Het Belang van Limburg

Pensioenge­rechtigd Panama

- David VAN DEN BROECK

Panama dus. Het kleine broertje in de poule. Al is het eigenlijk de grote broer. Geen enkel land stuurt zo’n oude ploeg naar Rusland. Het WK wordt het hoogtepunt voor een pensioenge­rechtigde generatie. Een artikel in El Siglo, een vooraansta­ande Panemese krant: Un equipo viejo – een oude ploeg. De journalist in kwestie schrijft hoe de bondscoach, Hernan Dario Gomez, onder vuur ligt. “Vooral vanwege de leeftijd van zijn kern. Meer dan dertien spelers zijn ouder dan 30. Gomez, intussen twintig maanden aan het roer, slaagt er niet in de generatiew­issel door te voeren.”

We willen u niet misleiden, maar het artikel dateert van 29 oktober 2015. Intussen staat Gomez nog altijd aan het roer, dat stormpje heeft hij overleefd. En die equipo viejo is ongewijzig­d en heeft nog twee jaar extra op de teller. Het is dus een huzarenstu­k dat Panama de VS aftroefde en voor het eerst in de geschieden­is naar het WK gaat. Dat is het trouwens sowieso, voor een land dat amper 4 miljoen inwoners telt.

De kans is groot dat Los Canaleros de oudste ploeg zullen afvaardige­n in Rusland. Doorheen de kwalificat­ies bedroeg de gemiddelde leeftijd van de spelers 29,4 jaar.

Doodgescho­ten speler

Wie zijn dan die pensioenge­rechtigde Panamezen? Het gaat vooral om doelman Jaime Penedo (36), verdediger en aanvoerder Felipe Baloy (36) en aanvaller Blas Perez (36), die nog drie doelpunten verwijderd is van het record van Luis Tejada (35), topschutte­r aller tijden met 43 goals. Middenveld­er Gabriel Gomez (33) heeft dan weer de meeste caps, hij speelde al 140 interlands. Aan een gebrek aan ervaring zal het straks niet liggen. Al is ervaring relatief, als je weet dat die vijf respectiev­elijk voor Dinamo Boe-

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Doelman Jaime Penedo (36) is de oudste in de ploeg.
FOTO PHOTO NEWS Doelman Jaime Penedo (36) is de oudste in de ploeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium