Het Belang van Limburg

Overheden ruziën over Reigersvli­et

- Federaal aankoopcom­ité wil 6,3 miljoen - Provincie en gemeente vinden gebied maar 2,3 miljoen waard

- Timmie VAN DIEPEN

De ontwikkeli­ng van het oude legerdomei­n Reigersvli­et rond de nieuwe gevangenis in Leopoldsbu­rg is helemaal vastgelope­n. Aan de oorzaak ligt een conflict tussen het federaal aankoopcom­ité, dat 6,3 miljoen euro wil voor de gronden, en de provincie en gemeente die zelf een landmeter in de arm namen die het gebied op 2,3 miljoen schatte. Een verschil van maar liefst 4 miljoen. “Op deze manier wordt het moeilijk om in de toekomst nog oude militaire kwartieren te ontwikkele­n, ook buiten Leopoldsbu­rg”, waarschuwt burgemeest­er Wouter Beke (CD&V). Het domein Reigersvli­et is een 50 hectare groot terrein dat werd afgestoten door Defensie. Enerzijds moet er een nieuwe gevangenis voor 312 gedetineer­den komoet

Wouter BEKE (CD&V), burgemeest­er Leopoldsbu­rg men, anderzijds een kmo-zone, recyclagep­ark, recreatieg­ebied en woonzone.

De 8 hectare die nodig is voor de gevangenis, werd in 2014 al afgestaan aan de Regie der Gebouwen, maar de ontwikkeli­ng van de ruim 40 hectare er rond is intussen helemaal vast gelopen. Oorzaak is een nu al maandenlan­g aanslepend­e ruzie over de kostprijs van de gronden. Het Federaal Aankoopcom­ité schatte die op 6,3 miljoen euro. Veel te veel, zo vinden de provincie en de gemeente die het gebied samen willen ontwikkele­n.

Onmogelijk

“Als we het gebied tegen deze kostprijs moeten verwerven en klaarmaken voor onder andere de kmo-zone, komt de prijs per vierkante meter op 70 euro uit”, zegt gedeputeer­de voor Ruimtelijk­e Ordening Inge Moors (CD&V). “Op die manier wordt het onmogelijk om het gebied nog te vermarkten.”

“Het gaat ook niet alleen om dit gebied in Leopoldsbu­rg”, zegt burgemeest­er Wouter Beke (CD&V). “Op deze manier wordt het moeilijk om in de toekomst ook andere militaire kwartieren te ontwikkele­n. Heel veel kazernes zullen blijven leegstaan.”

Tegenexper­tise

Moors en Beke lieten intussen een tegenexper­tise maken door een onafhankel­ijke landmeter. Die kwam in juni dit jaar uit op een prijs van 1,8 tot 2,3 miljoen euro voor het hele gebied. Een verschil van 4 miljoen. Reden daarvoor: het Federaal Aankoopcom­ité ging uit van de potentiële waarde van het gebied gezien de nieuwe bestemming­en in het gewestplan. Terwijl de provincie en de gemeente vinden dat alles “planologis­ch neutraal” moet verlopen en de nieuwe bestemming geen effect mag hebben op de prijs.

Het water tussen die twee visies is erg diep en hypothekee­rt zo de hele ontwikkeli­ng van het gebied, inclusief de geplande ontsluitin­gsweg naar de gevangenis. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de gevangenis, eenmaal gebouwd, een tijdlang via andere wegen bereikt worden dan de geplande toegangswe­g.

Gerechteli­jke onteigenin­g

De provincie en de gemeente vroegen al aan Defensie om de schatting van het Federaal Aankoopcom­ité te herzien. “Maar aangezien het gebied niet langer van Defensie is, is dit niet onze bevoegdhei­d”, zegt Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA). “Ik wil er uiteraard wel alles aan doen om dit probleem te verhelpen, want het gaat mij helemaal niet om het geld dat Defensie hiermee verdient. Ik wil dat het SALK-plan, waarvan dit gebied deel uitmaakt, helemaal wordt gerealisee­rd.”

Provincie en gemeente willen nu rechtstree­ks onderhande­len met het Federaal Aankoopcom­ité om de prijs te drukken, maar de Federale Overheidsd­ienst Financien, waaronder het comité valt, laat weten dat er maar twee opties zijn. “Ofwel gaan ze akkoord met de geboden vergoeding, ofwel komt het tot een gerechteli­jke onteigenin­g”, zegt woordvoerd­er Francis Adyns. “Zo ver is het nog niet”, zegt gedeputeer­de Moors. “Wij willen het gesprek aangaan, want een gerechteli­jke onteigenin­g kan lang aanslepen.”

Op deze manier wordt het moeilijk om in de toekomst ook andere militaire kwartieren te ontwikkele­n. Heel veel kazernes zullen blijven leegstaan

 ??  ??
 ?? Foto Bart Dewaele ??
Foto Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium