Het Belang van Limburg

“Op Nieuwjaar moet stekker eruit”

ERKENNING LOKALE RADIO’S HERTEKENT LIMBURGS LANDSCHAP DRASTISCH

- Joey BOUGARD

Mediaminis­ter Sven Gatz (Open Vld) heeft vrijdag 68 lokale radio’s in Vlaanderen erkend. Voor sommige lokale radio’s brengt dit vooral praktische beslommeri­ngen met zich mee, maar voor andere is het verdict zwaarder. Zij zullen op Nieuwjaar hun laatste plaat draaien. Het besluit lijkt op het eerste gezicht weinig gevolgen te hebben voor de meeste Limburgse lokale radio’s: de Genkse zenders GRK en Radio Internazio­nale bijvoorbee­ld behouden hun frequentie, en ook de grotere lokale radio’s van onze provincie reageren enigszins tevreden. Sommige zenders, zoals BOO uit Bilzen, krijgen er door de verdeling in de frequentie­pakketten extra gemeenten bij, in dit geval Tongeren en Lanaken, en dus ook de kans om verder te groeien. Met 106.6 FM krijgt de oudste stad van het land er een derde radiofrequ­entie bij. Een pakket dat al in de zomer aan nieuwe zender @FM werd toegekend: een initiatief van de mensen achter de vroegere Stadsradio Tongeren. Een andere nieuwkomer is Radio Maaskant in Maasmechel­en.

Financieel leefbaarde­r

Tot zover de peis en vree in het Limburgse radiolands­chap. De indeling van de frequentie­pakketten dient dan wel om de erkende radiostati­ons een groter publiek te geven, maar het leidt ook tot absurde toestanden. Zoals bij FM Goud, een grote speler in Noordoost-Limburg: in Bree en Kinrooi verhuizen ze naar de veel sterkere frequentie 99.3, waardoor ze een groot deel van dat gebied kun- nen bereiken. Maar in Peer en Hechtel-Eksel - waar het station in 2004 werd opgericht en hun antenne staat - verliezen ze 107.7 FM aan Trendy FM. “In dat gebied hebben we Dino Radio, een ander station op een frequentie 107.3 opgericht”, zegt Michel Vanderfees­ten. “Ik zie de voordelen wel van de clustering, omdat het de financiële leefbaarhe­id van de lokale radio’s verhoogt.” Marc Windmolder­s van Trendy kan ook leven met het besluit. “We verliezen Borgloon en Meeuwen, maar krijgen er Hechtel-Eksel en Beringen bij. In Vlaanderen gaan we van acht naar vijf frequentie­s: niet ideaal, maar het is beter dan niets.” Dat Trendy FM plots twee frequentie­pakketten krijgt toegewezen, zorgt wel voor gemor bij sommigen. Toch kan het, klinkt het bij het kabinetGat­z. “Zolang ze op elk pakket een apart omroepprog­ramma uitzenden. De Vlaamse Regulator voor de Media zal daarop toezien.”

Overleven

FM Goud is niet de enige die van frequentie moet veranderen. LRL uit Lanaken verhuist van 107.1 - ten koste van BOO - naar de vrijgekome­n 106.0. Radio Benelux, dat zijn studio heeft in Paal, wordt nu in Beringen van zijn vertrouwde 106.4 FM gewipt. “We hoopten dat het pakket aan ons toegewezen zou worden, maar het is naar Trendy FM gegaan”, zegt Marc Haselaars. Bovendien krijgt Benelux er nog extra frequentie­s bij, wat een gevoelige meerkost is. “Twee extra frequentie­s, dat betekent ook twee extra antennes en zenders, een hogere stroomreke­ning,... Maar net zo goed andere jingles laten maken of papier met nieuwe hoofdingen laten drukken”, aldus Haselaars. “Ach, we zenden al sinds 1980 uit, dit is al onze derde frequentie­veranderin­g. We zullen dit wel overleven.”

Levenswerk

Dat kan niet van iedereen gezegd worden. Verscheide­ne radiozende­rs zullen volgend jaar van de radiogolve­n verdwijnen omdat hun aanvraag niet erkend werd. Daaronder namen die lokaal zeker bekend in de oren zullen klinken, zoals het Peerse Radio Holiday, Lorali in Lummen (al 35 jaar op antenne) en Ariane in Kortessem. “Een heel spijtige zaak, ik voel mee met die mensen”, aldus Haselaars. “Daar wordt soms lacherig over gedaan, maar die mensen zien hun levenswerk stilvallen. Zulke zenders vervullen bovendien nog altijd een functie, zeker voor oudere luisteraar­s. Die betalen nu het gelag voor de moderniser­ing van het radiolands­chap.”

Bezwaar tegen de beslissing van de Vlaamse regering kan tot zestig dagen na het besluit ingediend worden.

X

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Kamiel Jamaer van Ariane.
FOTO SERGE MINTEN Kamiel Jamaer van Ariane.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium