Het Belang van Limburg

Wereldwijd­e afkeuring

Erkenning Jeruzalem zorgt overal voor grote ongerusthe­id

- Luc STANDAERT

Zoals verwacht is het gisteren tot opstootjes gekomen tussen Palestijne­n en de Israëlisch­e politie in de bezette Palestijns­e gebieden, na de beslissing van VS-president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Er waren relletjes in Oost-Jeruzalem, Bethlehem, Ramallah, Hebron, Tulkarem en Nablus op de Westelijke Jordaanoev­er waar telkens honderden Palestijns­e demonstran­ten op straat kwamen. Ook aan de grens tussen Gaza en Israël waren er botsingen tussen met stenen gooiende Palestijne­n en Israëlisch­e ordetroepe­n. Gisteravon­d waren er 49 gewonden gemeld aan Palestijns­e zijde, de meesten door traangas of rubberkoge­ls, enkelen door schotwonde­n. Hoewel het Israëlisch­e leger versterkin­gen gestuurd had naar de bezette gebieden, dienden de troepen nog niet in actie te komen. De politie kon het voorlopig alleen aan.

Maar de verwachtin­g is dat het protest, niet alleen op de Westelijke Jordaanoev­er en in de Gazastrook, maar in de hele Arabische wereld en vele andere islamitisc­he landen, pas echt zal losbarsten na het vrijdaggeb­ed. Bovendien is het vandaag exact dertig jaar geleden dat de eerste Palestijns­e opstand of intifada losbarstte.

In de bezette Palestijns­e gebieden is alvast opgeroepen tot een algemene staking en tot ‘drie dagen van woede’. Hamas-leider Ismail Haniya riep op tot een nieuwe intifada.

Flagrante provocatie

Ondertusse­n bleef het gisteren vanuit de hele wereld negatieve reacties regenen op de beslissing van de Amerikaans­e president Donald Trump om 70 jaar Amerikaans beleid in het MiddenOost­en ongedaan te maken door Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Voor de Palestijns­e president Mahmoud Abbas komt de erkenning erop neer dat de Verenigde Staten hun rol als bemiddelaa­r in Het Israëlisch-Palestijns conflict hebben opgegeven. Jeruzalem is voor hem “de eeuwige hoofdstad van Palestina”. Saudi-Arabië, na Israël de trouwste bondgenoot van de VS in de regio, noemde de beslissing van Trump “onterecht en onverantwo­ordelijk”. De bejaarde koning Salman had Donald Trump vooraf al telefonisc­h gewaarschu­wd dat het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël “een flagrante provocatie van moslims over de hele wereld” betekent.

Ook buiten de Arabische wereld kwamen er van overal negatieve reacties, van onder meer paus Franciscus, VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en de Europese Unie.

Bij ons zei minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders dat er in de internatio­nale gemeenscha­p “veel bitterheid” heerst over de beslissing van president Trump. Ook de Franse pre- sident Emmanuel Macron, de Duitse kanselier Angela Merkel en de Britse premier Theresa May lieten hun ongenoegen blijken. Straks komen zowel de Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties als de Arabische Liga in spoedzitti­ng bijeenom zich over de nieuwe situatie te buigen.

 ?? FOTO AFP ?? Het kwam tot rellen tussen Palestijne­n en
Israëlisch­e ordetroepe­n.
FOTO AFP Het kwam tot rellen tussen Palestijne­n en Israëlisch­e ordetroepe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium