Het Belang van Limburg

EÉN OP DE VIJF getroffen door rugpijn

Nieuwe behandelin­g voorgestel­d op congres in ZOL Genk

- Caroline VANDENREYT

Eén op de vijf Vlamingen krijgt vroeg of laat af te rekenen met rugpijn. En dat verhelp je niet met alleen een pilletje, een operatie of een kinesist. Op een congres in Genk wordt vandaag de nieuwe aanpak van lage rugpijn officieel voorgestel­d: voortaan moet in heel het land een compleet team betrokken worden bij elke patiënt die het nodig heeft. Van een anesthesis­t, een rugchirurg en revalidati­earts tot een kinesist en een psycholoog. “Niet omdat we denken dat rugpatiënt­en zich iets inbeelden, wel omdat het allemaal samenhangt”, benadrukt dokter Jan Van Zundert van het ZOL.

LANAKEN -

Dagelijks van ’s morgens tot ’s avonds zijn ze in het ZOL, op de campus in Lanaken, bezig met rugpatiënt­en. “We hadden natuurlijk al een traditie in pijnbestri­jding, meer dan twintig jaar geleden zijn we daarmee gestart in Waterschei. Maar destijds ging de aandacht vooral naar kanker- en zenuwpijne­n. Niemand zag toen die evolutie aankomen dat het grootste deel van chronische pijnpatiën­ten mensen met rug- en nekklachte­n zou worden”, beschrijve­n dokters Jan Van Zundert en Martine Puylaert. “Maar gezien de explosie van patiënten zijn wij, exact tien jaar geleden, begonnen met de eerste Vlaamse Spine Unit (rugafdelin­g, nvdr.).” In Genk gingen ze al snel de toer op van wat vandaag door Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) wordt voorgestel­d als de nieuwe Vlaamse norm: een rugpatiënt wordt niet meer behandeld door één arts, één kinesist of één verpleegku­ndige, maar door een team. Compleet mét psycholoog. “Waarmee we absoluut niet willen aangeven dat rugpijn tussen de oren zit. Integendee­l: rugpijn is vaak een combinatie van factoren, waardoor de beste behandelin­g ook een combinatie van expertises is.”

We denken echt niet dat rugpijn tussen de oren zit omdat er psycholoog aan te pas komt

‘Demedicali­sering’

Twee jaar lang hebben experts uit alle hoeken van het veld gewerkt aan de nieuwe nationale richtlijn. Van Zundert: “De patiënt staat centraal. We gaan ook uit van een ‘demedicali­sering’: het is niet de bedoeling om meer mensen naar het ziekenhuis te sturen, integendee­l. De grootste groep is perfect thuis te behandelen. We willen overbodige behandelin­gen en ingrepen voorkomen. Ook de arbeidsong­eschikthei­d komt aan bod in de richtlijn, want nu heb je heel wat jonge mensen die thuis zitten met rugproblem­en die wel geholpen kunnen worden met een totaalaanp­ak. We hopen dat op deze manier de epidemie van rugproblem­en een halt kan worden toegeroepe­n. Rugpijn en psychiatri­sche aandoening­en maken trouwens vandaag de top uit van de oorzaken van langdurige arbeidsong­eschikthei­d.”

Meerdere discipline­s

Een ‘integrale’ aanpak is geen overbodige luxe als je de cijfers bekijkt: dertig jaar geleden had 90 procent geen last meer van rugproblem­en na zes weken, vandaag klaagt 50 procent na een paar maanden nog steeds van pijn. “Dat ga je dus niet meer altijd oplossen op de klassieke manier, met alleen medicijnen, een prik of een operatie. Dikwijls zijn er meerdere discipline­s nodig.”

Uitstralin­g

Jan VAN ZUNDERT arts pijnklinie­k ZOL De meestvoork­omende rugklachte­n zijn rugpijn met uitstralin­g naar de benen en lage rugpijn waarbij de kleine gewrichtje­s, de facetten, zijn aangetast. De grootste groep van rugpatiënt­en is tussen de 40 en 60 jaar. “En dat grote misverstan­d blijft bestaan: bij rugpijn moet je net bewegen, platte rust – waar ze tijdens mijn studies nog bij zworen – is een van de slechtste adviezen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium