Het Belang van Limburg

Kinderen krijgen meer aandacht

‘Papatijd’ zelfs bijna verdrievou­digd in vijftig jaar tijd, blijkt uit onderzoek

- Tom LE BACQ

We zijn allemaal zo overwerkt dat we geen tijd hebben voor onze kinderen. Dat dénken jonge ouders toch, maar onderzoek van de VUB toont net het omgekeerde. “Mama’s en papa’s hebben nog nooit zoveel tijd besteed aan hun kinderen als nu”, zegt socioloog Ignace Glorieux. De ‘papatijd’ is zelfs bijna verdrievou­digd in vergelijki­ng met vijftig jaar geleden. Uit onderzoek naar onze tijdsbeste­ding door de Vrije Universite­it Brussel (VUB) blijkt dat u meer voor uw kind dan dat uw ouders ooit tijd en moeite aan u hebben besteed. Wanneer het gemiddelde berekend wordt van alle weekdagen (dus zaterdag en zondag inbegrepen) was een mama in 1966 gemiddeld 55,4 minuten per dag bezig met “kinderzorg en opvoeding”, een papa 12,5 minuten. In 2013, de laatste keer dat de onderzoeke­rs de tijdsbeste­ding van meer dan 3.200 Belgen onderzocht­en, is dat gestegen tot 66,1 minuten voor de mama’s en 34,2 minuten voor de papa. Een stijging met 20 procent voor moeders dus, terwijl ‘papatijd’ bijna verdrievou­digd is.

Schuldgevo­el

“Vijftig jaar geleden bleven de meeste mama’s thuis. Dus je zou denken dat ze toen meer tijd hadden voor de kinderen”, zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB).

Tijd besteed aan kinderzorg en opvoeding

in minuten

“Maar toen waren ze aan het koken of poetsen of naaien, terwijl de zoontjes of dochters op straat rondliepen, of zich domweg aan het vervelen waren. Nu komen ouders thuis na hun drukke werkdag en zeggen ze expliciet: en nu gaan we eens met ons kind bezig zijn. Dan gaan ze voorlezen, of mee het huiswerk maken. Uit schuldgevo­el, omdat ze door hun drukke job het gevoel hebben dat ze hun kind tekortdoen.”

Eisen gewijzigd

“En de eisen die we aan ouderschap stellen zijn ook veel gewijzigd. Tegenover 1966, maar ook tegenover pakweg vijftien jaar geleden”, zegt socioloog Theun Pieter van Tienoven, die meewerkte aan het Tijdsbedst­edingsonde­rzoek. “Ook sinds 1999 is de tijd die we aan onze kinderen spenderen fors gestegen. Betrokken zijn bij school, kinderen laten deelnemen aan sportclubs, hobbyclubs, kampjes, dat vinden we nu allemaal veel belangrijk­er. Maar hoeveel ouders gingen pakweg dertig jaar geleden naar een museum met hun kinderen?”

Er zijn natuurlijk maar 24 uur in een dag. De werktijd heeft er bij ingeschote­n, vooral bij mannen. Die werken nu vaker deeltijds dan vroeger. Vrouwen werken nu meer dan vroeger. Maar ze doen nu bijvoorbee­ld minder in het huishouden dan toen, maar besteden ook meer tijd dan vroeger aan kinderen.

Al die aandacht, dat moet toch prachtkind­eren opleveren? “Met al die druk en kadering kweken we jongeren die veel kwaliteite­n hebben die ik erg schools zou noemen – algemene kennis, zin voor cultuur, plichtsbew­ustheid”, zegt Glorieux. “Maar weerbaar zijn, je plan trekken als er geen vooropgest­eld plan is, dat is er de afgelopen tijd flink bij ingeschote­n.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium