Het Belang van Limburg

MOKERSLAG VOOR BELGISCH

Beslissing van UEFA heeft veel meer gevolgen dan alleen het mislopen

- David VAN DEN BROECK/Ludo VANDEWALLE

Geen EK 2020 in Brussel, nochtans uitverkore­n om als decor voor de openingswe­dstrijd te fungeren. Terwijl de politici die voor dit debacle zorgden elkaar onder vuur nemen, likt ook het Belgische voetbal zijn wonden. En die zijn niet meteen te helen.

Imagoverli­es voor ons land

Michel Platini, oud-voorzitter van de Europese voetbalbon­d UEFA en intussen afgezet wegens corruptie, was de pleitbezor­ger van Brussel als decor voor de openingswe­dstrijd van het EK 2020. De Fransman stuurde zelfs steden als zijn eigen Parijs, Istanbul, Londen, Amsterdam en Stockholm wandelen, omdat hij de start van dat speciale EK in dertien verschille­nde Europese steden per se in de hoofdstad van Europa wilde onderbreng­en. Wat zal het buitenland in een deuk liggen dat ons land niet eens in staat is om een stadion te bouwen. “Voor Brussel, ons land en ook de voetbalbon­d is dit een enorm imagoverli­es”, aldus Gérard Linard, voorzitter van de voetbalbon­d. “We hadden gehoopt dat na twee keer uitstel te hebben gekregen er ook nog acht weken bij hadden gekund (eind januari wordt beslist over de bouwvergun­ning van het Eurostadio­n, nvdr.). Neen, wij hebben geen plan B.” De voetbalbon­d noemt zichzelf onschuldig en wil ook geen schuldige aanwijzen.

“Ik wil hier geen schuldvraa­g beantwoord­en”, aldus CEO Koen De Brabander. “Dit is een verhaal van overheden en bouwheren. Wij als voetbalbon­d waren alleen de contactper­sonen van de UEFA voor het EK 2020. Geen enkele voetbalbon­d is eigenaar van een stadion, in geen enkel land.” Dat laatste klopt echter niet. Zo is Wembley eigendom van de Engelse voetbalbon­d. Het Aviva Stadium in Dublin werd mee gefinancie­rd door de Ierse bond.

Paul Gheysens

Gerard LINARD Voorzitter voetbalbon­d

Verzuurde relatie met UEFA

Een geweigerd geschenk als dit is voor de UEFA een klap in het gezicht. Na het Heizeldram­a in 1985 en het arrest-Bosman in 1995 was België in het verleden ook al een tijdje het lelijke eendje in de ogen van de Europese voetbalbon­d. De vlekkeloze organisati­e van Euro 2000 samen met Nederland normalisee­rde de relatie weer. Door deze afwijzing gaat het weer de slechte kant op. Geen enkel groot evenement op Europees voetbalvla­k zal de komende jaren in ons land plaatsvind­en. “Het wordt sowieso moeilijk om zo’n EK of WK alleen te organisere­n”, zegt De Brabander. “Daarom was dit zo’n mooie gelegenhei­d om er nog eens bij te zijn. Maar dat we de komende twintig jaar geen cadeaus van de UEFA hoeven te verwachten, lijkt me duidelijk.”

Geen thuisvoord­eel op het EK

Ondertusse­n is een EK voetbal uitgebreid naar 24 Europese landen, de kans dat de Rode Duivels op dat EK 2020 aanwezig zullen zijn, is dus groot. De wedstrijde­n worden door het afhaken van Brussel in twaalf verschille­nde Europese steden gespeeld. Elk gastland dat zich weet te kwalificer­en speelt gegarandee­rd twee groepsweds­trijden in eigen land. De Rode Duivels verliezen dus twee duels voor eigen publiek en spelen enkel uitwedstri­jden. Een onmiskenba­ar nadeel.

Geen thuishaven meer voor de Duivels

Spelen in clubstadio­ns heeft, behalve het financiële aspect, nog nadelen: zo viel tijdens België-Japan in Brugge op dat Steven Defour wegens zijn Standard- en Anderlecht-verleden door de eigen Belgische fans werd uitgeflote­n. “We waren onaangenaa­m verrast over het incident, de wedstrijde­n van de Rode Duivels staan los van de clubs”, zei De Brabander daar al eerder over. “Dit mag niet meer gebeuren.” De voetbalbon­d nam al contact op met de supporters­federatie 1895, maar het zijn uiteraard niet alleen leden van de supporters­federatie die in het stadion aanwezig zijn.

Veel gemiste inkomsten

Het mislopen van de vier EK-wedstrijde­n zou economisch een groot verlies betekenen. Dat beweert de Brusselse schepen van Sport Alain Courtois: “Brussel loopt hiermee 100 à 120 miljoen euro aan inkomsten mis, onder meer op het vlak van hotelovern­achtingen, toerisme, transport, fanzones, etc.” Die berekening wordt wel tegengespr­oken door sportecono­om Wim Lagae. “De economisch­e impact van zo’n tornooi wordt enorm

Neen, we hebben geen plan B voor als het definitief misloopt met het stadion

 ?? FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS ?? Bondsvoorz­itter Gérard Linard (l.) en CEO Koen De Brabander spraken de pers toe.
FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS Bondsvoorz­itter Gérard Linard (l.) en CEO Koen De Brabander spraken de pers toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium