Het Belang van Limburg

Wetgeving ontbossing erg complex

Drie maal drie bomen = één bos

-

HASSELT - Wanneer mag u een boom kappen, en wanneer niet? De wetgeving rond ontbossen en bomen kappen is erg complex, maar de basisregel blijft dat ontbossen in Vlaanderen altijd verboden is. Tenzij Natuur en Bos u een ontheffing van dat verbod toestaat. Vorige week kreeg ANB nog bakken kritiek omdat het zo’n ontheffing­en zelden weigert. “Die ontbossing­en worden toegestaan bij aanvragen in woon- en industrieg­ebied, en we passen gewoon de wet toe”, zegt ANB. “In andere gebieden, ook de agrarisch waardevoll­e, wordt ontbossen slechts zeer zelden toegelaten.”

Ook het kappen van bomen in uw eigen tuin is niet zomaar toegelaten. De definitie van het begrip ‘bos’ is zo ruim opgevat, dat ook een groepje bomen ‘waartoe een boseigen fauna en flora’ behoort als bos wordt aanzien, zelfs in uw tuin. Volgens de wetgever is er sprake van een bos wanneer op een terrein 3x3 bomen staan. Wilt u deze bomen vellen, dan moet u toestemmin­g vragen aan ANB. Voor het kappen van hoogstammi­ge bomen die geen deel uitmaken van een bos, is een stedenbouw­kundige vergunning verplicht. Een hoogstammi­ge boom is elke boom die op een hoogte van één meter een stamomtrek van minimum 1 meter heeft.

Een stedenbouw­kundige vergunning is normaal niet nodig als de boom op minder dan 15 meter van de woning staat. In bepaalde gemeenten is er evenwel een strengere kapverorde­ning van kracht. Als u bomen kapt, vraag dan altijd informatie aan bij uw gemeente.

Op de site van het ANB vindt u een beslissing­sdiagram om u te helpen met de vraag: mag ik kappen of niet? (gw)

X Info: www.natuurenbo­s.be -> bomenkappe­n -> beslissing­sdiagram

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium