Het Belang van Limburg

“Dagprijs in gehandicap­tenzorg aan de vrije markt overlaten is een slecht idee”

-

BRUSSEL - We lezen dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen de Persoonsvo­lgende Financieri­ng (PVF) ook bij de bejaarden wil invoeren. Op zich zijn we daar niet tegen. Maar we hebben toch wel enkele randvoorwa­arden die in de gehandicap­tenzorg over het hoofd gezien werden. Een van de belangrijk­ste is evenwaardi­g partnershi­p van zorgaanbie­ders en zorggebrui­kers. Maar gebruikers - of het nu bejaarden of gehandicap­ten zijn staan altijd in de zwakste positie. Bewijs daarvan is net het ontsporen van de dagprijzen. Voor gebruikers van de zorg is betaalbare zorg primordiaa­l. De dagprijs overlaten aan de vrije markt is geen goed idee : het zorgde ervoor dat rijke investerin­gsmaatscha­ppijen de bejaardenz­org ontdekten en vaak de bewoners als een melkkoe behandelen. De dagprijs was dé manier om winst te maken, meestal via vastgoed. Men bouwt ongeloofli­jk mooie (lees dure) gebouwen en mocht dan de dagprijs aanpassen. Aan hun externe investeerd­ers beloofden sommigen 4% rendement netto, uiteraard na aftrek van kosten en eigen winsten.

En de bejaarde? Die heeft geen keuze en moet betalen. En wanneer het niet lukt? Dan betalen wij als maatschapp­ij mee via het OCMW.

In de gehandicap­tenzorg hebben we als afgevaardi­gde van de gebruikers ook voor een maximum dagprijs gepleit. Maar dit werd van tafel geveegd door de koepel van de voorzienin­gen. Zij beseffen niet dat ze daardoor de deur openzetten voor investeerd­ers die over miljoenen reserves beschikken om de gebouwen waar onze kinderen verblijven over te kopen en daarna op die manier hun ‘winst’ kunnen realiseren en wegsluizen.

Wat voor ons een nachtmerri­e is, wordt een droom voor die ‘zorgondern­emers’, want in tegenstell­ing tot bejaarden is de populatie in zo’n voorzienin­g heel stabiel. Onze dochter is al 30 jaar in dezelfde voorzienin­g en zal daar statistisc­h gezien nog 50 jaar leven.

We hopen dat de minister dat voorstel voor ‘vaste dagprijs’ dus ook in de gehandicap­tenzorg weer op tafel legt. Onze steun heeft hij. Marc Van Gestel, woordvoerd­er Vlaams Netwerk Kritische Ouders

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “We hopen dat minister Vandeurzen ons voorstel voor een vaste dagprijs weer op tafel legt.”
FOTO PHOTO NEWS “We hopen dat minister Vandeurzen ons voorstel voor een vaste dagprijs weer op tafel legt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium