Het Belang van Limburg

“Ik stond nog in de spits naast Ronaldo”

De avontuurli­jke carrière van

- Marnik GEUKENS

Portugezen zijn ontdekking­sreizigers. In de voetsporen van Magelhaes en Vasco da Gama bevoer ook Jorge Teixeira (31) de wereldzeeë­n. Voetbalavo­nturen in Cyprus, Israël, Zwitserlan­d, Italië en Engeland maken van de centrale verdediger met voorsprong de meest ervaren Truienaar. Maar het mooiste verhaal schreef Teixeira in het prille begin, bij de U13 van Sporting Clube de Portugal in Lissabon. “Toen liep ik in de spits naast… Cristiano Ronaldo.” Een opmerkelij­ke monoloog. “Ik ben geboren en getogen in Lissabon, op mijn elfde werd ik ontdekt door Sporting. Ik was een aanvaller, maar net iets minder goed dan mijn collega in de spits. (lacht) Cristiano Ronaldo was een half jaar ouder dan ik en toen al een fenomeen. Hij was enorm toegewijd, voortduren­d aan het trainen. Op elk tornooi werd hij verkozen tot beste speler. We speelden niet zo heel lang samen, omdat hij al snel werd doorgescho­ven naar een hogere leeftijdsc­ategorie. Ook daar was hij meteen de beste. Ik werd op mijn dertiende bij toeval omgeschool­d tot verdediger. Op een tornooi waren er geen verdediger­s beschikbaa­r en onze coach zette mij achterin. Ik ben er niet meer weggeweest.” “Doorbreken als jonge Portugees in het eerste elftal van Sporting is slechts weinigen gegeven. Veel clubs staan klaar om de jonge talenten op huurbasis ervaring te laten opdoen. Zo belandde ik in tweede en derde klasse bij Casa Pia, Odivelas en Fatima. Tot een manager me een aanbieding van een Cypriotisc­he club overmaakte. Mijn transfer naar APS Atromitos werd een geslaagde zet, na een half jaar zette ik een stap hogerop naar Paphos FC. We speelden er met een zestal Portugezen, enkelen van hen zijn er gebleven, lieten zich naturalise­ren en werden zelfs internatio­nal. In Paphos was het natuurlijk ook schitteren­d toeven. Ik ben er vorig jaar op vakantie nog veel oude bekenden tegengekom­en.”

Israël Maccabi Haifa

“Na dat geslaagde seizoen kreeg ik de kans om sportief een stap hogerop te zetten naar Maccabi Haifa. Mijn ouders hielden hun hart vast, maar het leven in Israel was prachtig. De sfeer rond het voetbal was er ook uniek, supporters stonden er fanatiek achter hun club.” “Iets koeler ging het er een jaar later in Zwitserlan­d aan toe. Ik ging in op een aanbieding van FC Zürich, dat veel ambitie toonde. Alles was perfect geregeld binnen de club, we werden ei zo na landskampi­oen en wonnen de beker. We speelden de groepsfase van de Europa League, een nieuwe stap vooruit in mijn carrière.” “Ik speelde ook nog een half jaar op huurbasis bij Siena, dat op dat moment in de Serie A uitkwam. Het werden enkele bijzonder leerrijke maanden. Als verdediger moet je in Italië gespeeld hebben, je krijgt er dé masterclas­s in defensieve organisati­e. Giuseppe Iachini is de coach die op dat vlak de grootste indruk op me heeft gemaakt. Ook al konden we op het einde van het seizoen de degradatie niet vermijden. Hij vond me overigens nog iets te jong. (Schatert) Ik was 27, misschien moet ik over een paar jaar terugkeren.” “Via Standard belandde ik bijna twee jaar geleden bij Charlton. Voetballen in the Championsh­ip is fantastisc­h. Je speelt er bijna wekelijks voor 25.000 toeschouwe­rs of meer, de sfeer op bijvoorbee­ld Elland Road in Leeds zal ik nooit vergeten. Ik speelde dat eerste half jaar elke wedstrijd, maar jammer genoeg konden we de degradatie naar de League One niet vermijden. Aan die Engelse derde klasse heb ik weinig plezier beleefd. Je krijgt er elke week een kolos van een spits in je nek, de Engelsen pressen er als gekken en trappen elke bal zo ver mogelijk vooruit. Als je dan ook nog eens de eerste maanden van de competitie mist door een blessure, wordt het moeilijk om je niveau te halen. Ik werd een buitenstaa­nder in de kleedkamer, waar de Engelsen een hechte groep vormden.” “Ik was blij dat ik naar STVV kon. België kende ik natuurlijk van mijn 2,5 seizoen bij Standard, bovendien is mijn vrien- din een Luikse. Standard en STVV zijn moeilijk met mekaar te vergelijke­n. De druk op Sclessin kan heel hoog zijn, ook door de supporters. STVV verraste me in aangename zin. Dit is een club die vooruit wil. Hopelijk versterkt de overname dat beeld nog. Ik voelde me hier meteen goed in mijn vel, we hebben vrij snel stabilitei­t kunnen brengen achterin. Op de drie midweekmat­chen

- twee in de beker en de thuismatch tegen Moeskroen na heb ik alles gespeeld. Na een thuismatch op het kunstgras heb ik twee dagen last van stramme spieren, vandaar.

(Lacht) Ik ben de 30 gepasseerd, dat laat zich voelen. In Moeskroen wacht ons een moeilijke match op een slecht veld.

Portugal Sporting Lissabon Cyprus Atromitos en Paphos Zwitserlan­d FC Zürich Italië AC Siena

Na de huidige 2 op 12 en de bekeruitsc­hakeling wordt het nog eens tijd voor een zege. Op welke manier, dat interessee­rt me niet. Als het lelijk moet, geen enkel probleem. Als we maar winnen.”

Engeland Charlton Athletic België Standard en STVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium