Het Belang van Limburg

Verkiezing­sfraude met overleden personen bij Belgische duivenbond

Gedupeerde verkozenen dreigen met klacht voor burgerlijk­e rechtbank

- Roel DAMIAANS/David KINDT

De Koninklijk­e Belgische Duivenlief­hebbersbon­d (KBDB) heeft verschille­nde klachten ontvangen over verkiezing­sfraude bij de recente provincial­e verkiezing­en. In West-Vlaanderen werden twaalf overleden duivenmelk­ers meegereken­d om toch maar aan een bepaald aantal kiezers te komen, werden de adressen van 94 duivenmelk­ers veranderd in dat van een duivenloka­al en zouden er tientallen fictieve leden zijn gecreëerd. “Dit was een perfect georkestre­erde machtsgree­p”, klinkt het bij insiders. Op 20 december worden de klachten besproken tijdens een buitengewo­ne algemene vergaderin­g. De buitengewo­ne algemene vergaderin­g is bijeengero­epen om klachten te behandelen over de verkiezing­en in de provincie WestVlaand­eren. De Belgische duivenbond heeft dossiers ontvangen die “ledenmanip­ulatie” en “grootschal­ige en manifeste fraude” zouden bewijzen.

Bij de verkiezing­en enkele weken geleden waren er in West-Vlaanderen welgeteld 3.006 kiesgerech­tigde leden. Iedere provincie heeft sowieso recht op drie mandataris­sen, maar per schijf van 750 leden komt er een mandataris bij. In West-Vlaanderen werd de kaap van 3.000 leden – en dus vijf provincial­e mandataris­sen – nipt gerond.

Adreswijzi­ging

Twee verkozen mandataris­sen, die nota bene de meeste persoonlij­ke stemmen haalden, werden na de verkiezing door de drie andere verkozenen buitenspel gezet. Samen met andere duivenlief­hebbers hebben zij nu een klacht ingediend bij de duivenbond. “WestVlaand­eren had niet eens vijf mandataris­sen mogen hebben. Het aantal kiesgerech­tigde leden werd kunstmatig opgekrikt”, klinkt het.

Meest frappant is dat van de 3.006 kiezers minstens twaalf personen overleden waren op het moment van de verkiezing. Dat wordt in het klachtendo­ssier bewezen door de overlijden­sberichten van deze personen. De provincie telt in de realiteit dus maar 2.994 kiezers en vier mandataris­sen. “Dit is een perfect georganise­erde machtsgree­p. Eerst het ledenaanta­l frauduleus verhogen om zeker te zijn van vijf postjes, om dan drie tegen twee tegen elkaar te kunnen uitspelen”, zegt een insider. “Het stopt immers niet bij die overleden personen. Er werden gewoon leden bij gecreëerd. Echtgenote­s, kinderen, buren en mensen die zelfs nog nooit een duif van dichtbij hebben gezien.”

Het is inderdaad opvallend hoeveel echtgenote­s van duivenlief­hebbers in West-Vlaanderen als nieuw lid werden ingeschrev­en voor de verkiezing­en. En hoe soms halve straten lid zijn geworden. En dat terwijl het ledenaanta­l in de rest van het land alleen maar achteruitg­aat. Uit de interne documenten die de krant kon inkijken, blijkt overigens dat het adres van 94 West-Vlaamse kiezers werd gewijzigd in dat van een duivenloka­al in Oostkamp, bij Brugge. De 94 kiesbrieve­n zijn dus op dat adres aangekomen. De klagers vragen zich af wie deze brieven heeft ingevuld.

525 euro

Alle klachten viseren Dirk Schreel, een van de verkozen West-Vlaamse mandataris­sen, huidige ondervoorz­itter van de KBDB én voorzitter van het nationaal sportcomit­é. Dat laatste orgaan heeft de voorzitter van de Oostkampse club en haar zoon een functie gegeven in de Belgische Commissie voor Keurmeeste­rs (BCK). Die laatste zou dan weer 525 euro op zijn rekening gestort hebben gekregen van de KBDB Promotie West-Vlaanderen, zonder opgave van reden. De krant heeft de voorzitter en ondervoorz­itter van de KBDB, en de voorzitter van het duivenloka­al in Oostkamp gecontacte­erd, maar geen van de drie was gisteren bereikbaar voor commentaar.

 ??  ?? De Belgische Duivenlief­hebbersbon­d heeft een klacht ontvangen waaruit grootschal­ige fraude moet blijken tijdens de recente provincial­e verkiezing­en in West-Vlaanderen. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / EVERT JAN DANIELS
De Belgische Duivenlief­hebbersbon­d heeft een klacht ontvangen waaruit grootschal­ige fraude moet blijken tijdens de recente provincial­e verkiezing­en in West-Vlaanderen. FOTO HOLLANDSE HOOGTE / EVERT JAN DANIELS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium