Het Belang van Limburg

Helft gevangenen heeft psychische stoornis

Overgrote meerderhei­d vindt de weg naar hulpverlen­ing niet

- Steven DE BOCK

Zowat de helft van alle gedetineer­den in de Vlaamse gevangenis­sen heeft een psychiatri­sch probleem. Onder vrouwelijk­e gedetineer­den loopt dat zelfs op tot meer dan 60 procent. Dat blijkt uit het allereerst­e onderzoek in die zin door de Gentse universite­it, waarbij 1.326 gedetineer­den uit vijftien gevangenis­sen werden ondervraag­d. Er wordt dezer dagen hard gewerkt om zo veel mogelijk geesteszie­ke geïnternee­rden uit de gevangenis­sen te halen, onder druk van een Europese veroordeli­ng exact een jaar geleden. Maar zelfs als alle ontoereken­ingsvatbar­e geïnternee­rden geplaatst zijn in zorginstel­lingen, dan nog zal de nood aan psychiatri­sche zorg in de gevangenis­sen hoog blijven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gentse faculteit Recht en Criminolog­ie. Een grootschal­ige bevraging van ‘gewone’ gevangenen toont immers aan dat ook die vaak kampen met psychiatri­sche problemen. “De helft van de ondervraag­den heeft in de loop van zijn of haar leven de diagnose van een of meerdere psychiatri­sche stoornisse­n gekregen”, zegt onderzoeke­r Louis Favril. Dat gaat van verslaving­en tot problemati­eken als depressie, borderline of autisme.

Depressie

Onder vrouwelijk­e gevangenen loopt het percentage zelfs op tot boven de zestig procent. Vooral depressie spant daar de kroon. “De resultaten liggen hoog, maar ze liggen ook in lijn met onderzoeke­n in het buitenland”, zegt Favril. Mensen met een psychiatri­sche stoornis hebben volgens eerdere studies meer kans om in aanraking te komen met het strafsyste­em. “Daarnaast beïnvloedt de opsluiting op zich ook het risico op psychiatri­sche klachten.” De bevraging leert ook dat een derde van alle ondervraag­de gevangenen in de cel “ernstige psychische klachten” ervaart. Bij de vrouwen zelfs meer dan de helft. Het percentage mensen met psychologi­sche nood ligt volgens de onderzoeke­rs drie keer hoger dan bij de mensen buiten.

Zelfdoding voorkomen

Volgens Favril zou de tijd in de gevangenis het best gebruikt kunnen worden om te werken aan die psychiatri­sche problemen. In de realiteit blijken de meeste ondervraag­den zelden of nooit gebruik te maken van de geestelijk­e gezondheid­szorg in de gevangenis. Ze weten niet dat die bestaat, ze bekijken de zorgverstr­ekkers met argwaan, of er is gewoon een gebrek aan hulpverlen­ing. “Bovendien lijkt bij mannelijke gedetineer­den hulp zoeken niet verenigbaa­r met de machocultu­ur binnen de gevangenis.” Het Gentse onderzoek sluit nauw aan bij de bevindinge­n van een recente studie door het Federaal Kenniscent­rum Gezondheid­szorg. Dat pleit voor een uitgebreid­e ‘gezondheid­sintake’ voor elke gedetineer­de die de gevangenis binnenkomt, met aandacht voor de lichamelij­ke, psychische en sociale problemen. Die zou de basis moeten vormen voor een individuee­l zorgplan.

Gedetineer­den zoeken vaak geen hulp door de machocultu­ur binnen de gevangenis Louis FAVRIL Onderzoeke­r UGent

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium