Het Belang van Limburg

“Ben niet langer de bad guy”

Wereldkamp­ioen Peter Sagan over het leven na ‘Baby Marlon’

-

Midden in het Zwarte Woud sprak wereldkamp­ioen Peter Sagan op de Media Day van Bora-Hansgrohe tot de pers. Hij had het over de nieuwe tatoeage van zijn baas Ralph Denk en over zijn nieuwe leven als vader van baby Marlon. “Het is een perfecte baby. Hij slaapt overdag en hij huilt ’s nachts.” Wie de Media Day van Peter Sagan dit jaar wilde volgen, moest daarvoor naar Schiltach, een dorpje van 3.803 inwoners, midden in het Zwarte Woud. Ene Hans Grohe begon er in 1901 een metaaldruk­kerij die vandaag uit de verkoop van kranen en douchekopp­en een omzet haalt van één miljard euro. Sinds vorig jaar is het bedrijf ook hoofdspons­or van het team rond kopman Sagan.

De wereldkamp­ioen stapte gisteren met presidenti­ële allure hun hoofdzetel binnen. Als enige casual gekleed, alle ploegmaats droegen gewoon de winterjas van de ploeg. Gabriele Uboldi, zijn vaste begeleider, leidde Sagan met vaste hand door een bonte menigte van sponsors, verkopers en fabrieksar­beiders, helemaal tot aan de tafel van de persconfer­entie. In het vragenuurt­je ging het daar vooral over baby Marlon, het zoontje dat Sagan in oktober kreeg met echtgenote Katarina.

Hoe anders is je leven nu je vader bent geworden?

“Het is speciaal. De dag van de geboorte was heel emotioneel. Dat is het eigenlijk nog altijd. Ik voel me erg verantwoor­delijk, de vaders aan deze tafel zullen dat zeker herkennen.”

Kan een baby iets wegnemen van je prestatie als renner?

“Dat hangt vooral af van je familie. Van hoe je vrouw daarmee omgaat. En het zal ook afhangen van baby Marlon zelf. Op dit moment is hij perfect: hij slaapt overdag en hij haalt ’s nachts. (lacht luid) Neen, ik maak maar een grapje. Het is zoals ze zeggen: kleine baby, kleine problemen. Grote baby, grote problemen. Voorlopig is er geen probleem.” “Of ik misschien minder risico’s ga nemen in de toekomst? Wat is risico? Wie kent zijn lot in het leven? Er kan iets gebeuren in de koers en er kan iets gebeuren op de trappen van dit gebouw.”

Na je wereldtite­l in Bergen heb je je seizoen meteen stopgezet? Wat heb je nadien nog gedaan?

“Het was een heel rustige periode. Ik ben een hele maand thuis geweest. Om aan de baby te wennen. Nadien ben ik gaan reizen: onder meer naar de Verenigde Staten, waar ik een benefietra­ce heb gedaan voor de mensen in Santa Rosa die hun huis zijn verloren bij de bosbranden. Nadien waren er ook sponsoropd­rachten bij Specialize­d en Osmo.”

Wordt dat soort verplichti­ngen je nooit te veel?

“Neen. Wordt jouw werk je nooit te veel? Je went eraan en doet gewoon wat je moet doen, toch? Ik moet het reizen en het leven thuis in Monaco in evenwicht brengen. Maar is dat zo uitzonderl­ijk? Topmanager­s reizen ook veel en hebben ook kinderen.”

Over wielrennen: hoe kijk je terug op vorig seizoen?

“Heel succesvol voor de ploeg. Er was af en toe wat pech, maar uiteindeli­jk is alles goed gekomen (Sagan werd wereldkamp­ioen, nvdr.) Precies een verhaal uit Hollywood.”(lacht)

Je krijgt er komend seizoen Daniel Oss bij als ploegmaat. Had jij daar zelf om gevraagd?

“Ik geef alleen advies. Maar Daniel ken ik al van bij Liquigas, waar we goed samenwerke­n. Een grote versterkin­g voor de klassieker­s en als lead-out in de sprint.”

Wat zijn je grote doelen voor volgend seizoen?

“Mijn grote doel? Ik wil een goede vader zijn voor Marlon.”

En sportief? Een vierde wereldtite­l in Innsbruck misschien?

“Innsbruck? Dat is nog heel ver weg. (wijst naar buiten) Wij zitten hier, Innsbruck is drie kamers verder daar.” (lacht) “Neen, ik hoop om een beetje minder pech te hebben volgend jaar.”

Pech was er in de Ronde van Vlaanderen, waar je viel op de Oude Kwaremont. Sindsdien is de grote vraag in België of jullie leider Gilbert anders hadden ingelopen.

“Dat weet ik niet. Daar moeten analisten maar eens een heel mooi filmpje over maken op You Tube.”

Wat zegt je buikgevoel?

“Mijn buikgevoel zegt dat pech altijd tot iets mooi leidt. (Begeleider Uboldi komt tussen: “de perfecte aanleiding om over het incident in de Tour te beginnen”)

De UCI heeft je deze week vrijgeplei­t: de crash in Vittel is nu officieel ‘niet opzettelij­k’.

“Dat was heel goed nieuws voor mij. Ik ben niet langer de bad guy. Ik zal niet zeggen dat ik imagoschad­e heb geleden, want de mensen zijn niet dom. Die hebben de slo-mo beelden op internet ook gezien. Maar het is mooi om dat nu ook officieel te hebben.”

 ?? FOTO BRIAN HODES ??
FOTO BRIAN HODES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium