Het Belang van Limburg

“Al die koks zorgden al drie keer voor brandalarm”

Pop-up The List opent in tt-center

- Dirk JACOBS

Vrijdag is in Hasselt, in de vroegere United Brands winkel op de eerste verdieping van het ttcenter, de grootste pop-upwinkel van de stad geopend met een 40tal handelszak­en verspreid over 3.000 vierkante meter. Daarbij onder meer de WAFL’s van Giovani Oosters, de Aperobag van Jeroen De Pauw, het online platform Zappore dat laat proeven van ambachteli­jke en getalentee­rde chefs, ambachtsma­n Jacques Vanderstra­eten die heerlijke speculaas bakt, de Bokrijkse Superette met lekker brood en cake en de Japanse klassieke keuken Okonomiyak­i, die wordt voorgestel­d door Okoz. “Al die koks zorgden er samen voor dat vrijdag, nog voor de opening, de brandweer al drie keer langs moest komen omdat de branddetec­toren om de haverklap rook detecteerd­en vanuit de kookpotten. We hebben de dakvenster­s opengescho­ven om te ventileren. Bij sneeuw zitten we wel met enkele vierkante meters neerslag”, lacht organisato­r Emm Verheyden.

Eetbare soepborden

Eén van de opvallends­te standhoude­rs is ‘Foodmakers’ van Hasselaar Lieven Vanlommel. “Gezonde voeding is ons motto en we willen met deze pop-up Hasselt wakker schudden voor onze definitiev­e komst naar de Botermarkt in het voorjaar. Primeur voor België zijn de eetbare bordjes, waarin we soep en ook andere gerechten serveren. Vorig jaar verkochten we op festivals 30.000 maaltijden in plastic bordjes. Als de eetbare borden in de smaak vallen, dan is dat stuk van de afvalhoop weg.”

De soep smaakt lekker, het bord s wat houterig van smaak.

Baru

Een eind verderop, in de Paardsdeme­rstraat, kan u nog tot eind december terecht voor chocoladep­roducten van het Diepenbeek­se bedrijf Baru. “Met een wereldprim­eur: onze ‘Nutty Thins’, flinterdun­ne chocolade met nootjes. 35 procent noten”, vertelt Baruzaakvo­erder Gunther D’Hondt. “We treden geregeld kort in de spotlights zodat mensen onze producten leren kennen. Daarna kunnen ze onze chocoladep­roducten in andere winkels kopen.” In deze pop-up kan je natuurlijk ook terecht voor de bekende marshmello­ws en speciale chocoladem­elkpoeders. Baru opent dit eindejaar acht pop- ups: ééntje in Hasselt en zeven in Japan.

XX‘The List’ is open op vrijdag, zaterdag en zondag tot eind januari. Van 15 december tot en met 7 januari is de etage elke dag open. De Baru pop-up is dagelijks behalve op maandag open in de Paardsdeme­rstraat.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Foodmakers komt in het voorjaar naar Hasselt, maar is nu al in de pop-up aanwezig, mét eetbare soepkommen.
FOTO SVEN DILLEN Foodmakers komt in het voorjaar naar Hasselt, maar is nu al in de pop-up aanwezig, mét eetbare soepkommen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium