Het Belang van Limburg

Nobelprijs­winnaar economie kritisch over bitcoin “Dit lijkt op beurscrash van 1929”

-

Opnieuw heeft een voorname econoom zich kritisch uitgelaten over de bitcoin. Yale-econoom en Nobelprijs­winnaar Robert Shiller spreekt van een beweging die op termijn zal lijken op de beurscrash van 1929. De ineenstort­ing van de financiële markten volgde destijds op een stevige opleving van de beurzen, maar leidde uiteindeli­jk tot de grote depressie van de jaren dertig. “Ik weet niet waar het gaat stoppen”, aldus Shiller (foto), die in 2013 de Nobelprijs ontving voor een analyse van de prijzen van activa en het ontstaan van ‘zeepbellen’ in de economie. “De bitcoin is absoluut spannend. Investeerd­ers voelen zich slim. Ze begrijpen zaken die niemand anders begrijpt. De bitcoin is anti-overheid, antiregule­ring. Het is een prachtig verhaal.”

1929

Toch is het succes van de bitcoin relatief, aldus Shiller. “De waarde loopt op. Net als de aandelenma­rkten in de jaren twintig. Uiteindeli­jk wordt 1929 bereikt. Dan komt de munt naar beneden. Niet naar nul, maar zakken zal hij zeker”, zegt Shiller.

Eerder pleitte al een andere Nobelprijs­winnaar voor een verbod op de cryptomunt. Volgens Joseph Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs voor Economie won, dankt de digitale munt zijn popularite­it uitsluiten­d aan zijn mogelijkhe­den voor witwassers vanwege het gebrek aan toezicht. Het dient geen enkel maatschapp­elijk nut, zo zei hij. Ook de hoogste bestuurder van de Franse centrale bank, François Villeroy de Galhau, waarschuwd­e voor de risico’s die kleven aan de bitcoin. “Op geen enkele wijze is sprake van een valuta”, zo zei hij. “Het is een speculatie­ve bezitting zonder economisch­e basis.” Volgens de bestuurder is investeren in de cryptomunt volledig op eigen risico.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium