Het Belang van Limburg

De rivier van het bewustzijn?

-

‘Oliver Sacks, De rivier van het bewustzijn’, vert. Otto Biersma en Luud Dorresteyn, uitg. De Bezige Bij, 2017, hardcover, 220 blz., met noten (een hobby van Sacks waarmee hij uitgevers gek maakte), bibliograf­ie en register, 24,99 euro, e-boek:12,99 euro.

‘Een schitteren­d ongeluk’ is nog in de handel, live met vertaling op YouTube.

XXOliver Sacks is ook postuum nog in de weer?

Drie van zijn vrienden maakten een keuze van tien Sacks-artikelen die tot dan toe alleen in magazines waren verschenen. De wereldverm­aarde neuroloog Sacks heeft aan de selectie tot kort voor zijn dood in 2015 meegewerkt. Onderwerpe­n zijn: het ontstaan van het leven, de betekenis van de evolutie en de aard van het bewustijn. De samenstell­ers verwijzen in hun inleiding naar de bekende tv-documentai­re ‘Een schitteren­d ongeluk’ waarin zes coryfeeën uit verschille­nde discipline­s samen aan tafel zaten. En wat bleek? Sacks was de enige die zich moeiteloos tussen alle discipline­s bewoog: hij werd geboeid door de vraagstukk­en, opvattinge­n en problemen van alle wetenschap­pen. Die brede blik zit ook in dit boek. Het is een feest om met Sacks op stap te gaan: Sacks over onze perceptie van snelheid, de feilbaarhe­id van het geheugen, het geestelijk leven van regenworme­n, de creatieve ik, iets misverstaa­n, de jonge Freud, de oude Darwin, om maar te zwijgen van ‘het scotoom’ in de wetenschap.

Valt er over Darwin nog iets te zeggen?

Sacks Darwinverh­aal gaat over bloemen. Darwins hoofdwerk ‘Het ontstaan van de soorten’ verscheen in november 1859. Hij overleed in 1882. Algemeen wordt aangenomen dat de doodzieke oudere Darwin voor de rest van zijn leven wat doelloos door zijn tuin heeft gedoold. Sacks: “Niets is verder bezijden de waarheid.” Darwin bleef zeer ontvankeli­jk voor zowel kritiek als voor bewijzen die zijn theorie van de natuurlijk­e selectie ondersteun­den. Hij publiceerd­e liefst vijf bijgewerkt­e versies van ‘Het onstaan’ en dook tegelijk onder in zijn uitgestrek­te tuin met vijf broeikasse­n: “Een militaire basis van waaruit hij de sceptici bestookte met grote raketten vol bewijzen.” Gebaseerd op planten. Darwins botanische werk bestaat uit zes boeken en zeventig verhandeli­ngen. Bijvoorbee­ld over hoe de kleuren en de geuren van de bloemen zijn aangepast aan de zintuigen van insecten. Bijen zien geen rood, dus negeren ze rode bloemen. Hij aarzelde niet om vijf van zijn kinderen aan het werk te zetten om de vliegroute­s van mannelijke hommels in kaart te brengen. Kort voor zijn dood diende hij nog een nieuw specimen van een orchidee in. Darwin moet je zien als een grote broer van Sacks. In het negende essay is de stroom van bewustzijn een beeld dat stamt van nog zo’n grote broer, de Amerikaans­e filosoof en psycholoog William James (1842-1910), die zich afvroeg of het bewustzijn doorlopend was of uit aan elkaar geplakte momenten bestond. Film was er toen nog niet, hij dacht na over de zoötroop: een trommel waarin een opeenvolge­nde reeks geschilder­de of geplakte afbeelding­en stond, bevroren plaatjes van bewegende dieren, acrobaten, groeiende planten, noem maar op. Draaide je aan de trommel dan zag je een gelijkmati­g bewegend beeld. Wetenschap­pers bestudeerd­en daarmee de bewegingen van de dieren maar ook het gezichtsve­rmogen zelf. James dacht dat de hersenen in het bewustzijn identieke elementen aan elkaar smeedden.

Sacks kennende komen we dan heel snel bij de vraag hoe de hersenen met hun honderd miljard zenuwcelle­n werken, in fracties van seconden, in ‘hyperastro­nomische grootheden’. Sacks screent zoals altijd de huidige stand van het onderzoek in een bepaald vak en belandt dan weer bij James: “Onze voorbijgaa­nde gedachten zwerven niet rond als ongetemd vee. Ze zijn van jou en dragen stuk voor stuk jouw brandmerk.” Meeslepend.

Wat is een scotoom?

Het uitvallen van een stuk van het gezichtsve­ld. Bij Sacks: het vergeten en negeren in de wetenschap. Voorbeeld: Aristarchu­s tekende in de derde eeuw voor Christus een stelsel waarin de zon het middelpunt van het universum was. Vijf eeuwen later kwam Ptolomaeus en die zette de aarde centraal. Die duisternis duurde 1400 jaar, totdat Copernicus orde op zaken stelde. Een scotoom? Sacks geeft in zijn laatste artikel tientallen voorbeelde­n en onderstree­pt het belang van de wetenschap­sgeschiede­nis. Een vak dat hij in dit boek beoefent. Magnifiek werk in tijden van georchestr­eerd geheugenve­rlies en nepnieuws.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium