Het Belang van Limburg

“Boodschap persoonlij­ker maken”

Kledingwin­kel Jules stuurt reclame rechtstree­ks naar voicemail van klanten

- Thomas JANSEN

De klanten van kledingket­en Jules, met winkels in Hasselt en Genk, hebben de voorbije dagen een reclameboo­dschap ontvangen rechtstree­ks op de voicemail van hun gsm. Een opvallende keuze, zeker aangezien voicemail al jaren steeds minder gebruikt wordt. “Door terug te grijpen naar oude technieken proberen bedrijven eruit te springen met hun boodschap”, zegt professor marketingc­ommunicati­e Tim Smits (KULeuven). Voice Deposit. Zo heet de dienst die vrijwel alle providers aanbieden om een boodschap rechtstree­ks op iemands voicemail in te spreken, dus zonder hem of haar eerst te bellen. Toch zal u dit wellicht nog niet vaak gebruikt of ontvangen hebben. Echt populair is de service immers nooit geweest, en al zeker niet voor marketingd­oeleinden.

Des te opmerkelij­ker dus dat kledingwin­kel Jules net die dienst gebruikt om hun klanten te bereiken in aanloop naar de kerstperio­de. “Veel kledingzak­en sturen sms’en, maar ons leek het leuker om een persoonlij­k berichtje achter te laten op de voicemail van onze klanten”, zegt country manager Hugo Claus. “Het wordt bovendien ingesproke­n door iemand uit de vestiging waar de klant het laatst gekocht heeft. Ook wettelijk is er geen probleem.

Door opnieuw oude technieken te gebruiken, proberen bedrijven eruit te springen met hun boodschap

Tim SMITS Prof marketingc­ommunicati­e Het staat in de voorwaarde­n van onze klantenkaa­rt, en iedereen heeft de mogelijkhe­id om aan te geven geen mails of berichtjes te willen ontvangen.”

Direct marketing

Professor marketingc­ommunicati­e Tim Smits kent de bewuste vorm van direct marketing, maar bevestigt dat die amper gebruikt wordt. “De techniek is zeker niet nieuw”, zegt Smits. “Maar net door oude technieken te gebruiken, proberen bedrijven eruit te springen met hun boodschap. Zo is de gepersonal­iseerde reclamebri­ef ook weer aan het boomen. Die shifts zien we regelmatig. Facebook was bijvoorbee­ld ooit geen reclamemed­ium, nu staat het vol. En dus grijpen marketeers weer terug naar andere manieren.”

Blijft de vraag of zo’n onverwacht berichtje op onze voicemail niet eerder wrevel dan interesse opwekt. “Hoe persoonlij­ker de boodschap, hoe relevanter die lijkt”, zegt Smits. “En dus zal de klant sneller geneigd zijn om er iets mee te doen. Maar tegelijk, als die boodschap niet belangrijk bevonden wordt, is de kans groter dat hij of zij zich ‘gepakt’ voelt. Dat risico hoort erbij.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Kledingwin­kel Jules stuurt reclame rechtstree­ks naar uw voicemail.
FOTO SVEN DILLEN Kledingwin­kel Jules stuurt reclame rechtstree­ks naar uw voicemail.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium