Het Belang van Limburg

Turkije hielp Iran om sancties te ontduiken

President Erdogan persoonlij­k betrokken bij witwasoper­aties?

- Luc STANDAERT

De Turkse president Erdogan zou Iran geholpen hebben om de internatio­nale sancties te ontduiken die het land opgelegd werden wegens zijn kernprogra­mma. Dat beweert een Iraans-Turkse zakenman die in New York terechtsta­at voor het organisere­n van een fraudecirc­uit om die sancties te omzeilen. Volgens de man zou Erdogan, die toen nog premier was, persoonlij­k zijn tussengeko­men om een en ander te regelen. Turkije is woedend en zegt dat de betrokken Amerikaans­e magistrate­n Gülenisten zijn. Reza Zarrab is een Iraans-Turkse goudhandel­aar die in het verleden goede connecties had bij de Turkse regering. Hij werd vorig jaar in Florida opgepakt toen hij met zijn gezin Disney World bezocht, en is sindsdien de spilfiguur in een proces rond een van de witwascirc­uits waarmee Iran de internatio­nale sancties kon ontduiken. Die waren het land opgelegd wegens zijn nucleaire activiteit­en.

Zarrab staat samen met Mehmet Hakan Atilla terecht, de gewezen onderdirec­teur van de

Turkse staatsbank Halkbank die eveneens in de VS werd opgepakt. Een aantal andere beschuldig­den – onder wie hooggeplaa­tste Turkse bankiers en politici – worden bij verstek berecht.

Olie en goud

Op de tweede dag van het proces donderdag werd duidelijk dat Reza Zarrab een akkoord gesloten heeft met het openbaar ministerie. Wellicht in ruil voor strafvermi­ndering pleit hij schuldig aan het oplichten van de Amerikaans­e overheid, witwassen en bankfraude. Zarrab werkt ook volledig mee met het onderzoek. Wat daar de consequent­ies van zijn werd duidelijk toen de zakenman verklaarde dat de toenmalige Turkse premier (en huidige president) Recep Tayyip Erdogan “persoonlij­k” tussenbeid­e gekomen is om de fraude te vergemakke­lijken. In het systeem, waarbij miljarden dollars versluisd werden, werden de opbrengste­n van de verkoop van olie en gas illegaal gedeponeer­d bij Turkse banken. Met dat geld werd goud gekocht, dat naar Dubai werd gebracht en daar verkocht werd voor contanten. Toen op een bepaald moment de Amerikaans­e sancties gewijzigd werden, moest Zarrab iets nieuws bedenken. Hij versluisde het geld voortaan door fictieve voedselaan­kopen. Een en ander gebeurde in samenwerki­ng met Süleyman Aslan, de CEO van Halkbank, diens adjunct Atilla, en met de gewezen Turkse minister van Economie Zafer Caglayan. Volgens Zarrab heeft hij Aslan en Caglayan tientallen miljoenen dollar aan smeergeld betaald. Atilla kreeg niets “want ik betaalde zijn baas al”.

Zarrab zette miljarden dollar om in zijn witwascirc­uit. Op een bepaald ogenblik werd dat zelfs te veel geld voor de Halkbank. Toen zou premier Erdogan de toestemmin­g gegeven hebben om nog twee andere Turkse banken bij de fraude te betrekken: VakifBank en Ziraat Bank. Zarrab zegt die informatie gekregen te hebben van Caglayan. Die ontkende al die aantijging­en al in een Turks onderzoek dat begon in 2013.

Economisch­e crisis

Turkije reageert woedend op het proces in de VS. Volgens de Turkse regeringsg­ezinde pers is “bewezen” dat zowat alle bij het proces betrokken magistrate­n Gülenisten zijn en dat het proces deel uitmaakt van een groot complot om president Erdogan en zo heel Turkije zwart te maken.

De Turken hebben redenen om ongerust te zijn. Als het tot een veroordeli­ng komt, is het mogelijk dat de VS sancties en/of boetes oplegt aan de Turkse banken. Dat zou in Turkije, dat erg afhankelij­k is van buitenland­s geld, tot een economisch­e crisis kunnen leiden.

 ?? Foto AFP ?? Michael Flynn bij het verlaten van de rechtbank, waar hij toegaf dat hij loog tegen de FBI.
Foto AFP Michael Flynn bij het verlaten van de rechtbank, waar hij toegaf dat hij loog tegen de FBI.
 ?? FOTO EPA ?? Volgens de beschuldig­ingen zou president Erdogan persoonlij­k zijn tussengeko­men om Iran te helpen de sancties te omzeilen.
FOTO EPA Volgens de beschuldig­ingen zou president Erdogan persoonlij­k zijn tussengeko­men om Iran te helpen de sancties te omzeilen.
 ?? FOTO RTR ??
FOTO RTR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium