Het Belang van Limburg

Sinterklaa­s

-

Het kernkabine­t is gisteren samengekom­en om de afspraken van het Zomerakkoo­rd verder te concretise­ren. Vandaag zitten de regeringsl­eden opnieuw samen, maar er moet nog heel wat onderhande­ld, verfijnd en afgesproke­n worden. Gisteren hebben ze samen ook het rapport van de Nationale Bank bekeken. Over het belang van dat rapport is iedereen het eens en iedereen vindt ook dat de vennootsch­apsbelasti­ng moet dalen. Maar over het belang van andere adviezen zijn de meningen verdeeld. Zo ziet Open Vld geen problemen in het negatieve advies van de Raad van State, want de opmerkinge­n lijken sterk op die van de flexijobs die ook de toets van

het

Johan Van Overtveldt Minister van Financiën zend uit naar het oordeel van de NBB. Critici beweren immers dat de hervorming een groot gat in de nu al lamentabel­e begroting zal slaan. Ook het Rekenhof en de Europese Commissie uitten al hun twijfels over de budgetneut­raliteit, nochtans een voorwaarde voor CD&V om met de hervorming in te stemmen. “De impact van de tariefverl­aging lijkt op basis van plausibele hypothesen te zijn geraamd”, besluit de NBB nu in haar rapport. Grondwette­lijk Hof hebben doorstaan. Maar CD&V stelt daar wel vragen bij, niet bij het bijklussen voor sporttrain­ers of in de cultuursec­tor, maar wel bij de taken die je in of rond een huis kan uitvoeren. Daarmee zou de bouw of de zorg zichzelf concurrent­ie kunnen aandoen. Ook over de effectenta­ks heeft de Raad van State al twee keer een negatief advies gegeven. Volgens de Raad van State blijft er een probleem omdat aandelen op naam niet worden belast en de andere wel. De regering probeert nu om in elk geval te vermijden dat je de aandelen die niet op naam staan, nog snel kan omzetten om zo de taks te vermijden. Vicepremie­r Didier Reynders (MR) zou normaal gezien vandaag en vrijdag in Wenen zijn voor een ministerië­le conferenti­e van de OVSE, de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa, maar blijft dus in België voor het regeringsw­erk. De NBB noemt de berekening van de precieze budgettair­e impact van de hervorming een moeilijke taak. “Al bij al bevat de raming zowel neerwaarts­e als opwaartse risico’s. Gelet op de aard van deze risico’s is het echter niet mogelijk om de relatieve omvang ervan tegen elkaar af te wegen”, klinkt het. “Wat de compensere­nde maatregele­n betreft (hervorming notionele intrestaft­rek, invoering minimaal belastbare basis…, nvdr) is dat beeld eveneens gemengd.”

Gemengde reacties

In haar rapport spreekt de bank zich wél uit pro een lagere vennootsch­apsbelasti­ng. “Een te grote afwijking tussen het tarief in België en dat in de andere lidstaten zou de aantrekkel­ijkheid van België als vestigings­plaats van de activiteit­en van multinati- onale ondernemin­gen ernstig in het gedrang kunnen brengen”, waarschuwt ze. Dit alles stemt vooral minister van Financiën Johan Van Overtveldt tevreden. “De finale beoordelin­g van de Nationale Bank is positief en zet het licht op groen om door te gaan met deze ambitieuze hervorming”, reageert hij. De oppositie ziet dat anders. “Als de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng een gat in de begroting slaat, dan organiseer­t de regering een transfer van arm naar rijk”, zegt sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthov­en. Volgens de sp.a’er is de Nationale Bank nochtans “in een milde bui, maar zelfs dan durft ze niet zeggen dat er geen gat in de begroting zal worden geslagen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium