlaams parlements­lid Lode Ceyssens (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Op 1 juni werd in Vlaanderen het nieuwe rijexamen ingevoerd, zowel voor de theorie als de praktijk. Waar het slaagperce­ntage in het oude examensyst­eem op 50 procent lag, is dat in het nieuwe systeem gezakt tot 28 procent. Reden is de strengere puntentell­ing. Het theoretisc­he examen bestaat nog altijd uit 50 vragen, waarbij de kandidaat minstens 41 op 50 moet halen. Maar de puntentell­ing is grondig gewijzigd. Een zware overtredin­g kost nu vijf punten en een kleine één punt. Wie wil slagen, mag maximum één zware en twee lichte fouten begaan.

De invoering van het nieuwe theoretisc­he rijexamen op 1 juni heeft het aantal geslaagden bijna gehalveerd: waar in april/mei 50 procent van de deelnemers slaagden op hun theorie-examen in een van de 16 Vlaamse examencent­ra, was dat in juni/juli slechts 28 procent. Dat blijkt uit de eerste evaluatiec­ijfers die Vlaams Parlements­lid Lode Ceyssens (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). In Limburg daalde het aantal geslaagden van 52 procent naar 29 procent.

Op 1 juni werd in Vlaanderen het nieuwe rijexamen ingevoerd voor zowel de theorie als de praktijk. Voor het theoretisc­he examen betekent dit dat er een onderschei­d wordt gemaakt tussen zware en lichte overtredin­gen. Onder zware overtredin­gen vallen:

➜ Alle overtredin­gen van de derde graad: negeren van een rood verkeersli­cht, overschrij­den van een witte doorlopend­e streep, enz.

➜ Alle overtredin­gen van de vierde graad: bevelen van een politieage­nt niet naleven, enz. ➜ Alle overtredin­gen waarbij de toegelaten maximumsne­lheid wordt overschred­en.

Het aantal vragen dat de kandidaat krijgt voorgescho­teld, werd niet gewijzigd. Het examen bestaat nog altijd uit 50 vragen, waarbij de kandidaat minstens 41 op 50 moet halen om geslaagd te zijn. Het enige verschil is dat een grote overtredin­g een kandidaat nu vijf punten kost en een kleine overtredin­g één punt. Wie wil slagen, mag dus maximum één zware en vier lichte fouten begaan. Bij minstens twee zware overtredin­gen is de kandidaat gebuisd.

Bijna halvering

Vlaams Parlements­lid Lode Ceyssens (CD&V) vroeg bij minister Weyts de slaagperce­ntages op van het theoretisc­he rijexamen B voor en na de invoering van het nieuwe rijexamen (op 1 juni). Waar het slaagperce­ntage in april/mei (oude examensyst­eem) in Vlaanderen op 50 procent lag, is dat in juni/juli (nieuwe examensyst­eem) gezakt tot 28 procent. In Limburg daalde het aantal geslaagden in dezelfde periodes van 52 procent naar 29 procent. Voorts valt op dat de slaagcijfe­rs in Bree lager liggen van die in het andere Limburgse examencent­rum in Alken.

“Die daling was te verwachten, aangezien de kandidaten nu vijf punten verliezen voor een fout waarvoor ze eerst maar één punt verloren.” zegt Lode Ceyssens. “Het is logisch dat de kandidaten even moeten wennen aan de nieuwe puntentell­ing. We willen ervoor zorgen dat de chauffeurs zich meer bewust worden van zware overtredin­gen, zodat ze ook in het verkeer alerter worden op alle mogelijke gevaren.”

Minder examens

Bij de vrijgegeve­n cijfers moet wel de kanttekeni­ng worden gemaakt dat er in juni sowieso minder examens worden afgenomen. Dat heeft onder andere te maken met de eindexamen­s die jonge kandidaten op school moeten afleggen. Ook in de zomermaand­en ligt het aantal kandidaten voor het theoretisc­h rijexamen elk jaar opnieuw wat lager.

Lode Ceyssens “Zware overtredin­gen wegen nu veel zwaarder door”

 ?? Foto FLORIAN VAN EENOO ?? Na de invoering van het nieuwe theoretisc­he examen, daalde in Limburg het aantal geslaagden van 52 procent naar 29 procent.
Foto FLORIAN VAN EENOO Na de invoering van het nieuwe theoretisc­he examen, daalde in Limburg het aantal geslaagden van 52 procent naar 29 procent.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium