Het Belang van Limburg

Ex-veiligheid­sadviseur van Trump bekent dat hij loog in Rusland-affaire

-

Het ziet er benard uit voor de Amerikaans­e president Donald Trump. Zijn voormalige veiligheid­sadviseur Michael Flynn is door speciaal aanklager Robert Mueller in staat van beschuldig­ing gesteld in verband met de ‘Russische affaire’. En Flynn heeft vrijdag in de rechtbank al toegegeven dat hij loog over zijn contacten met de Russische ambassadeu­r in de Verenigde Staten. Michael Flynn pleitte vrijdag schuldig op de aantijging dat hij in januari heeft gelogen tegen de FBI over een ontmoeting met de toenmalige Russische ambassadeu­r Sergej Kislyak. Flynn zou in opdracht van een “zeer hooggeplaa­tst persoon” in het transitiet­eam van president Donald Trump contact hebben gezocht met de Russen. Op gezag van “twee mensen die met de zaak vertrouwd zijn”, meldde de zender NBC News vrijdag dat die zeer hooggeplaa­tste persoon Jared Kushner zou zijn, de schoonzoon van Trump.

Op een ander moment belde Flynn “een hooggeplaa­tste medewerker van Trump in Mar-a-Lago” om te praten over sancties tegen Rusland. Flynn heeft altijd ontkend dat hij Moskou gevraagd heeft om niet al te hard te reageren op de sancties die door voormalig president Barack Obama tegen Moskou werden uitgevaard­igd.

Nauwe schoentjes

Flynn is de eerste (ex-)functionar­is van de regering-Trump en de vierde persoon uit diens campagnete­am die door aanklager Robert Mueller in staat van beschuldig­ing is gesteld in zijn onderzoek naar “collusie” met Moskou, belemmerin­g van de rechtsgang en financiële misdrijven. Mogelijk probeert Mueller Flynn door het aanbieden van strafvermi­ndering aan te zetten om uit de biecht te klappen. Want op liegen tegen de FBI staan celstraffe­n tot vijf jaar. Flynns bekentenis kan Trump in een lastig parket brengen, omdat de president bij voormalig FBIdirecte­ur James Comey pleitte om het onderzoek tegen zijn voormalige adviseur stop te zetten. Het kamp Trump reageerde al op de onthulling­en. “Zijn schuldbeke­ntenis betreft alleen Flynn zelf, en niemand anders”, zei Ty Cobb, de advocaat van Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium