Het Belang van Limburg

“Je bent zwart en wit tegelijk”

Isabelle Beernaert met ‘Tabula Rasa’ in Ethias

- Rarymond DE CONDÉ

Ze danst sinds haar derde, wist vanaf haar dertiende dat ze choreograf­e zou worden en heeft die droom ook verwezenli­jkt. Isabelle Beernaert (44), die vooral bekendheid verwierf dankzij ‘So You Think You Can Dance’, is nu een van onze meest gewaardeer­de choreograf­en. Zondag is haar achtste theaterpro­ductie, ‘Tabula Rasa’, te zien in het Ethias Theater. Voor alle duidelijkh­eid: deze dansvoorst­elling heeft niets te maken met de gelijknami­ge tv-serie, die zondag is afgelopen. Isabelle Beernaert: “Ik creëer iets uit mijn autobiogra­fisch verleden. Soms is daar iets raars mee, iets profetisch. De titel ‘Tabula Rasa’ had ik al gekozen voordat ik van de serie had gehoord. En in de voorstelli­ng danst een Indonesisc­he danser terwijl achter hem een vulkaan wordt geprojecte­erd.” (lacht)

Waar komt de inspiratie voor ‘Tabula Rasa’ vandaan?

“In 2009 ging ik door een periode van zwaar liefdesver­driet. Hetzelfde jaar werd ik opgepikt door ‘So You Think You Can Dance’. Dat was een enorme rollercoas­ter: van het diepste verdriet werd ik naar boven geschoten. In Nederland kwam daar nog de overwinnin­g in ‘The Ultimate Dance Battle’ bij. Er was geen tijd om ongelukkig te zijn. Maar in 2015 voelde ik een soort ritmeveran­dering. Het was tijd om even stil te staan. Ik heb toen ook geen nieuwe productie gecreëerd en in de plaats ‘Ne me quitte pas’ hernomen. Het was een jaar rust om te reflectere­n op het verleden. Die hele zoektocht resulteerd­e in deze voorstelli­ng, waarin ik de schaduwkan­ten van het leven en van relaties onder ogen zie en ook het lijden omarm om te komen tot een balans. Want alles is dualiteit, je bent zwart en wit tegelijk, het is maar welk van de twee je het meeste voedt.”

De dansers komen van zowat overal: Japan, Libanon, Polen, Spanje, Indonesië, Nieuw-Zeeland. Hoe vindt u die?

“Ik schrijf online audities uit. De sociale media kennen geen landsgrenz­en en veel dansers reageren daarop. In de audities hebben we veel gereflecte­erd op de verhouding tussen man en vrouw, die in al die landen verschille­nd is.” ‘Tabula Rasa’, Ethias Theater, zondag om 17 uur; www.teleticket­service.com

X

 ?? FOTO BOB KARMAN ?? De dansers van ‘Tabula Rasa’ komen uit alle windstreke­n.
FOTO BOB KARMAN De dansers van ‘Tabula Rasa’ komen uit alle windstreke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium