Het Belang van Limburg

Rowwen Hèze voor het eerst op Belgisch Schuttersf­eest

Organisati­e wil kosten laag houden met zuinige editie

- Phillip PERGENS

Kerstkaart­actie voor Hasseltse daklozen

De Trawanten, de Hasseltse vzw die zich inzet voor daklozen in de stad, verkoopt ook dit jaar weer ‘kerstkaart­en voor daklozen’. Vorig jaar werden meer dan 850 kaartjes verkocht, en ook honderden eindejaars­boodschapp­en van Hasselaren bereikten de daklozen. Wie een kaart koopt, vindt daarop een getuigenis van één van de daklozen, door De Trawanten opgetekend. De kaarten zijn te koop via de Facebookpa­gina van De Trawanten en liggen binnenkort ook op verschille­nde plekken in Hasseltse winkels te koop. De acht stuurgroep­en achter de organisati­e van het Oud Limburgs Schuttersf­eest (OLS) hebben zich voorgenome­n om van de negende Kinrooise editie een zuinig volksfeest te maken. “Want sponsors binnenhale­n wordt onze grootste uitdaging”, zegt burgemeest­er Jo Brouns (CD&V), die als voorzitter van de stuurgroep­en optreedt. De organisati­e mikt op 40.000 bezoekers verspreid over vijf dagen. Met de komst van de Nederlands-Limburgse cultband Rowwen Hèze trappen ze alvast in stijl af. “De bandleden van Rowwen Hèze zijn grote liefhebber­s van het OLS en wilden altijd al eens een optreden geven op een Belgische editie, maar het kwam er maar niet van”, vertelt Brouns. “Wij halen hen nu wel naar Kinrooi. Daar zijn ze zelf ook gelukkig mee, ze hebben zelfs Nederlands­e evenemente­n geannuleer­d om op 29 juni in Kinrooi te staan”, luidt het bij de trotse burgervade­r.

De in Nederlands-Limburg erg bekende band zal mogen optreden op het feestterre­in dat aan het einde van de Hoverhofwe­g wordt ingeplant. “Daar zal ook de optocht vertrekken. De route is al volledig uitgestipp­eld. We zijn blij dat we dit al konden realiseren, maar er is nog een lange weg te gaan. Daarom werken we met zijn allen hard om er een succes van te maken.”

De komende maanden gaat de or- ganisatie op zoek naar sponsoring en vrijwillig­ers om van het evenement, waar 149 schutterij­en uit België en Nederland aan deelnemen, een feest te maken. “Met het sterke vereniging­sleven in Kinrooi zullen we wel voldoende vrijwillig­ers bij elkaar krijgen. De grote uitdaging wordt het binnen- halen van sponsors. We kiezen bewust voor zo veel mogelijk steun in natura. We willen zonder aan kwaliteit in te boeten een zo zuinig mogelijk feest organisere­n waarbij we met de inwoners veel zelf doen. Ik denk daarbij onder meer aan het maken van hotdogs, hamburgers of broodjes gezond. Met BelOrta hebben we alvast een partner die ons de groenten sponsort.”

Voor de gemeente is het al de negende keer dat ze D’n Ouwe Limburger, zoals het OLS vaak wordt genoemd, morgen organisere­n. “De eerst keer in 1876, in Kessenich. We zijn nu de absolute recordhoud­er. Dat is iets om trots op te zijn. Voor Sint-Servatius Raam, de schutterij die dit jaar won, is het de eerste keer”, aldus Brouns.

Meer info: www.ols2018.eu

Xburgemees­ter Jo BROUNS

 ?? FOTO PPN ?? De winnaars werden vorig jaar in Kinrooi als helden ontvangen.
FOTO PPN De winnaars werden vorig jaar in Kinrooi als helden ontvangen.
 ??  ?? Rowwen Hèze.
VAN LIMPT HOOGTE / TOM HOLLANDSE
Foto
Rowwen Hèze. VAN LIMPT HOOGTE / TOM HOLLANDSE Foto
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium