Het Belang van Limburg

Beter Bed

1 à 1,5 miljoen euro

-

zich criminelen in de wijk kwamen vestigen”, zegt oud-burgemeest­er van Neerpelt Lambert Kelchterma­ns. “Dat werd meestal pas later duidelijk als ze geliquidee­rd werden. We konden trouwens ook niks tegen die criminelen beginnen. Ze hadden in België geen strafblad en stonden hier ook niet ingeschrev­en. Ze kwamen enkel naar hier om uit de greep van het Nederlands­e gerecht te blijven en zich te verschuile­n in hun zwaar beveiligde villa’s. Hier kon hen niks overkomen.”

Niet toevallig werden vier van de vijf vermoorde Nederlands­e criminelen uit Neerpelt, allemaal leden van de bende van drugsbaron Klaas Bruinsma, omgebracht buiten de villawijk. Sam Klepper (40), die in de villawijk bij Mieremet om de hoek woonde en met wie hij het duo Spik & Span vormde, werd op 10 oktober 2000 in Amsterdam doorzeefd met kogels. Drugsbaron Marco Eijk (43), die in het huis van Klepper trok na diens dood, werd op 5 april 2004 met zijn gehuurde Ford Focus klemgerede­n in Achel-Statie en met verschille­nde kogels afgemaakt. Enkele maanden later, op 8 september 2004, werd opnieuw een villabewon­er geliquidee­rd buiten de wijk. De Eindhovens­e onderwerel­dfiguur Robert Sengers (40) werd in zijn auto op een parking bij een restaurant in het Nederlands­e Esbeek doorzeefd met kogels. Nog een jaar later, op 2 november 2005, werd Johnny Mieremet vermoord in zijn kantoortje in de badplaats Pattaya in Thailand, waar hij een vastgoedpr­oject had opgestart.

3 miljoen euro

De villa’s van Klepper, Eijk en Sengers zijn vandaag nog altijd bewoond. De villa van Mieremet, op Wildlaan 3, werd in 2007 geconfisqu­eerd door de Nederlands­e staat en nadien verkocht. De nieuwe eigenaar brak de villa af en deelde het landgoed van bijna 80 are op in vier percelen, die elk voor tussen de 170.000 en 200.000 euro verkocht werden. Op twee van de vier percelen wordt vandaag een nieuwbouww­oning rechtgetro­kken.

In de villawijk staan er vandaag opvallend veel bordjes met ‘Te Koop’. Een vijftienta­l, schatten we. De duurste villa die vandaag in de etalage staat, ligt vlak langs de vroegere villa van Mieremet. Voor het stulpje, dat in 2010 werd rechtgetro­kken en nog altijd bewoond is, vraagt de eigenaar maar liefst 2.950.000 euro. “Dit is natuurlijk de Liesbeth

Verbist Vastgoed Hillewaere vraagprijs. Of de eigenaar dit bedrag ook effectief zal krijgen, is nog maar de vraag” zegt Liesbeth Verbist van vastgoedka­ntoor Hillewaere uit Mol, dat gespeciali­seerd is in de verkoop van exclusieve villa’s. De tweede duurste villa in de wijk die in de verkoop staat, ligt langs de Tisselriet­weg en heeft een prijskaart­je van 2.050.000 euro. De riante villa ligt op een domein met vijvers en waterparti­jen van bijna 3 hectare en is volledig omheind. De bewoonbare oppervlakt­e: 686 m2.

Fiscalitei­t

Ondanks de vele ‘Te Koop’-bordjes draait de vastgoedma­rkt in de villawijk op volle toeren, zegt Liesbeth Verbist van Hillewaere, dat in totaal vijf woningen en één bouwgrond in de villawijk aanbiedt. “De afgelopen twee jaar hebben we voor een tiental villa’s in deze wijk een nieuwe eigenaar gevonden.” Opmerkelij­k genoeg komen die nieuwe villawijkb­ewoners amper nog van over de grens. “De instroom van nieuwe eigenaars bestaat vandaag voor 80 procent uit Belgen en nog maar voor 20 procent uit Nederlande­rs”, zegt Verbist. “Alleen de Nederlande­rs die op zoek zijn naar een groot stuk grond, vinden hier nog hun gading.” “Als ik vandaag in Valksenswa­ard een lap grond van 10 are wil kopen, kost mij dat 700.000 euro”, zegt een Nederlands­e inwoner van de villawijk. “Maar hier in de wijk betaal je voor 10 are grond nog niet eens 150.000 euro.” “Dat klopt”, zegt Liesbeth Verbist van Hillewaere. “De grondprijs in de villawijk staat vandaag op 100 à 110 euro per vierkante meter. De prijzen zijn met andere woorden genormalis­eerd. Zo’n tien jaar geleden betaalde je in deze wijk nog zo’n 130 tot 140 euro per m2. Ook de villa’s zijn vandaag zo’n 30 tot 40 procent goedkoper geworden.” Gevolg is dat er vandaag villa’s van de hand gaan, die soms nog maar de helft opbrengen van wat ze destijds tijdens de bouw gekost hebben. Waarom dan toch zo weinig Nederlande­rs nog hun weg vinden naar de villawijk in Grote Heide? “Dat komt vooral door de veranderen­de fiscalitei­t”, zegt Verbist. “Een Nederlands­e bedrijfsle­ider die vroeger zijn bedrijf verkocht, moest 25 procent van de verkooppri­js afstaan aan de Nederlands­e staat, tenzij hij voor tien jaar naar het buitenland verhuisde. Om die reden zijn heel veel Nederlands­e bedrijfsle­iders naar hier gekomen. Maar de Nederlands­e fiscus heeft de wet ondertusse­n aangepast. Zo moeten bedrijfsle­iders die vanaf 1 september 2015 hun bedrijf verkopen die ‘conservere­nde aanslag’ van 25 procent wel betalen, ook al verhuizen ze naar het buitenland.” Toch hebben vandaag nog altijd een aanzienlij­k aantal Nederlands­e toponderne­mers hun onderkomen in de villawijk. Zo wordt een van de riantste villa’s in de wijk bewoond door de oprichter van Beter Bed, het Nederlands­e beursgenot­eerde beddenconc­ern dat vandaag meer dan 1.100 filialen over acht landen bezit en een jaaromzet heeft tussen 300 en 400 miljoen euro. Ook de familie achter de Koti Groep bezit een megavilla in Grote Heide. Koti, met hoofdzetel in Weert, is een wereldspel­er op vlak van industriël­e borstels en heeft 14 vestiginge­n over zeven landen. Ook de eigenaar van de Nederlands­e horecagroo­thandel Sligro woonde lange tijd in de villawijk. “Maar die man is enige tijd geleden overleden”, klinkt het in de buurt. Het huis waar vroeger de vermoorde drugscrimi­nelen Sam Klepper en nadien Marco Eijk woonden, staat vandaag op naam van een Nederlands­e groothande­laar in onder meer groenten en fruit, die wereldwijd pinda’s verhandelt.

“Dat er criminelen in de wijk wonen, schrikt wellicht toch wat kopers af”

Dokters

Ook heel wat Limburgse ondernemer­s hebben een villa in de wijk, zoals de familie achter de keten van fietsenwin­kels Itek, de familie achter de leverancie­r van badkamerme­ubelen Coram of de familie achter ramenbedri­jf Umans. Nog andere villa’s worden bewoond door eigenaars van investerin­gsbedrijve­n, immobiliën­maatschapp­ijen, bouw- of transportb­edrijven. Ook heel wat dokters en chirurgen hebben hun stek in de villawijk. “Pas nog heb ik een villa verkocht aan een dokter van buiten Limburg die naar hier is getrokken om hier te gaan werken in het ziekenhuis”, zegt Liesbeth Verbist van Hillewaere. Of kopers zich dan toch niet laten afschrikke­n door het criminele label dat aan de villawijk kleeft? Eén van de panden die Hillewaere aanbiedt, ligt bijvoorbee­ld pal tegenover de villa waar Marcel van Hout werd afgemaakt. “Er heeft nog nooit een koper afgehaakt omdat hier criminelen wonen”, zegt Verbist. “Al vermoed ik dat het sommige kopers toch afschrikt.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium