Het Belang van Limburg

Lanaken vraagt Maastricht om af te zien van vrachtwage­nverbod op Tongersewe­g

Riemst bepaalt standpunt pas vanavond

- Jan BEX/Eddy VANDOREN

Lanaken laat in een aangeteken­d schrijven aan de gemeente Maastricht weten dat het tegen een vrachtwage­nverbod is op de Tongersewe­g. “Dat zou het probleem alleen maar verleggen.” Riemst bepaalt vanavond haar advies.

De Tongersewe­g verbindt het centrum van Maastricht uiteraard met Tongeren. Al heet die vanaf de grens, vanaf Vroenhoven op grondgebie­d Riemst, dan weer Maastricht­ersteenweg. Het Maastricht­se college van burgemeest­ers en wethouders wil die drukke en ook smalle rijksweg herinricht­en. De wortels van de bomen langs de weg beschadige­n het wegdek. Dat zorgt voor trillingen en dus voor nog méér geluidsove­rlast. Omwonenden, anders dan aan de andere kant van de grens, wonen dicht bij die weg. En dus zwelt het protest tegen het vrachtverk­eer op de Tongersewe­g aan. Ze eisen een verbod op vrachtverk­eer, een verbod waar ook de Maastricht­se gemeentera­ad wel begrip voor opbrengt. Op 12 december komt het dossier van de Tongersewe­g aan bod in die raad.

België

Maar er is ook een Belgisch luik. Lanaken heeft nu per aangeteken­d schrijven laten weten dat het akkoord gaat met het voorstel van het college van burgemeest­er en wethouders om de weg opnieuw in te richten en dat op een meer geluidsvri­endelijke wijze. “Een goede oplossing”, stelt burgemeest­er Marino Keulen in zijn schrijven. “De gemeente Lanaken is wel tegen een vrachtwage­nverbod op de Tongersewe­g, omdat dit enkel het probleem verlegt en niet structuree­l oplost. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat door een vrachtwage­nverbod op de Tongersewe­g bijna al het vrachtverk­eer (79 procent) afgewentel­d wordt op de N2?”

N2

En de N2, die komt via Veldwezelt Lanaken en ook België binnen. “Als het vrachtwage­nverbod doorgaat, is dit nefast voor de kern Veldwezelt en wordt de tweede kern die aan Maastricht grenst (Keulen doelt op de problemati­ek in Smeermaas, nvdr.) ook problema- tisch qua verkeersle­efbaarheid en -veiligheid. De gemeente probeert op allerlei manieren om de hinder voor mensen die langs gewestwege­n wonen te beperken. Dat zou dan door een maatregel van Maastricht allemaal teniet worden gedaan. De gemeente Lanaken wenst uitdrukkel­ijk gehoord te worden op de raad van 12 december 2017.”

In een telefonisc­h onderhoud met de krant zegt Keulen: “Ik hoop dat het college de rug recht houdt. Rijks- of gewestwege­n zijn nu eenmaal gemaakt om verkeer af te wikkelen. Bovendien verneem ik dat Belgische ondernemer­s langs de Maastricht­ersteenweg zich ook zorgen maken over dat eventuele vrachtwage­nverbod. Hoe gaan zij zich nog bevoorrade­n?”

Riemst

Het mag duidelijk zijn: het nimbysyndr­oom speelt volop. “Eerlijk gezegd, het protest tegen het vrachtverk­eer speelt bij ons niet. De weg is bij ons ook anders ingericht”, zegt burgemeest­er Mark Vos van Riemst. “Maar als we in Vroenhoven zouden vragen: Willen jullie een vrachtwage­nverbod? Dan zullen we wel ‘ja’ zeggen, vermoed ik. Maar nog eens, aan deze kant van de grens is er geen maatschapp­elijk protest. De gemeente Maastricht heeft ons advies nu gevraagd. Vanavond zullen we binnen het schepencol­lege ons daarover beraden. Vrijdag krijgt Maastricht ons antwoord.”

Een vrachtwage­nverbod op de Tongersewe­g verlegt het probleem voor 79 procent richting Veldwezelt

Marino KEULEN Burgemeest­er Lanaken

 ?? FOTO EVA ?? Ook in Maastricht is er protest tegen de herinricht­ing van de weg.
FOTO EVA Ook in Maastricht is er protest tegen de herinricht­ing van de weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium