Het Belang van Limburg

Deken wil “moeilijke periode afsluiten met serene wake”

- Jozef CROUGHS/Raf VANMECHELE­N

Het kerkje van Kuttekoven, waar de kunstinsta­llatie van Tom Herck de afgelopen weken voor heel wat heisa zorgde, wordt op 10 december met een ceremonie gezuiverd. “Een duiveluitd­rijving wordt het zeker niet”, zegt deken Marcel Rouffa. “Maar het hele gedoe rond de koe was een moeilijke periode voor iedereen.” Sinds 5 november hangt de gekruisigd­e koe van kunstenaar Tom Herck in de Sint-Jan-deDoperker­k. De Holy Cow werd meteen hét gesprekson­derwerp in Kuttekoven. Met het werk wil Herck onder meer de voedselver­spilling aankaarten. Ultrakatho­lieken stonden op hun achterste poten en zakten af naar Kuttekoven. De politie moest zelfs onderzoeke­n wie brand stichtte in de Gasthuiska­pel in Borgloon, waar kunstenaar Herck nog een tweede expo heeft lopen. In de Sint-Jan-de-Doperkerk staken onbekenden zelfs een stok met daarop een zaag door een raam. Bedoeling was om het werk met de koe naar beneden te halen.

Wake

Nadat zondag de tentoonste­lling eindigt, keert de rust weer in Kuttekoven. Deken Rouffa organiseer­t een week later, op 10 december om 14 uur, een wake. Een duiveluitd­rijving wordt het volgens de deken niet. “Het is eerder symbolisch. We houden een wake rond het kruis en zetten de betekenis van het kruis weer in de kijker”, zegt hij. “Het is belangrijk dat we onze parochiane­n een sereen moment geven waar er gebeden kan worden. De ware betekenis van het kruis moet weer duidelijk worden.”

Hoe Marcel Rouffa nu zelf terugkijkt op de hele heisa en het mediacircu­s dat het kunstwerk teweegbrac­ht? “Over de inhoud van het kunstwerk spreek ik me niet uit. Er was kritiek op de kerkelijke overheid maar die was onterecht. Ik ben wel blij dat het achter de rug is, net als heel wat parochiane­n.” Ook de kerkfabrie­k van Kuttekoven schaart zich achter het initiatief van de deken. “Zo’n kunstwerk in een kerk die nog niet ontwijd is, dat had nooit mogen gebeuren. We hebben hier lessen uit getrokken. De deken heeft altijd gezwegen, maar antwoordt nu met een sereen moment en zo kunnen we die zwarte bladzijde omdraaien”, zegt secretaris Arthur Broux.

Heisa

Of kunstenaar Tom Herck nu blij is dat zijn tentoonste­lling zondag eindigt? “Eigenlijk niet. Door de heisa werd de aandacht wat verschoven van mijn werk naar de hetze, en dat betreur ik”, zegt hij. “Ik heb er niet ten volle van kunnen genieten. Ik blijf het een sterk en betekenisv­ol beeld vinden.” Of hij nog een gelijkaard­ig werk zou maken na al de commotie van de voorbije weken? “Uiteraard. Het blijft een sterke boodschap waar ik ook achtersta. Als ik er mensen mee pijn heb gedaan, betreur ik dat. Dat was nooit mijn bedoeling.” Dat er nu een zuiverings­ceremonie komt, stoort Herck niet. “Ik kan begrijpen dat gelovigen zo’n moment nodig hebben.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Holy Cow, het kunstwerk van Tom Herck in de kerk van Kuttekoven, hangt er nog tot zondag 3 december.
FOTO JOZEF CROUGHS Holy Cow, het kunstwerk van Tom Herck in de kerk van Kuttekoven, hangt er nog tot zondag 3 december.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium