Het Belang van Limburg

“Standard blijft de club van mijn hart”

Keert met Antwerp terug naar Sclessin

- Bob FAESEN

XJelle VAN DAMME

205 officiële wedstrijde­n speelde Jelle Van Damme voor Standard. Vijf jaar was hij er aanvoerder en één keer won hij met de Rouches de beker. De 34-jarige verdediger keert zondag met het zo Luiks getinte Antwerp terug naar Sclessin. Voor het eerst weer als tegenstand­er. “Het blijft de club van mijn hart”, zegt hij. “Dat ik nooit kampioen speelde met Standard, is mijn grootste teleurstel­ling.” Een terugblik op zijn jaren aan de Maas. Jelle Van Damme maakt zich op voor een emotionele zondagmidd­ag. “Het zal speciaal worden”, beseft hij. “Sclessin, dat is een beetje mijn thuis. Het is niet zo dat ik mij speciaal heb voorbereid. Ik geloof in carpe diem, dus ik neem de dingen zoals ze komen. Ik heb vijf prachtige jaren gekend bij Standard en ik heb daarin veel respect voor de club en de fans gekregen.”

Of hij iets speciaals verwacht van de Luikse fans? “Weet ik niet. In Antwerp kreeg ik een ovatie van ze. Een vorm van respect. Dat is er altijd geVan weest. Ik wens Standard steeds het beste toe.”

Zelfs zondag? “We zullen zien wie er dan het meest verdient om te winnen.”

Terugkeer

nog Vorig jaar wilde hij terugkeren naar Standard. “Het was het goede moment. Jankovic wilde me. Ik had één gesprek met Venanzi,uiteindeli­jk is het niet doorgegaan. Ik koester geen wrok ”,

verzekert Damme, die ziet dat de stabilitei­t in Luik stilaan is teruggekee­rd. “In die vijf jaar had ik drie voorzitter­s en twaalf trainers. Nu zijn ze weer op de goede weg. Ik hoop dat ze dit seizoen play-off 1 halen, want daar horen ze gewoon te staan.” Zeven jaar geleden rondde Van Damme zijn transfer van Wolverhamp­ton naar Standard af. “Twee keer eerder probeerde Luciano D’Onofrio me al naar Luik te halen. Derde keer, goede keer. Hij verzekerde me toen dat de supporters me ondanks mijn Anderlecht-verleden zouden aanvaarden. Hij kreeg gelijk. Dat kwam omdat ik begreep wat Standard is: je elke match voor honderd procent geven. Sommige spelers verliezen dat weleens uit het oog. Of ze zien de club als een tussenstop. Jammer, want voor de supporters is Standard hun leven.”

Tatoeage

Wanneer Van Damme zich ergens goed voelt, gaat hij er helemaal voor. Zo heeft hij bijvoorbee­ld een tatoeage van de Ultra’s van Standard (UI96) op zijn arm laten zetten. “Mijn manier om mij uit te drukken”, zegt hij.

Hij koestert veel warme herinnerin­gen aan zijn Luikse periode. “Ik zou ze zelfs niet allemaal kunnen opnoemen. Denk aan de bekerwinst in 2011, de Europese campagnes, mijn band met de supporters en de medewerker­s van de clubs. Ik won twee titels met Anderlecht, maar Standard was anders. Vanaf het eerste moment voelde ik me er thuis. Mijn droom was om met Standard kampioen te worden. Twee keer waren we dichtbij. In 2011 ging het mis na onze geweldige PO1 en in 2014 was het voorbij na een nederlaag tegen Club Brugge. Dat dat niet gelukt is, is mijn grootste teleurstel­ling.”

STANDARD - ANTWERP

 ?? FOTO INSTAGRAM
FOTO PHN ?? Van Damme heeft zelfs een tatoeage van de Ultra’s van Standard (UI96) op zijn arm laten zetten.
FOTO INSTAGRAM FOTO PHN Van Damme heeft zelfs een tatoeage van de Ultra’s van Standard (UI96) op zijn arm laten zetten.
 ??  ?? Tussen 2011 en 2016 speelde Van Damme voor Standard.
Tussen 2011 en 2016 speelde Van Damme voor Standard.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium