Het Belang van Limburg

“Dit kan ernstige gevolgen hebben voor het kasteel”

Eigenaar domein Altembrouc­k verdacht van witwasprak­tijken

- Mark VAN LUYK

De broers Ronald en Joop Steenberge­n, de Nederlands­e uitbaters van het landgoed Altembrouc­k in ’s Gravenvoer­en, zijn aangehoude­n op verdenking van het witwassen van 5 miljoen euro. In het hotelkaste­el moeten dringend investerin­gen gebeuren op het vlak van brandveili­gheid. “Anders moet ik de vergunning op 31 december intrekken”, zegt de Voerense burgemeest­er Huub Broers. Ronald en Joop zijn de zonen van Kwantum-oprichter Joop Steenberge­n. Ze bezitten met hun Readen Group onder meer de winkelkete­n Neckermann (niet te verwarren met het reisbureau), zijn actief in de groothande­l, vastgoed en bouwsector en hebben een veebedrijf annex hotel in de Voerstreek. In Nederland zijn ze al een paar keer in opspraak gekomen wegens bedrieglij­ke praktijken en financieel wanbeleid. De winkelkete­n Neckermann ging in 2016 failliet. De webwinkel bleef wel bestaan.

Dinsdag viel de Fiod, de opsporings­dienst van de Nederlands­e belastingd­ienst, binnen bij Neckermann.com en moederbedr­ijf Readen in Naarden. Daarbij werden grote sommen contant geld, computers en administra­tie in beslag genomen. De aangehoude­n broers worden verdacht van het witwassen van 5 miljoen euro bij privétrans­acties. Volgens de Nederlands­e media konden de broers geen legale inkomsten zetten tegenover die grote hoop geld.

Geheime brief

In 2013 doken Joop en Ronald Steenberge­n op in ’s Gravenvoer­en. Het prachtige landgoed Altembrouc­k worstelde toen met een faillissem­entsproced­ure waarna het gekocht werd door de Readen Holding Group, van de broers Steenberge­n voor 8,5 miljoen dollar en 7 miljoen euro van hun eigen aandelen. De vorige eigenaar startte niet veel later een rechtszaak tegen de twee broers vanwege een geheime brief die deel uitmaakte van het contract. Daarin beloofden de broers de inboedel – die ze kochten voor 110.000 euro én 450.000 euro aandelen – terug te verkopen aan de kasteelhee­r voor 1 euro. Maar dat gebeurde dus niet. De rechter besliste dat de inboedel teruggegev­en moest worden en vorderde er een fikse schadeverg­oeding bovenop.

Begin 2017 vroeg Altembrouc­k voor de rechtbank van Tongeren een opschortin­g van betaling tegen de schuldeise­rs, en die werd toegestaan. Er kwam een reorganisa­tie die eind september succesvol werd afgerond.

Brandvergu­nning

De Voerense burgemeest­er vreest echter dat Altembrouc­k door de nieuwe ontwikkeli­ngen opnieuw in de klappen zal delen. “Tegen het domein loopt al twee jaar een procedure van de gemeente Voeren om werken uit te voeren om zich in regel te stellen met de brandvergu­nning, maar daarvoor zijn flinke investerin­gen nodig”, zegt Huub Broers. “Met die 5 miljoen hadden ze de brandveili­gheid meteen kunnen verbeteren, maar misschien was dat geen legaal geld? Ik voel al langer aan dat er iets niet klopt. Ik heb hen nu gevraagd om zich voor 31 december in orde te stellen met de regels voor de brandveili­gheid. Als de problemen niet zijn opgelost tegen het einde van het jaar, moet ik hun vergunning opschorten. Ik kan toch geen mensen in gevaar brengen? Een sluiting zou een drama zijn, want er werken veel mensen uit de streek. Bovendien heeft dit domein potentieel. Maar we zullen nu afwachten wat er in Nederland gebeurt.”

“Ik kan geen commentaar geven noch zie ik de relevantie op dit moment”, blijft de reactie van Robert-Jan van Kampen van Team Altembrouc­k kort.

 ?? FOTO RS ?? Joop Steenberge­n voor hotelkaste­el Altembrouc­k. De broers Steenberge­n zijn aangehoude­n op verdenking van het witwassen van 5 miljoen euro.
FOTO RS Joop Steenberge­n voor hotelkaste­el Altembrouc­k. De broers Steenberge­n zijn aangehoude­n op verdenking van het witwassen van 5 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium