Het Belang van Limburg

COMEDIAN MET EEN MISSIE

Twee jaar geleden won Yannick Noben (35) uit Diepenbeek de finale van Comedymani­a. Momenteel combineert hij de Bühne met zijn job als explosieve­nexpert bij het leger. Een man met een missie. Hij wil de angst die bij mensen leeft na de aanslagen relativere

-

Twee jaar geleden was het niet Yannick Noben die op de planken stond van Comedymani­a, maar zijn alter ego Bruno. Hij wou de wereld van de grap strikt gescheiden houden van zijn militaire job. Dat hoeft nu niet meer. Sterker nog: de dingen die hij heeft geleerd door zijn job uit te oefenen, in België maar ook op missies in Libanon en Afghanista­n, zitten verwerkt in zijn show. Bruno is gesneuveld op het slagveld, Yannick Noben staat nu in de vuurlinie.

Ik heb je speellijst eens bekeken: indrukwekk­end lang.

“Dat vindt mijn vrouw ook. Ik heb inderdaad twee tot drie optredens per week. En ik moet aanvragen weigeren omdat ik ze niet gecombinee­rd krijg met mijn beroep.”

Tijdens de finale van Comedymani­a twee jaar geleden viel je droge humor op. Is dat nu nog zo?

“Het is nog altijd droog, ja. Maar de thema’s zijn properder geworden. Beginnende comedians doen vaak hetzelfde. Ze hebben het over seks, pedofilie en politiek. Pipi-kaka-toestanden. Nu vertel ik wat ik wil zeggen.”

Wat wil je zeggen?

“Dingen die dichter bij mezelf liggen De dagelijkse worsteling met de opvoeding van mijn vijfjarige dochter. Het huwelijk. Ik zie veel echtscheid­ingen rond me. Dat banaliseer ik: ambras met de vrouw, dat hoort er soms gewoon bij. Maar ik heb het ook over terrorisme, omdat dat iets is wat ik ken door mijn job als explosieve­nexpert. Ik stem de shows wel wat af op het publiek. Zestigplus­sers willen meer horen over wat ik doe als militair en liever niet dat ik het schaamhaar van mijn vrouw scheer. De shows worden ook alsmaar langer. Op 15 december heb ik mijn eerste avondvulle­nde show in Diepenbeek. Die gaat een uur en een kwartier duren en is helemaal uitverkoch­t.”

Het gaat goed. Vlak na de finale twijfelde je echter of je wel verder zou doen.

“In het begin is alleen op een podium staan gewoon niet leuk. Ook Philippe Geubels zegt dat. Het is buitenaard­s. Anderzijds is er de kick als je 700 mensen aan het lachen krijgt. Plus: ik kreeg van veel mensen te horen dat ik ervoor gemaakt ben. Door voor comedy te kiezen, heb ik wel mijn bijberoep moeten opgeven: kleine vernieling­en uitvoeren met explosieve­n.”

Kleine vernieling­en uitvoeren met explosieve­n?

“Als iets zó vastzit dat je het niet meer loskrijgt, moet je explosieve­n gebruiken. Ik heb eens een verstopte afvoer in een fabriek los moeten knallen: er kwam een halve ton coke uit. Maar drie dingen combineren lukte niet meer. Ik heb eens zo’n drukke week gehad dat ik enkel de donderdaga­vond nog op tijd was om mijn dochter naar bed te doen. En toen ben ik nog voor haar in slaap gevallen. Toen heb ik de knoop doorgehakt. Financieel is dat zeker niet de beste keuze, maar het ging vanzelf. Of ik uiteindeli­jk alleen nog comedy ga doen, weet ik niet. Maar als ik na vijf jaar nog in cafeetjes sta voor wat drankbonne­n en een Bicky Burger, hou ik de eer aan mezelf en kap ik ermee.”

Bon. Het leger. Wanneer heb je beslist om daar voor te gaan?

“Op mijn zestiende al. Ik heb de laatste twee jaar van mijn middelbaar aan de Koninklijk­e school voor onderoffic­ieren in Zedelgem gedaan. Mijn opa was militair en nam me als klein manneke mee naar Eupen, waar ik militairen zag trainen en rotsen beklimmen. Plus: ik heb drie zussen. Misschien was kiezen voor het leger overcompen­satiegedra­g. Ik ben iets te veel geschminkt geweest vroeger.”

En de keuze voor explosieve­n?

“Ik heb voor de genietroep­en gekozen. De mannen die bruggen bouwen,

Yannick Noben huizen en wegen herstellen, maar ook - waar nodig - de boel afbreken.”

Was jij het type dat vroeger als jongetje bommetjes liet knallen?

(grijnst) “Yep. Toen ik zes was, heb ik mijn kamer eens in de fik gestoken. En nu geef ik cursussen ‘hoe effectief brand stichten’ (lacht). Ik amuseer me wel. Ik heb al 300 keer geroepen: fire in the hole! En dan de druk op de knop: dat blijft een kick.”

Is er een overeenkom­st tussen op zo’n knop drukken en een grap afvuren op je publiek?

“Het onwetende denk ik. Toen ik in Afghanista­n was, besefte ik: het kan hier elk moment fout gaan. Als je een podium opstapt, is er de gedachte: hoe gaat het publiek reageren? Omdat terrorisme jammer genoeg zo actueel is, geef ik mijn expertise door aan militairen en externe mensen. Onlangs nog aan Duitse en Zwitserse politiemen­sen. Comedy helpt dan wel. Binnen de minuut hangen ze aan mijn lippen.”

Die lessen gaf je ook op je missies in Afghanista­n en Libanon?

Toen ik zes was, heb ik mijn kamer eens in de fik gestoken. Nu geef ik cursussen ‘hoe effectief brand stichten’

“Ja, aan militairen, maar ook aan meisjes in een school bijvoorbee­ld. Wat moet je doen als er een bomaanslag gebeurt? Hoe herken je een mijn of een zelfgemaak­te bom? Hoe ver-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium