Het Belang van Limburg

IEDEREEN BLIJ, OOK DE

Rode Duivels weer geluk met loting, kwartfinal­e is een must

- Ludo VANDEWALLE

In het pompeuze Kremlin werd ons land gekoppeld aan Engeland, Tunesië en Panama. Kan het mooier? Bondscoach Roberto Martinez zal de tegenstand­ers wel oppompen tot kandidaat-wereldkamp­ioenen, maar met in de tweede ronde Polen, Senegal, Colombia of Japan als tegenstand­er is de kwartfinal­e een must. Daar wacht dan wereldkamp­ioen Duitsland of Brazilië. Engelsen, Tunesiërs, Panamezen én Belgen: allemaal stonden ze te glunderen. De rivalen waren blij met België, dat een pak minder angst inboezemt dan Brazilië, Argentinië, Duitsland of Frankrijk. Ze hadden allemaal het gevoel die konijnenpo­ot naar binnen te hebben gesmokkeld.

Folklorist­ische dansen

Het was nochtans allemaal nogal stroef begonnen. Tien minuten de Russische president Vladimir Poetin en FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Vijftien minuten Russische moderne muziek en folklorist­ische dansen. Het beloofde allemaal niet veel goeds in Moskou. Maar eens de balletjes begonnen te tollen, kregen de Duivels vrijwel alleen positief nieuws te horen. Eerst Engeland, uit de bokaal gevist door Diego Maradona van wiens verschijni­ng je steeds minder vrolijk wordt. Met de Premier League is Engeland het toneel van de meest gemediatis­eerde competitie ter wereld, maar op tornooien presteert het heel vaak teleurstel­lend. Op het jongste EK werd het door IJsland gewipt, op het WK in Brazilië overleefde het zelfs de groepsfase niet. Nu komt er een jonge, getalentee­rde Engelse generatie aan, maar moeten de ervaren Duivels daar schrik van hebben? Neen toch.

Eén van de heikele punten waar de Rode Duivels rekening mee moeten houden, is de vermoeidhe­id na een lang en zwaar seizoen in de Premier League. Maar met dat probleem worstelt deze tegenstand­er, met uitsluiten­d spelers uit de Premier League, nog meer. Een mooie en haalbare rivaal, zeker omdat de Belgen Engeland pas de laatste wedstrijd van de groepsfase treffen. Als alles normaal verloopt, spelen die twee in Kaliningra­d om de groepszege. Na Engeland rolden Tunesië en Panama uit de bokaal. Dat worden de eerste twee wedstrijde­n. Duidelijk is dat het dan beuken wordt om die muur omver te krijgen. We spraken gisteren al met de bondscoach­es van Panama en Tunesië. Ze omschreven hun teams als “gediscipli­neerd”, “collectief sterk” en “goed in de organisati­e”. Dat is voetbaltaa­l voor: we kunnen heel goed verdedigen. Niet twijfelen: Panama en Tunesië zullen een bus voorrijden. Lukaku en co. moeten straks beuken tot die bus omver valt. Maar uiteindeli­jk moet dat wel lukken, zoals de Duivels op het WK in Brazilië eveneens de muur van Algerije en Zuid-Korea kregen gesloopt.

Tweede ronde

De rivalen waren blij met België, dat een pak minder angst inboezemt dan Brazilië, Argentinië, Duitsland of Frankrijk

Het getuigt dus helemaal niet van arrogantie om de blik al op de tweede ronde te werpen. Daar komen de Belgen, groepswins­t of tweede, een land uit groep H tegen. Een evenwichti­g samengeste­lde poule met Polen, Senegal, Colombia en Japan. In die fase van het WK is één van die landen als tegenstand­er een geschenk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium