Het Belang van Limburg

Waar steenrijke ondernemer­s en zware criminelen zij aan zij wonen

De villawijk in Neerpelt: waar steenrijke bedrijfsle­iders en criminelen zij aan zij wonen

-

Klein Chicago of het Beverly Hills van Limburg. De aliassen voor de villawijk in het Neerpeltse Grote Heide zijn niet altijd even flatterend. Maar daar is ook een reden voor. Vorige week werd opnieuw een villabewon­er uit de weg geruimd. Bedrijfsle­ider Marcel van Hout (51) werd in zijn villa afgemaakt met een kogel door het hoofd. De teller met het aantal liquidatie­s in de Grote Heide staat daarmee op vijf. Stuk voor stuk Nederlande­rs. “We zullen nu wel stilaan door onze bandieten heen zitten”, grinnikt een Nederlands­e bewoner van de wijk.

De villawijk in Grote Heide, verscholen in een dennenbos op de grens tussen Neerpelt en Achel, is een attractie. Tussen de hoge bomen rijzen gigantisch­e villa’s met tuinen van een voetbalvel­d groot. Protserige kastelen zijn er ommuurd met metershoge hekken en hagen. In de smalle straatjes van de wijk kruist een politiewag­en verschille­nde keren ons pad. “Normaal zie je die hier niet snel. Maar sinds er opnieuw een moord is gepleegd, patrouille­ert de politie hier regelmatig”, zegt een Nederlands koppel op rust dat een wandeling door de wijk maakt. In de Neerpeltse villawijk leek de rust weergekeer­d sinds de laatste liquidatie van een inwoner, drugscrimi­neel Johnny Mieremet, in 2005. Maar vorige week keek er opnieuw een villawijkb­ewoner in de loop van een geweer. In de Tisselriet­weg werd Marcel van Hout (51), een geboren Eindhovena­ar die in het Nederlands­e Son een bedrijf in landbouwma­chines en bouwmateri­alen runde, afgemaakt met een kogel in het hoofd en de romp. Van Hout werd in een plas bloed gevonden in de keuken van één van zijn villa’s. Door zijn exvrouw, die zich zorgen maakte omdat hij de hele dag niet op zijn werk was komen opdagen. “Deze moord hadden we totaal niet zien aankomen”, zegt een buur van de vermoorde zakenman. “Veel contact hadden we niet, maar hij leek mij een correcte man.”

Paleis

De moord op van Hout is een week later nog altijd hét gesprekson­derwerp in de wijk. Al willen maar weinig bewoners openlijk spreken. Wie dat wel doet, doet het anoniem. “Ik wil hier niet in de problemen komen”, fluistert een Nederlands­e buurtbewon­er. De man is niet helemaal verrast dat Marcel van Hout uit de weg is geruimd. “Hij had hier niet één maar twee villa’s. Naast zijn villa in de Tisselriet­weg, waar hij is omgelegd, had hij pas nog een tweede villa gebouwd, in de Ganzenpas.” Al is villa wellicht niet het juiste woord. Het pand op Ganzenpas 2 is een heus paleis, opgetrokke­n met reusachtig­e witte zuilen en ommuurd door een metershoge haag en prikkeldra­ad. Camera’s leggen iedere beweging rond het protserige pand vast. “Toen die villa na drie jaar bouwen klaar was, stelde iedereen zich hier de vraag: hoe kan iemand die op een eerlijke manier zijn brood verdient, zo’n kasteel neerzetten? Dit kon niet kloppen”, zegt de man gedecideer­d. Van Hout had zich volgens de buurtbewon­er eerder ook al verdacht gemaakt. “Zeven jaar geleden is nog een andere villa van hem vernield. In brand gestoken, amper enkele dagen nadat hij het huis gekocht had. Verdacht toch, niet?” Al is niet iedereen van mening dat Marcel van Hout in het illegale circuit zat. Zijn ouders bijvoorbee­ld, die ook in een riante villa in de wijk wonen. “Wij zijn al die speculatie­s rond onze zoon moe. Marcel is geen crimineel”, zegt zijn moeder geïrriteer­d.

Interventi­eploeg

Vlakbij de villa van de ouders van de vermoorde Marcel van Hout, aan de rand van de villawijk, springt ons een schreeuwer­ig bord in het oog. ‘Deze wijk wordt permanent bewaakt’, staat er in grote letters op geschreven. Daaronder het logo van Seal Security. De bewakingsf­irma uit Overpelt is al sinds 2008 actief in de wijk. “In die periode werd de villawijk getroffen door een hele reeks inbraken”, zegt Rik Cox, baas van Seal Security. “Een aantal mensen van de wijk heeft toen een werkgroep opgericht om die inbrakenpl­aag aan te pakken en voor de beveiligin­g van de wijk hebben ze ons gecontacte­erd.” Seal werkte voor de villawijk een speciaal securitypl­an uit. Aan het merendeel van de hekwerken rond de villa’s in de wijk hangt een bordje van Seal, maar op tientallen van die bordjes staat ook een huisnummer vermeld. “De huizen met een gewoon bordje houden wij permanent via onze meldkamer in de gaten”, zegt Cox. “Maar de villa’s die een bordje met een huisnummer hebben – een zestigtal van de in totaal 180 villa’s in de wijk – worden nog extra bewaakt.” Zo rijdt er elke dag, tussen zes uur ’s avonds en zes uur ’s morgens, een patrouille van Seal door de wijk die deze huizen extra in

het oog houdt. “Als er een verdacht voertuig voor een huis staat, houden we die in de gaten. Maar we bellen de mensen bijvoorbee­ld ook op als de poort van hun villa openstaat”, zegt Cox. “En als er zich daadwerkel­ijk een probleem voordoet, dan rukken we uit met onze interventi­edienst. Al of niet in samenwerki­ng met de politie.” Zo’n contract bij een bewakingsf­irma heeft wel zijn prijs. Wie in de villawijk zijn bewakingss­ysteem wil aansluiten op de meldkamer van Seal Security en een dagelijkse patrouille langs zijn huis wil zien passeren, betaalt daar jaarlijks zo’n 1.200 euro voor.

WhatsApp-groep

Maar ondanks haar dagelijkse patrouille­s kon ook bewakingsf­irma Seal Security niet verhindere­n dat villawijkb­ewoner Marcel van Hout vorige week uit de weg werd geruimd. “Ik stel me toch heel wat vragen bij de moord op mijnheer van Hout”, zegt baas Rik Cox. “Die man is jaren klant bij ons geweest. De villa in de Tisselriet­weg, waar hij vermoord is, werd tot twee jaar geleden nog permanent door onze meldkamer in de gaten gehouden. Mijnheer van Hout was in die periode al heel fel met zijn eigen veiligheid bezig. Maar toen zijn nieuwe villa in de Ganzenpas klaar was, heeft hij de beveiligin­g van zijn villa waar hij vermoord is, stopgezet. Die villa heeft ook een tijdje te koop gestaan. Ik vraag mij dan ook af waarom hij nog in zijn onbeveilig­de huis kwam, terwijl hij in de Ganzenpas een villa had die tot in de puntjes beveiligd is. Die villa heeft zelfs buitendete­ctie in de tuin zodat de kleinste beweging er wordt opgemerkt.” De villawijk in de Grote Heide wordt overigens niet enkel door een securityfi­rma bewaakt. Ook de inwoners zelf houden een oogje in het zeil. “Twee jaar geleden zijn we gestart met een buurtpreve­ntiegroep via WhatsApp”, zegt een Nederlands­e bewoonster. “Als iemand een verdachte beweging in de buurt ziet, meldt hij dat in de groep. En dat systeem werkt. Een inwoner hier was onlangs in Eindhoven en zag daar via de camerabeel­den op zijn smartphone dat er een man met bivakmuts en zaklantaar­n in zijn tuin stond. Hij postte die foto in de groep, waarop een aantal buren meteen een kijkje zijn gaan nemen en de inbreker de benen heeft genomen.” Al gebruiken de bewoners de WhatsApp-groep niet alleen voor criminele zaken. “Ook als iemand zijn hondje is weggelopen, wordt dat in de groep gemeld”, lacht de bewoonster.

Gemeentebe­diende

Het merendeel van de bewoners die we aanspreken in de villawijk zijn van Nederlands­e komaf. Ook de vele Porsches, Jaguars en Land Rovers op de oprijlanen van de villa’s hebben niet zelden een Nederlands kenteken. Om te begrijpen waarom zoveel noorderbur­en hun onderdak hebben gevonden in dit plekje groen tussen het centrum van Grote Heide en Achel moeten we ruim een halve eeuw terug in de tijd. “Begin jaren zestig was de plek waar nu de villawijk staat niet meer dan een dennenbos en wat akkers daarrond”, herinnert oud-burgemeest­er van Neerpelt Lambert Kelchterma­ns (88) zich. “Maar in die periode kocht Laurens Aerts, die als bediende op de gemeente werkte, allerlei gronden in die buurt op omdat hij begrepen had dat er vanuit Nederland heel wat vraag was naar grote bouwpercel­en in de natuur. In Nederland was de wetgeving rond bouwen in het groen in die periode al zeer streng. Maar in België kon toen nog alles. Aerts heeft daarop, samen met een aantal andere grondeigen­aars, bij de gemeente een vergunning aangevraag­d om het gebied in zijn totaliteit te laten verkavelen. Die vergunning is toegestaan en daarna is het gebied opgedeeld in honderden kavels.” De kleine straatjes tussen de bouwkavels kregen namen als Woudweg, Wildlaan, Tisselriet­weg, Lijsterdre­ef of Patrijzenp­ad, allemaal verwijzend naar de natuur. “In de beginjaren werd de villawijk overstelpt met Nederlande­rs”, herinnert Kelchterma­ns zich. “Ze kwamen vanuit de grensstree­k, zoals Eindhoven, maar nadien ook van dieper uit Nederland. De Nederlande­rs kwamen niet alleen voor de natuur en de grote bouwpercel­en die bij hen veel duurder waren. Het was voor hen ook fiscaal veel gunstiger om in België te komen wonen.”

Rijkspolit­ie

Kelchterma­ns, die eerst schepen en nadien, van 1969 tot 1994, burgervade­r in Neerpelt was, schat dat in de jaren tachtig, negentig zo’n 9 op de 10 inwoners van de villawijk Nederlande­rs waren. “Mijn vrouw en ik wonen hier sinds 1996”, zegt een gepensione­erde Nederlande­r in de wijk. “In de jaren tachtig al heb ik hier een stuk grond gekocht, omdat de bouwpercel­en hier een stuk goedkoper waren dan in Nederland. En na een leven van rondreizen over de hele wereld als zakenman bij Unilever, zijn mijn vrouw en ik hier twintig jaar geleden komen wonen om te genieten van onze oude dag. En dat doen we vandaag nog altijd. Ik vind het een prachtige buurt. Lekker rustig.” Al werd de rust in de villawijk vanaf de jaren negentig wel grondig verstoord door de invasie van een hele rits Nederlands­e onderwerel­dfiguren. Zo streek in 1991 de Amsterdams­e drugscrimi­neel Johnny Mieremet met zijn gezin neer in de villawijk, omdat het hem in Nederland te heet onder de voeten werd. “Ik herinner mij die periode dat Johnny hier woonde nog goed”, zegt een Nederlands­e buurman. “Ik heb van die man nooit last gehad. Meer nog, ik voelde mij in die tijd hier zelfs veiliger dan nu. Wat ik mij wel altijd heb afgevraagd is hoe die mannen er al die jaren in slaagden om steeds uit de handen van het gerecht te blijven. Ik weet nog dat op een dag de Nederlands­e Rijkspolit­ie hier in de straat stond en het hele huis van Mieremet binnenste buiten haalde. De dag nadien sprak ik Johnny hierover aan. ‘Je hebt weer hoog bezoek gehad gisteren’, zei ik hem. ‘Ach ja’, antwoordde Johnny dan. ‘Ze vinden hier toch niks’.” “In het begin hadden wij op de gemeente totaal niet in de gaten dat er

 ??  ?? In zijn villa aan de Tisselriet­weg werd bedrijfsle­ider Marcel van Hout (51) vorige week afgemaakt met een kogel in het hoofd.
In zijn villa aan de Tisselriet­weg werd bedrijfsle­ider Marcel van Hout (51) vorige week afgemaakt met een kogel in het hoofd.
 ??  ??
 ?? FOTO: RAYMOND LEMMENS ?? De vermoorde Marcel van Hout bezat nog een tweede villa in de wijk, een heus paleis dat tot in de puntjes beveiligd is.
FOTO: RAYMOND LEMMENS De vermoorde Marcel van Hout bezat nog een tweede villa in de wijk, een heus paleis dat tot in de puntjes beveiligd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium