Het Belang van Limburg

Ervaren skiërs breken vaker hun benen

Meer zelfvertro­uwen maakt ervaren winterspor­ters roekelozer

- Thomas JANSEN

Tachtig procent van de winterspor­ters die een ernstig letsel oplopen, beschikt net over het meeste ervaring. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlands­e alarmcentr­ale Eurocross Assistance en Traumacent­rum LUMC. Een mogelijke verklaring is dat ervaren skiërs en snowboarde­rs meer zelfvertro­uwen hebben en dus roekelozer worden.

HASSELT -

De Nederlands­e organisati­es bevroegen 445 personen die een ernstig winterspor­tongeval hadden, met bijvoorbee­ld een bekkenfrac­tuur of meerdere breuken als gevolg. Acht op de tien bleken nochtans meer dan tien weken ervaring te hebben als winterspor­ter. De beginners waren met vijf procent een absolute minderheid.

Europ Assistance België, de Belgische tegenhange­r van Eurocross Assistance, peilde nooit eerder naar de ervaring van de winterspor­ters. “Maar we zien wel dat ongevallen vaker plaatsvind­en op de tweede of derde dag van de vakantie”, zegt woordvoerd­er Xavier Van Caneghem. “Dan worden skiërs en snowboarde­rs wat geruster, en dus ook wat roekelozer. Hetzelfde geldt wellicht voor ervaren winterspor­ters tegenover beginnelin­gen.”

Type letsel

Daarnaast wordt in het Nederlands­e onderzoek ook een verband gelegd tussen het type winterspor­t - skiën of snowboarde­n - en het type letsel. Zo lopen snowboarde­rs bijna twee keer vaker een hersenschu­dding op dan skiërs. Onderarmbr­euken komen maar liefst bijna drie keer meer voor onder snowboarde­rs. Skiërs hebben vooral blessures aan de benen. Kniebandle­tsels komen bijna drie keer meer voor, beenbreuke­n drieënhalf keer meer. “Dat heeft ongetwijfe­ld met de houding te maken, maar wellicht ook met de leeftijd”, zegt Van Caneghem. “Kinderen en jongeren snowboarde­n vaker, en vooral kinderen vangen een val meer op met hun hoofd, schouders en armen. Er is dus zeker geen rechtstree­ks verband, maar wel een combinatie van factoren. Ook de weersomsta­ndigheden en de toestand van de piste speelt bijvoorbee­ld een rol.”

Net daarom loopt het Nederlands­e onderzoek nog door. In het derde kwartaal van 2018 worden meer resultaten verwacht over het verband tussen bijvoorbee­ld de sneeuwkwal­iteit en de ernst van het letsel. “Nu hebben we mensen bevraagd over ongevallen die al enige tijd geleden plaatsvond­en”, zegt Angela Looyé van Eurocross Assistance. “Deze winter willen we korter op de bal spelen, zodat mensen zich ook nog meer herinneren over de omstandigh­eden van het ongeval.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium