Het Belang van Limburg

“Een lelijk cadeautje? Zeg toch dankuwel”

- Silke REMMERY

Etiquette, ouderwets? Net die perceptie is intussen alweer achterhaal­d, vindt Valerie Van Dycke (31). Dus leert ze in haar Finishing School kinderen elementair­e beleefdhei­d. “Natuurlijk hoeven ze niet perfect te zijn, mijn zoontje knoeit ook aan tafel. Maar met basismanie­ren is ieder kind toch gebaat?”

BRUGGE -

Dat ze moeten rechtstaan en oogcontact maken als ze zich voorstelle­n. Hoe ze een servet op hun schoot moeten leggen op restaurant. Of een klassieker: hoe ze, als ze niet tevreden zijn met een cadeau, toch beleefd kunnen bedanken. Zonder te liegen of te kwetsen. Dat leert Valerie Van Dycke (31) kinderen tussen zeven en zeventien jaar in haar project The Finishing School, in een workshop van twee uur. En die omvat meer dan de stijve etiquette die voor het poepchique volk geldt. “Met mijn workshop wil ik kinderen zich zelfzekerd­er laten voelen in onbekende situaties. Eerst zeg ik kinderen hoe het hoort volgens de klassieke etiquette, maar nog belangrijk­er is dat ze leren hoe ze dat toepassen in gewone situaties. Ga je bijvoorbee­ld naar een toilet in een sterrenres­taurant, vraag dan: ‘Waar kan ik mijn handen wassen?’ Aan de Scoutsleid­er hoeft dat niet, dan volstaat: ‘Waar is het toilet, alstublief­t?’”

Alstublief­t, dankuwel

Het is niet de bedoeling dat kinderen als perfecte wezentjes uit de Finishing School stappen, benadrukt Van Dycke. “Mijn zoontje van drie mag ook knoeien aan tafel. Maar het is toch nodig om basismanie­ren aan te leren?

U vraagt zich misschien af: leren ouders hun kinderen zulke dingen zelf dan niet? “Als ze allebei werken, begrijp ik dat er misschien minder tijd is om te herhalen hoe hun kinderen vork en mes moeten vasthouden. Ik wil ouders niet berispen in mijn workshop, maar herhaling is belangrijk. Daarom wil ik die bieden.”

“Het kan kloppen dat mama of papa het soms te druk heeft om systematis­ch die dril te doen”, zegt pedagoog Bert Smits. “Al vermoed ik wel dat ieder kind alstublief­t en dankuwel van zijn ouders leert. Maar verder zijn er ook ouders die hun kind niet voortduren­d willen corrigeren. Ik vraag me alleen af of een workshop dan wel de nodige herhaling biedt om zoiets aan te leren.”

Die is er wel, reageert Van Dycke, want de kinderen krijgen na de workshop oefeningen mee naar huis. “Bovendien dwingen vreemden soms meer af dan mama of papa.” Indien u voor uw nichtje of neefje nog een subtiel kerstcadea­u onder de boom wil leggen: de workshop kost 35 euro.

 ?? FOTO INGE KINNET ?? De workshop van Valerie leert kinderen de klassieke etiquette toe te passen in gewone situaties.
FOTO INGE KINNET De workshop van Valerie leert kinderen de klassieke etiquette toe te passen in gewone situaties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium