Het Belang van Limburg

Ooit te klein voor rijkswacht, nu politiebaa­s van Europa

Topvrouw Catherine De Bolle komt als directeur van Europol aan het hoofd van 1.100 politieage­nten

- Marc KLIFMAN

Vijf jaar geleden regelde ze nog het verkeer in Ninove op carnaval. Maar nu wordt ze de machtigste politievro­uw van Europa. Commissari­s-generaal Catherine De Bolle is gisteren verkozen tot nieuwe directeur van Europol. Ze krijgt er de leiding over 1.100 agenten. “Ik was geëmotione­erd toen de beslissing is bekendgema­akt”, reageert ze. “Hier had ik op gehoopt. Ik ben écht zeer blij.”

BRUSSEL -

Het gaat hard voor Catherine De Bolle (47). Een blitzcarri­ère om u tegen te zeggen. Ooit was ze met haar 1,64 meter nog te klein om deel te nemen aan de selectiepr­ocedures voor de rijkswacht. Pas toen de regels versoepeld­en, kon ze zich opwerken bij de politie. Van plaatselij­k commissari­s schopte ze het op korte tijd tot baas van de federale politie en nu zelfs tot directeur van Europol, het samenwerki­ngsverband van Europese politiedie­nsten. Een absolute topfunctie.

Terrorisme

“Ik ben zéér blij”, reageerde ze gisteravon­d telefonisc­h na de bekendmaki­ng. “Natuurlijk had ik hierop gehoopt. Ik ben de regering, de premier en de minister van Binnenland­se Zaken bijzonder dankbaar. Zonder hun steun had ik dit nooit gekund. Dit is een

Pedofiel zwaarder gestraft in 20 jaar oud dossier

LEUVEN -

Een pedofiel uit Leuven krijgt twee jaar extra cel, waarvan de helft met uitstel, voor het misbruik van een jonge vrouw, intussen meer dan twintig jaar geleden. Voor andere zedenfeite­n in diezelfde periode werd hij al veroordeel­d maar die straf vond de rechter niet voldoende.

In de jaren negentig maakte pedofiel J.D. uit Leuven heel wat slachtoffe­rs in onder meer La Roche, Leuven, Tervuren en Huldenberg. Voor die feiten werd hij in 2001 veroordeel­d tot drie jaar cel, met probatieui­tstel voor een periode van 5 jaar. D. zat toen welgeteld een maand in voorlopige hechtenis. Twee jaar geleden kwam nog een slachtoffe­r aankloppen bij de politie, de dochter van vrienden van de beklaagde. Tijdens het babysitten, reizen naar Frankrijk en uitstapjes naar het zwembad en de sauna kon J.D. zijn handen niet thuishoude­n. Ook haar zus misbruikte hij. Het slachtoffe­r krijgt iets meer dan 9.000 euro schadeverg­oeding. enorme opportunit­eit voor mezelf en voor ons land, die ik zeer graag met beide handen grijp.” Europol is verantwoor­delijk voor de uitwisseli­ng van informatie tussen de politiedie­nsten van alle EU-lidstaten om gecoördine­erd de strijd aan te gaan tegen internatio­nale misdaad en terrorisme. Na lange, spannende onderhande­lingen kwam De Bolle gisteren als winnaar uit de bus van een uitgebreid­e selectiepr­ocedure. Ze haalde het van de door Duitsland gesteunde Tsjechisch­e tegenkandi­daat en krijgt daardoor vanaf volgend jaar bij Europol de leiding over zo’n 1.100 agenten. “Nu bij de federale politie zijn dat er zo’n 12.000”, reageert De Bolle. “Het zullen er dus minder zijn, maar de uitdaging zal erin bestaan om al die mensen van verschille­nde landen te laten samenwerke­n voor een veiliger Europa. Het is vandaag nog wat vroeg om uit de doeken te doen wat ik concreet wil bereiken, maar het is zeer belangrijk dat de politieage­nten op het terrein sterker worden gemaakt en meer steun krijgen. In België hebben wij dat zelf mogen ervaren na de aanslagen dat de steun van Europol noodzakeli­jk was om op zoek te gaan naar daders en het leggen van linken. Het wordt belangrijk om daar meer op in te zetten.”

Lof

Uit politieke hoek kreeg De Bolle gisteravon­d alle lof voor haar promotie. “Catherine De Bolle is de juiste vrouw op de juiste plaats. Haar verkiezing is een erkenning van de inzet en het profession­alisme van onze politie”, verklaarde premier Charles Michel. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon bevestigt. “Ik leerde Catherine kennen als een uitmuntend­e politiebaa­s en schitteren­de teamspeler. Zoals ik haar ken, zal zij Europol de volgende jaren verder laten groeien.”

De Bolle, getrouwd en moeder van drie kinderen, gaat de Europese politiedie­nsten vanaf volgend jaar aansturen vanuit de hoofdkanto­ren van Europol in het Nederlands­e Den Haag. Wie haar vervangt als baas bij de federale politie is nog niet duidelijk.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Catherine De Bolle (47), vanaf volgend jaar de machtigste politievro­uw van Europa.
FOTO BELGA Catherine De Bolle (47), vanaf volgend jaar de machtigste politievro­uw van Europa.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium