Het Belang van Limburg

“Overheid betaalt beter dan de privé”

Vlaamse regering beslist in Maasmechel­en over uitstel moderniser­ing secundair onderwijs

- Liliana CASAGRANDE

De Vlaamse regering heeft gisteren de wekelijkse ministerra­ad in Maasmechel­en gehouden. De beslissing om de moderniser­ing te laten ingaan in 2019, is dus daar genomen. Crevits laat haar ambitie voor 2018 varen. “We gaan haar een bloemeke sturen”, zegt Marc Diriks, directeur van de Sint-Martinussc­holen in Herk-de-Stad. Zijn collega Yvan Lemmens van THHI in Tessenderl­o vindt het dan weer jammer dat hij niet kan starten. “Hoe sneller, hoe liever.” Crevits besefte eigenlijk al langer dat die hervorming niet haalbaar was tegen 2018, want daar hadden zowel de koepels als vakbonden op gewezen. “De eindtermen zijn onlangs goedgekeur­d, die worden uitgewerkt tegen 2019. Als we met de moderniser­ing waren gestart in 2018, dan hadden we wel een structuur, maar nog geen inhoud”, zegt Crevits. “We laten die twee nu samen gaan.”

De vraag om te hervormen ,gaat al een paar legislatur­en mee. Pascal Smet (sp.a) heeft aan het einde van de vorige legislatuu­r de krijtlijne­n uitgezet, twee minuDaarna­ast ten na het akkoord bleek al dat N-VA diezelfde tekst totaal anders las. Deze regering stelde die hervorming bij tot ‘moderniser­ing’.

In de eerste graad worden er wat uren herschikt, al is het verschil met nu klein. In het eerste jaar zal je een algemene vorming van 27 uur krijgen, plus 5 uur keuzevakke­n, net zoals nu. In het tweede jaar gaat het om een basis van 25 uren plus 5 uur keuzevakke­n en nog eens 2 uur om je te verdiepen of om te herhalen. In de B-stroom (voorbereid­ing op beroeps) gaat het om 20 uur algemene vakken, vier meer dan nu. komt er nog een opleiding die je voorbereid­t om van de B-stroom door te stoten naar de A-stroom.

De grote veranderin­g is eigenlijk voor de tweede en derde graad. De richtingen worden ook ingedeeld in acht domeinen zoals STEM (wetenschap­pen, technologi­e, wiskunde) of taal en cultuur. Binnen één domein of thema kan je dan zowel een theoretisc­he als een meer praktische opleiding krijgen. Maar aangezien de moderniser­ing start in het eerste jaar, duurt het nog tot 2024 alvorens die helemaal is uitgevoerd.

Slappe thee

“Die hervorming is maar slappe thee geworden”, vindt Marc Diriks van Sint-Martinussc­holen uit Herk-de-Stad. “Maar we zijn toch blij met het uitstel. We zaten met zo’n 18 directeurs samen op een congres en toen we het nieuws vernamen, hebben we toch hoera geroepen. Het M-decreet heeft ons geleerd dat reorganise­ren tijd vraagt.” Voor Yvan Lemmens, directeur van THHI in Tessenderl­o mag die hervorming al meteen starten. “Jammer van dat uitstel, want we zijn er klaar voor”, zegt Lemmens. De school gaat ook met het Pius X-college samen zitten, wat ook mogelijkhe­den biedt om met domeinen te werken. “De vakschool zal geen vakschool meer zijn en het college geen college meer.”

Tom Verheyen, directeur van het Inspiro-college in Houthalen, zit ook in het adviesorga­an van directeurs van het katholiek onderwijs. “Wij zijn blij met het uitstel, want er zijn nu nog te veel onduidelij­kheden”, zegt Verheyen.

Duaal leren

Het duaal leren - waarbij leerlingen ook in bedrijven worden opgeleid - zal ook pas in 2019 overal ingevoerd worden. “Volgend jaar bieden we 55 studierich­tingen aan. Momenteel zijn er dat 21,” zegt minister Philippe Muyters (N-VA).

Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, is tevreden met het uitstel. “We hebben elke dag van dat extra jaar ook wel nodig”, zegt Boeve. “Want we moeten die eindtermen ook nog uitwerken tot leerplanne­n. En daarna willen we de start goed voorbereid­en.”

Raymonda Verdyck, de grote baas van het GO!-onderwijs, was de eerste die aan de alarmbel trok. “We zijn blij dat we nieuwe inhoud en nieuwe structuur samen kunnen invoeren”, zegt ze.

Zelfs voor oppositiep­artij sp.a is dat uitstel niet erg. “Dit is een mooie kans om die hervorming bij te sturen zodat de echte noden worden aangepakt”, vindt Caroline Gennez. Ze wil dat het decreet wordt aangepast.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De hele Vlaamse regering was vrijdag present in het Terhills Hotel in Eisden voor de evaluatie van het SALK-plan en voor een uitzonderl­ijke minsterraa­d op locatie.
FOTO SVEN DILLEN De hele Vlaamse regering was vrijdag present in het Terhills Hotel in Eisden voor de evaluatie van het SALK-plan en voor een uitzonderl­ijke minsterraa­d op locatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium