Het Belang van Limburg

Zwaarder vrachtverv­oer op luchthaven Beek

-

Sinds gisteren mag de landingsba­an van de luchthaven Maastricht Aachen Airport over de volledige lengte van 2.750 meter gebruikt worden. Dat maakt zwaarder vrachtverv­oer mogelijk. Omwonenden maken zich zorgen. In Lanaken en Maasmechel­en, 8 kilometer verderop, speelt de kwestie niet.

Dinsdag maakte Cora van Nieuwenhui­zen, minister van Infrastruc­tuur en Waterstaat, haar besluit bekend na conclusies uit een hernomen milieu-onderzoek. In Beek mag vanaf nu de volledige landingsba­an gebruikt worden. Naburige dorpen zoals Ulestraten reageren teleurgest­eld. Al zijn nachtvluch­ten niet toegelaten, omwonenden vrezen dat vrachttoes­tellen zullen vertrekken tegen middernach­t of meteen na zes uur ’s morgens. “Absurd in zo’n dichtbevol­kt gebied”, stelt buurtbewon­er Wim Derks in dagblad ‘De Limburger’.

De luchthaven van Beek ligt echt wel in de achtertuin van BelgischLi­mburg. De startbaan is noordzuid georiëntee­rd. Dat scheelt als het op geluidsove­rlast aankomt. In de jaren ’90 was er luid Belgisch protest tegen plannen voor een tweede baan, oost-west georiëntee­rd. Nu is dat protest er niet, noch in Lanaken, noch in Maasmechel­en.

Geen zorgen

“Ik zeg altijd schertsend dat Maasmechel­en een luchthaven heeft. Op 8 kilometer van ons, dichter bij Maasmechel­en dan bij het centrum van Maastricht of Aken”, zegt burgemeest­er Raf Terwingen. “Bij ons is er tot nu geen enkele burger die zich zorgen maakt over het feit dat de baan ten volle kan worden benut. Het businessmo­del van Beek zal dat nodig hebben. Volgens ons zal de geluidsove­rlast daardoor niet toenemen.”

Minder lawaai

Burgemeest­er Marino Keulen van Lanaken: “Ook bij ons merk ik geen protest. Al moet ik alweer vaststelle­n dat ik dit via de pers moet vernemen. Goed nabuurscha­p is anders.” “Uniek aan de luchthaven Maastricht Aachen Airport binnen Nederland is dat ze publiek-privaat is”, licht Twan Derksen (VVD) toe, gedeputeer­de voor Economie. “Sinds 2016 hebben we als private partner TCII als exploitant, terwijl de provincie eigenaar is van de infrastruc­tuur. Het is moeilijk geweest voor onze luchthaven, nochtans van strategisc­h belang voor onze logistieke economie. Politiek, zowel landelijk als provinciaa­l, is er een breed draagvlak voor de luchthaven. Nu we een vergunning hebben om de landingsba­an volledig te gebruiken, kunnen we interessan­tere partners aantrekken die ook interconti­nentale vluchten aankunnen. Dit jaar zijn we met 20.000 ton gestegen tot 100.000 ton cargo. In 2018 verwachten we 140.000 à 150.000 ton vracht. Nu we een interessan­tere baan hebben, kunnen we ook selectieve­r zijn met luchtvaart­maatschapp­ijen. Die betere toestellen hebben en die minder lawaai maken. Het passagiers­vervoer was ineengezak­t. Dit jaar hopen we om 200.000 passagiers te halen. In 2018 hoop ik op 250.000.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium