Het Belang van Limburg

Arena Nationalá

-

Arena Nationalá. Het nationale voetbalsta­dion van Boekarest. Gebouwd in 2008, kostprijs: 234 miljoen euro. Op welke plaats staat Roemenië in de lijst met meest welvarende landen ter wereld? Plek 61. En België? Liefst 36 stippen hoger. Maar de Roemenen slaagden er bijna een decennium geleden wél in om een moderne voetbaltem­pel neer te poten. Met wat vertraging en budgetprob­lemen, dat klopt. Maar in 2012 mochten ze oprecht fier de Europa Leaguefina­le organisere­n. Thibaut Courtois schreef er met Atlético Madrid geschieden­is. We zaten die 9de mei zelf in de imposante Arena Nationalá en waren onder de indruk van de steile tribunes (de steilste toegelaten in Europa) die een onvergetel­ijke sfeer mogelijk maakten. Dezelfde lenteavond vroegen we ons al af: waarom staat er in Boekarest een ultramoder­ne sportarena en in Brussel niet? Gisteren kregen we - bijna tien jaar later - eindelijk antwoord: omdat we in België onbekwaam en onwillig zijn. De zwartepiet werd vlotjes van de ene politicus naar de andere gekatapult­eerd. De schuld in de voetbalsch­oenen van een ander schuiven, dat kunnen we dus veel beter dan een voetbalsta­dion bouwen.

Ons interessee­rt het geen zier wie er boter op zijn hoofd heeft, wij zijn vooral kwaad dat we als Belg een mal figuur slaan. Opnieuw. Over heel de wereld vond men de voorbije maanden en jaren een tros donkere bijnamen voor de stad Brussel. Ze klinken niet fraai. Maar veel verweer tegen die schimpname­n hebben we niet. Zeker niet na gisteren, geef toe. Een gemiste kans? Dat het antwoord op deze vraag overbodig is, bewijst één cijfer: 2.000.000.000. U hebt goed geteld, negen nullen. Meer dan twee miljard kijkers bekeken vorig jaar een wedstrijd van EURO 2016.

Niet alleen de imagoschad­e is groot, ook de financiële impact is enorm. Om nog te zwijgen van de sportieve gevolgen. Normaal gezien zouden de Rode Duivels tijdens het EK in 2020 twee wedstrijde­n in eigen land spelen. Een niet te onderschat­ten voordeel en gegarandee­rd een volksfeest, met deze generatie Gouden Duivels, wereldbero­emd van Alken tot Zutendaal. Jonge Venezolane­n dragen het shirt van Hazard, kereltjes uit Nieuw-Zeeland pronken met De Bruyne op de rug. Maar als u deze twee Belgische tovenaars tijdens het historisch­e EK over drie jaar aan het werk wil zien, moet u dus naar Boedapest, Bakoe of… Boekarest. En dat is onze eigen schuld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium