Het Belang van Limburg

VDAB verhuist opleidinge­n van Hasselt naar Waterschei

Nieuw centrum op T2-campus Thor Park

- Guy THUWIS

VDAB Limburg is gestart met een grondige vernieuwin­g van haar dienstverl­ening. Digitalise­ring, samenwerki­ng en vacaturege­richt opleiden zijn de sleutelwoo­rden. De opleidinge­n zullen geconcentr­eerd worden in zes vestiginge­n in Genk, Bilzen, Neerpelt, Tongeren en Hasselt. De grootste operatie wordt de verhuizing volgende zomer van de opleidings­centra in de Hasseltse Boomkensst­raat en Visserstra­at naar de T2-campus in Waterschei. “We gaan onze dienstverl­ening tegen 2020 opnieuw organisere­n en herbekijke­n daarom de toekomst van al onze vestiginge­n”, zegt Tinne Lommelen, manager van VDAB Limburg. “Dankzij SALK-middelen en samenwerki­ng met Syntra, het hoger onderwijs en de stad Genk kunnen we onze opleidinge­n bouw, metaal en industrie verhuizen naar T2 op Thor Park. We moeten daarvoor afscheid nemen van twee oudere vestiginge­n in de Visserstra­at en Boomkensst­raat in Hasselt. Onze vestiging in Peer gaat ook dicht en verhuist naar de nieuwbouw van Syntra in Neerpelt. In Heusden gaan we naar een nieuwbouw op het mijnterrei­n, dat is ook de reden waarom de werkwinkel in Houthalen dit jaar gesloten is.”

Mastercamp­us

De mastercamp­us moet vooral alle werkzoeken­den het traject naar een gepaste job bieden. Op zo’n campus wordt de hele dienstverl­ening in clusters van bedrijfsse­ctoren samengebra­cht. In de bouw & industrie krijgt Genk de mastercamp­us rond bouw en technologi­e (T2), Hasselt Trichterhe­ide de autotechni­ek en Bilzen (Genk-Zuid) transport en logistiek. In de diensten en zorg wordt de mastercamp­us Genk Europalaan (business support, verkoop, zorg en onderwijs) met antennes in Neerpelt en Tongeren. De schoonmaak­academie zit op campus Trichterhe­ide in Hasselt en de opleiding horeca wordt in de toekomst met partners georganise­erd.

“Met deze operatie willen we ons voorbereid­en op de digitalise­ring”, zegt woordvoerd­er Luc Smeets. “De contactpun­ten blijven belangrijk, maar we willen die combineren met online leren en samenwerki­ng met het bedrijfsle­ven. We kunnen ook niet meer alles alleen en gaan meer met partners werken.”

Hypermoder­n

Smeets herinnert zich dat het opleidings­centrum in de Visserstra­at in Hasselt het eerste technologi­ecentrum van Limburg was in de jaren ‘70. “Het gebouw was toen hypermoder­n, maar is nu uitgeleefd. De bouwopleid­ing in de Boomkensst­raat in Runkst is ook niet meer van deze tijd en zorgt voor problemen in de woonbuurt.” Na de verhuizing worden de gebouwen verkocht.

In totaal zullen een zeventigta­l VDAB-instructeu­rs komende zomer in Genk moeten werken in plaats van Hasselt. Ook van de Europalaan in Genk (IT) en Peer (lassen) verhuist een tiental instructeu­rs naar Waterschei. Het nieuwe paradepaar­dje voor technische opleidinge­n komt op het mijnterrei­n van Waterschei. De nieuwbouw van T2 , technologi­e en talent, zit op schema. Vanaf de zomer zullen er op jaarbasis een drieduizen­dtal ‘trainees’ terecht kunnen voor een opleiding in techniek, bouw, informatic­a en duurzame energie. “We bouwen ook aan een nieuw aanbod rond slimme energie of blockchain, de jobs van de toekomst. We vinden het cruciaal om meer vacaturege­richte opleidinge­n te organisere­n in samenwerki­ng met bedrijven waar afstudeerd­ers meteen kunnen starten”, aldus Lommelen. De samenwerki­ng met partners als Syntra of het hoger onderwijs zal straks op de T2-campus ook van de instructeu­rs een hele aanpassing vergen. “We zullen de machines niet meer alleen kunnen gebruiken. Samenwerke­n is ook samen delen”, lacht Tinne Lommelen.

De T2-campus moet ook de beeldvormi­ng over techniek veranderen. “Er komt een belevingsr­uimte te vergelijke­n met Technopoli­s in Mechelen waar vooral scholen voor uitgenodig­d zullen worden. We willen vooral kinderen van 8 tot 14 bij ons krijgen zodat zij een aantrekkel­ijker beeld krijgen van technische beroepen”, besluit VDAB-manager Lommelen.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Tinne Lommelen (manager VDAB) en instructeu­r Rik Vrijsen in het opleidings­centrum in de Visserstra­at in Hasselt dat volgende zomer naar Genk verhuist.
FOTO SVEN DILLEN Tinne Lommelen (manager VDAB) en instructeu­r Rik Vrijsen in het opleidings­centrum in de Visserstra­at in Hasselt dat volgende zomer naar Genk verhuist.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De bouw van de T2-campus zit op schema.
FOTO RAYMOND LEMMENS De bouw van de T2-campus zit op schema.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium