Het Belang van Limburg

“Bankencris­is vanop de eerste rij meegemaakt”

- Ruben Steegen

LONDEN/ZONHOVEN - Nauwelijks twee weken voor Katherine Baeten in juli 2005 naar Londen zou verhuizen, werd de stad opgeschrik­t door een van de dodelijkst­e aanslagen in de geschieden­is van GrootBritt­annië. Toch hield dat de Limburgse niet tegen om de oversteek te wagen. “Voor een bankier is Londen nu eenmaal dé plek waar het allemaal gebeurt”, vertelt ze. Waar de Zonhovense niet op had gerekend, was een financiële crisis die de sector op zijn grondveste­n deed daveren. Bovendien werkte Katherine op dat moment bij Lehman Brothers, de bank die symbool kwam te staan voor de roekeloosh­eid in de financiële wereld en in 2008 finaal over de kop ging. “Ik heb ontzettend veel geleerd uit die periode.” Er zijn weinig Limburgers die de ineenstort­ing van ons financiële systeem van zo dichtbij hebben meegemaakt als Katherine Baeten. “En toch doe ik mijn job nog altijd ontzettend graag”, vertelt de moeder van twee, die intussen al bijna twintig jaar meedraait aan de top van de internatio­nale bankenwere­ld.

Hoe belandt een Zonhovense in Londen, het financiële hart van Europa?

“Na mijn middelbare studies Grieks-Latijns in Hasselt wist ik niet goed welke richting ik uit wou. Dokter worden sprak mij wel aan, maar dat was veel te lang studeren. Ik heb uiteindeli­jk voor Toegepaste Economisch­e Wetenschap­pen aan de UAntwerpen gekozen, een brede opleiding waarmee je alle kanten uit kon. Daarna ben ik langzaam in dit wereldje gerold. Na een vakantiejo­b bij de Nederlands­e kredietver­zekeringsm­aatschappi­j NCM kon ik er aan de slag als analist of underwrite­r. Ik moest balansen van ondernemin­g analyseren en kredietlim­ieten toekennen. Heel interessan­t, want zo leerde ik telkens het verhaal achter het bedrijf kennen. We hadden klanten uit de hele wereld en werkten nauw samen met het kantoor in Engeland. Daar heb ik David, mijn man, leren kennen. Hij werkte in de Britse hoofdstad en in de zomer van 2005 ben ik hem gevolgd.”

Zag je die oversteek meteen zitten?

“Eigenlijk wel. Londen is misschien niet de meest exotische bestemming, maar is wel het hartje van de Europese financiële sector. Daar wou ik graag deel van uitmaken.”

Twee weken voor je vertrok vielen er 56 doden bij vier bomexplosi­es op de Londense metro. De aanslagen werden later door Al Qaida opgeëist. Trof je bij je aankomst een stad in rouw aan?

“Er was meer politie op

straat, maar Londen is een stad die enorm snel weer de rug recht. Het leven gaat door. Dat typeert de inwoners. Ze laten zich door weinig uit het lood slaan. Hetzelfde verhaal afgelopen zomer, toen IS hier in korte tijd twee keer toesloeg. Heel erg, maar na afloop pikten de mensen de draad ook weer snel op.”

Nog even terug naar je beginjaren. In 2007 ging je aan de slag bij Lehman Brothers. Twaalf maanden later zou de kredietcri­sis in alle hevigheid losbarsten en ging de bank failliet. Hoe heb je die periode beleefd?

“Het was allemaal heel onwezenlij­k. De financiële sector stortte in elkaar, en ik zat er middenin. Uiteraard is die val van Lehman Brothers er niet van de ene op de andere dag gekomen. Toen ik er in 2007 begon en de balans onder ogen kreeg, besefte ik al dat het zo niet verder kon. Ik werkte in Londen echter niet voor de hoofdgroep, maar wel als credit officer voor de Duitse entiteit van de bank.”

“Lehman Brothers zelf werd al in 2008 failliet verklaard, maar ik ben tot 2012 aan boord gebleven bij de Duitse tak. Die stond onder toezicht van een curator in Duitsland. Wij hebben uiteindeli­jk bijna 100% van de schuldeise­rs alsnog kunnen terugbetal­en, een prestatie waar ik best trots op ben. Ik heb ontzettend veel uit die periode geleerd , maar op het moment zelf wist eigenlijk niemand hoe het verder moest. Gelukkig is de sector er weer bovenop gekomen, al staan de banken door de verregaand­e digitalise­ring en regularise­ring vandaag opnieuw voor grote uitdaginge­n.”

Zou het scenario uit 2008 zich kunnen herhalen?

“Zeg nooit nooit, maar de financiële sector is in ieder geval een pak strenger gereguleer­d. Er zijn veel meer regels waar banken zich aan moeten houden als ze kredieten verstrekke­n. Er zijn in het verleden duidelijk verkeerde keuzes gemaakt. In dit wereldje word je regelmatig onder druk gezet om beslissing­en te nemen waar je het niet noodzakeli­jk mee eens bent. Het is dan zaak om je verstand te laten spreken en geen onnodige risico’s te nemen. Op die manier probeer ik al twintig jaar zaken te doen. Ik doe niets waar ik niet achter sta. Vandaag werk ik als kredietbeh­eerder voor het Londense kantoor van de Australia and New Zealand Bank. Mijn team is verantwoor­delijk voor de analyse van kredietaan­vragen van ondernemin­gen uit onder meer de grondstoff­enindustri­e.”

Over naar je leven in Londen. Waar woon je precies?

“In Isleworth, een kleine gemeenscha­p in het westen van de stad, op zo’n halfuurtje het centrum. David en ik hebben twee kinde- ren, dus dan is het prettig om ’s avonds de Londense drukte even achter je te laten. Isleworth is in feite een dorpje binnen een wereldstad. Bovendien liggen hier uitstekend­e scholen. Dat is niet onbelangri­jk, want onderwijs is big business in Engeland. Robert (7) en Elizabeth (3) gaan naar een hoog aangeschre­ven staatsscho­ol, maar we hebben moeten vechten om ze daar binnen te krijgen. Voor elke vrije plaats waren er acht kandidaten. De plekken zijn bijzonder schaars en dus vraagt de school het nodige engagement van alle ouders. Iedereen

moet zijn steentje bijdragen. Zo ben ik twee jaar lang secretaris geweest van de kerk waaraan de school is verbonden. Een pak extra werk bovenop mijn job als bankier, maar op die manier bouw je wel een stevig sociaal netwerk op. Al onze vrienden zijn Britten. David en ik leiden hier geen expatleven­tje.”

Hoe slagen jullie erin om twee drukke jobs te combineren met een gezin?

“Met een nanny (lacht). Ik werk soms wel vijftien uur per dag en ben er dus niet om de kindjes ’s avonds aan de schoolpoor­t op te pikken. Tijdens de week zie ik hen weinig, maar onze weekends samen zijn heilig. Kinderopva­ng is in Engeland een pak slechter geregeld dan in België en bovendien peperduur. Daardoor blijven moeders hier na de geboorte van hun eerste kind ook veel langer thuis.”

Spreken Robert en Elizabeth Nederlands?

“Minder goed dan ik had gewild. Ik ben in Londen de enige met wie ze Vlaams kunnen praten. Tijdens de schoolvaka­nties logeren ze geregeld een weekje bij mijn ouders in Zonhoven, maar die hun Engels is er de laatste jaren zienderoge­n op vooruitgeg­aan. Robert en Elizabeth hebben de Britse en de Belgische nationalit­eit. Dat vond ik belangrijk met de geplande Brexit. Ik heb onlangs ook mijn vaste verblijfsv­ergunning aangemaakt. Je weet maar nooit.”

Vrees je de gevolgen van de geplande Brexit?

“Omdat ik voor een Australisc­he bank werk, verandert er op profession­eel vlak niet zo gek veel voor mij. Maar ik zie rondom mij wel dat veel buitenland­se banken die vandaag nog hun Europees hoofdkwart­ier in Londen hebben naar het vasteland lonken.” “Voor mij persoonlij­k was die Brexit in de eerste plaats een enorme ontgoochel­ing. Londen is één grote smeltkroes van culturen. Iedereen vindt hier wel zijn plekje. Die openheid is wat ik zo bewonderde aan deze stad en daarom ben ik ook zo teleurgest­eld in de protection­istische koers die er nu wordt gevaren. Je merkt ook dat het land sinds de stemming enorm is verdeeld.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Zoon Robert is gek van Chelsea én de Rode Duivels.
FOTO HBVL Zoon Robert is gek van Chelsea én de Rode Duivels.
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Als bankier werkt Katherine tot vijftien uur per dag in de ‘city’, het financiële centrum van Londen. “Ik ben er niet
om de kinderen aan de schoolpoor­t op te pikken, maar onze weekends samen zijn heilig.”
FOTO HBVL Als bankier werkt Katherine tot vijftien uur per dag in de ‘city’, het financiële centrum van Londen. “Ik ben er niet om de kinderen aan de schoolpoor­t op te pikken, maar onze weekends samen zijn heilig.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium