Het Belang van Limburg

“Ik zal mijn dochter moeten overtuigen om te supportere­n voor België”

-

Wat vindt Roberto Martinez van de tegenstand­ers die vrijdag in Moskou uit de bus kwamen? We vroegen het de Belgische bondscoach zelf in het Kremlin. Roberto Martinez heeft de meeste affiniteit met Engeland. De bondscoach woonde er 21 jaar, keert er na zijn periode als Belgisch bondscoach wellicht naar terug en zijn dochter Luella (6) is er geboren.

“Dat wordt het eerste gevecht dat ik zal moeten leveren”, aldus de bondscoach. “Mijn dochter overtuigen om voor België te supportere­n boven Engeland. Maar ze is gelukkig nog jong. Zes jaar, dan moet ik haar nog kunnen overhalen. Qua voetbal staat hun generatie dicht bij die van ons. Letterlijk en figuurlijk.”

De linken tussen België en Engeland reiken op voetbalvla­k verder dan alleen maar bondscoach Martinez. Het overgrote deel van de Belgische Duivels speelt in de Premier League.

“Dat worden plezante maanden in de vestiaires van Engelse clubs zoals Tottenham, Chelsea, Manchester United en Manchester City. Er zullen wel wat prikjes uitgedeeld worden. Ik weet wel dat de spelers profession­eel genoeg zijn om, als het moet, voluit voor de winst te gaan. Tegen wie het ook is.”

Kwartfinal­e

Er zijn, behalve Engeland, natuurlijk ook nog Panama en Tunesië. “Niet te onderschat­ten. Panama speelde een sterke kwalificat­iecampagne. Al hun spelers hebben een hevige winnaarsme­ntaliteit. Dat wordt een moeilijke tegenstand­er. Het hield de VS uit de wereldbeke­r. Dat is niet niks. Tunesië heeft dan weer een andere stijl en speelde ook al een sterke kwalificat­iecampagne. Het wordt een diverse groep, met drie verschille­nde soorten teams. De volgorde van de wedstrijde­n doet er voor mij niet toe. Je moet elke wedstrijd winnen, of toch proberen te winnen. Op basis van de wereldrang­lijst zijn België en Engeland het beste, maar op zo’n tornooi telt dat niet, hoor. Het zou stom zijn te denken dat we in een gemakkelij­ke groep zitten, alsof we elke wedstrijd makkelijk zullen winnen. Ik denk nog niet aan de kwartfinal­e. Nu komt de voorbereid­ing, dan de eerste ronde en daarna zullen we wel zien. Maar ik zeg wel dit: je moet tegen iedereen willen spelen en winnen. Er is ook nog een uitdaging: de logistiek. We zullen veel moeten reizen. Eens kijken hoe we dat oplossen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium