Het Belang van Limburg

Zomereik velt grootse plannen op Remostort

Raad van State schorst afvalproje­ct Closing the Circle

- Guy THUWIS

De Raad van State schorst het uitvoering­splan voor het afvalproje­ct Closing the Circle op het Remostort in Helchteren. De installati­es om het afval te recuperere­n en verbranden komen deels in Europees beschermde eikenbosse­n en dat mag niet volgens het hoge rechtscoll­ege.

Dit ‘sinterklaa­sarrest’ heeft tot gevolg dat Group Machiels niet kan starten met de uitrol van het project. Het bedrijf heeft er al 10 miljoen euro geïnvestee­rd en verwacht dat het project 250 tot 300 nieuwe jobs en 200 ha nieuw natuurgebi­ed oplevert. Machiels zet al zijn hoop op het arrest ten gronde dat wellicht volgend jaar zal komen.

Het beroep bij de Raad van State is ingediend door de Limburgse Milieukoep­el en de eigenaars van het nabijgeleg­en domein Hoeverheid­e. Voor hen kan het niet dat een Europees beschermd oud zuurminnen­d zomereiken­bos wordt opgeofferd voor installati­es om afval te recycleren of te verbranden.

De Raad van State schorst het ruimtelijk uitvoering­splan voor het project Closing the Circle op Remo in Helchteren. Reden is het verdwijnen van Europees beschermd eikenbos op de plaats waar de recyclingi­nstallatie­s komen. De schorsing komt er op vraag van de Limburgse Milieukoep­el en buurtbewon­ers van domein Hoeverheid­e. Een zware opdoffer voor Group Machiels, maar het bedrijf blijft achter de plannen staan. Het is nu wachten op het arrest over de vraag tot vernietigi­ng. Group Machiels wil op haar stortplaat­s voor huishoudel­ijk en industriee­l afval in totaal 18 miljoen ton afval opgraven om het te recycleren of te verbranden in plasmaoven­s. Het project Closing the Circle loopt al sinds 2008 en heeft Machiels al bijna 10 miljoen euro gekost. Pas vorige maand nog kreeg het bedrijf in beroep een milieuverg­unning van minister Schauvlieg­e. Ook in een eerdere procedure tegen de bouwvergun­ning, trok Machiels aan het langste eind.

Sinterklaa­sarrest

Maar het ‘sinterklaa­sarrest’ van de Raad van State is niet mals voor de Vlaamse overheid en Group Machiels. De zaak was aangespann­en door de Limburgse Milieukoep­el en eigenaars van domein Hoeverheid­e, ‘het kasteeltje van Helchteren’, dat grenst aan Remo. Zij vinden het niet kunnen dat het project Europees beschermd natuurgebi­ed aansnijdt. Het gaat om een oud zuurminnen­d eikenbos op zandvlakte gelegen in het habitatric­htlijngebi­ed ‘Vallei- en brongebied­en van de Zwarte Beek, Bolisserbe­ek en Dommel’. Die bossen liggen in de zone waar de installati­es komen. Al in zijn advies van 2011 had Agentschap Natuur en Bos aangestipt dat de installati­es onverenigb­aar zijn met de bestemming natuur en dat er best naar alternatie­ve locaties zou gezocht worden.

Noord-Zuid

Niettemin keurde de Vlaamse regering het gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan (grup) definitief goed in 2015 en werd het nog eens aangepast in 2017. In totaal werd daarbij een natuurgebi­ed van 25 ha omgezet naar industrieg­ebied. Volgens de indieners van de bezwaarsch­riften was dat een schending van de habitatric­htlijn omdat in het projectgeb­ied 3 ha Europese habitat met zomereiken voorkomen. Het project grenst overigens aan de omleidings­weg van de Noord-Zuidverbin­ding die om precies dezelfde reden vernietigd is door de Raad van State.

Europees recht

Volgens de Vlaamse overheid zal Closing the Circle maar een beperkt habitatver­lies veroorzake­n omdat het project in fases uitgevoerd wordt. Group Machiels benadrukt dat na afloop van het project (over 20 jaar) een nog groter natuurgebi­ed zal ontstaan en dat er maar 1 ha Europees beschermd eikenbos zal verdwijnen. Maar de Raad van State stelt dat in de beschermin­gszone geen sprake is van gefaseerde werken en dat toekomstig­e ontwikkeli­ngen (vanaf 2037) volgens het Europees recht niet in aanmerking komen. Om te vermijden dat de bossen zouden sneuvelen, heeft de Raad het uitvoering­splan geschorst.

“Een belangrijk­e eerste stap”, reageert Gust Feyen (Limburgse Milieukoep­el). “Het is belangrijk omdat ze hun bouw- en milieuverg­unningen niet kunnen gebruiken. De beslissing over de vraag tot vernietigi­ng van het uitvoering­splan verwachten we ergens volgend jaar.”

Duurzaamhe­id

Voor Group Machiels is het ‘sinterklaa­sarrest’ uiteraard geen goed nieuws, maar het bedrijf blijft achter het project staan. “Als bedrijf nemen wij verschille­nde initiatiev­en in Limburg en Chili waarbij duurzaamhe­id en nieuwe jobs vooraan staan”, zegt Yves Tielemans, manager van Closing the Circle. “Wij blijven ervan overtuigd dat Closing the Circle een goede impact zal krijgen voor de buren en de gemeenscha­p. We willen het afval wegnemen, materiaal recuperere­n, energie opwekken, 250 tot 300 nieuwe jobs scheppen én meer dan 200 ha nieuwe natuur creëren. Maar het is niet omdat we al zo zwaar geïnvestee­rd hebben, dat we dit ten koste van alles moeten realiseren. We houden ons aan de regelgevin­g. Het arrest van de Raad van State zullen we respectere­n en we gaan ons nu voorbereid­en op de volgende stappen.”

Het arrest van de Raad van State zullen we respectere­n en we gaan ons nu voorbereid­en op de volgende stappen Yves TIELEMANS Manager Closing the Circle

 ?? FOTO ILLUSTRATI­E HBVL ?? Impressie van de plasma-oven, een van de installati­es die in natuurgebi­ed gepland zijn.
FOTO ILLUSTRATI­E HBVL Impressie van de plasma-oven, een van de installati­es die in natuurgebi­ed gepland zijn.
 ??  ?? De beschermde zomereiken staan in zone 2, een natuurgebi­ed dat door de Vlaamse regering was ingekleurd als industrieg­ebied.
De beschermde zomereiken staan in zone 2, een natuurgebi­ed dat door de Vlaamse regering was ingekleurd als industrieg­ebied.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium