Het Belang van Limburg

Minister van staat Maystadt (69) overleden: de man die België naar de eurozone leidde

-

BRUSSEL - Opnieuw verliest de Belgische christende­mocratie een monument. Philippe Maystadt (69) hielp België uit de rode cijfers te klimmen. “Dankzij Maystadt betalen we nu met de euro.” De uitspraak van oud-premier Dehaene (CD&V) illustreer­t hoe belangrijk Philippe Maystadt (CDh) was als diens “belangrijk­e compagnon de route.” Zo typeerde CD&V-voorzitter Wouter Beke de minister van staat gisteren. Maystadt werd 69. Hij stierf gisteren na een slepende longziekte. Tussen 1988 en 1999 was Maystadt als minister van Financiën een baken van stabilitei­t te midden van een enorme saneringso­pdracht die België toeliet om tot de eurozone toe te treden. Was vooral Dehaene het politieke gezicht van die operatie, Maystadt zorgde als technicus voor de uitvoering. Het maakt van hem een “iconische minister van Financiën”, aldus huidig minister Johan Van Overtveldt (N-VA).

Na zijn exit uit de federale regering leidde Maystadt de toenmalige PSC in 1999 doorheen woelig water, waarbij hij de weg voorbereid­de voor Joëlle Milquet. “Geen woorden kunnen uitdrukken hoeveel respect, affectie en grote erkenning ik voel”, zei zij gisteren. Maystadt werd ook buiten zijn partij geprezen voor zijn politiek vernuft en schopte het in 2000 tot voorzitter van de Europese Investerin­gsbank, een functie die hij tot in 2011 uitoefende.

Toch zat er ook een smet op het blazoen. De Belgische Staat verloor onder Maystadt ruim een half miljard euro door betwiste swapoperat­ies die de staatsschu­ld moesten drukken.

 ?? FOTO PN ?? Philippe Maystadt.
FOTO PN Philippe Maystadt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium