Het Belang van Limburg

“Niet alleen Tongeren is archeologi­sch interessan­t”

Viertal richt Hobbyarche­ologie Limburg op

-

Vier Limburgers hebben zopas de vereniging Hobbyarche­ologie Limburg (HAL) opgericht. Anderhalf jaar na de invoering van de officiële erkenning door metaaldete­ctoristen blijkt dat ruim de helft van de vondstmeld­ingen afkomstig is van Limburgers.

Ingestuurd door Angela Bitonti

Sinds 2016 kunnen metaaldete­ctoristen in Vlaanderen een officiële erkenning krijgen van de Vlaamse overheid. Met die erkennings­kaart en met de toelating van de eigenaar van de akkers waarop zij zoeken, mogen zij met de metaaldete­ctor aan de slag. Vondsten moeten aangegeven worden in het digitale Centrale Archeologi­sche Inventaris (CAI). Profession­ele archeologe­n kunnen zo ook te weten komen op welke plaatsen veel vondsten gedaan worden, en zo hun kennis van het archeologi­sch belang van onze bodem verbeteren.

Geschieden­is

Anderhalf jaar na de invoering van de officiële erkenning blijkt dat ruim de helft van de vondstmeld­ingen in de CAI afkomstig is van Limburgers. Een aantal metaaldete­ctoristen in onze provincie heeft ondertusse­n de weg gevonden naar historisch­e tijdschrif­ten en verschille­nde vondsten werden al gepublicee­rd. “Ik merk dat meer en meer detectoris­ten niet alleen geïnteress­eerd zijn in het voorwerp dat zij vinden, maar ook in de geschieden­is ervan”, zegt Eric Aerts uit Heusden, die sinds een jaar via Facebook en een website het contact tussen de metaaldete­ctoristen onderhoudt. “Daarom is het belangrijk dat de zoekers de weg vinden naar mensen die historisch geschoold zijn en hen kunnen uitleggen wat het belang of de betekenis is van hun vondst.”

“Het is ook belangrijk dat men in Brussel weet met welke praktische probleempj­es zoekers te maken krijgen”, vult Luc Wijnants uit Hoeperting­en aan. “Zelf contact nemen met het Agentschap Onroerend Erfgoed ligt voor veel zoekers moeilijk.” Samen met Dominique Steuckers uit Jeuk namen Eric en Luc contact met de rijksarchi­varis in Hasselt. “Ik sta te kijken van de vondsten van het laatste jaar”, zegt Rombout Nijssen. “Het wetenschap­pelijk-historisch belang van sommige vondsten is enorm. Het is belangrijk dat er zo veel mogelijk gepublicee­rd wordt over deze vondsten. Alleen op die manier kan duidelijk worden dat in Limburg niet alleen Tongeren in archeologi­sch opzicht interessan­t is.”

Om de detectoris­ten met elkaar in contact te brengen en kennis en ervaring te delen, richtte dit viertal vorige week de vereniging Hobbyarche­ologie Limburg (HAL) op. “In de eerste week sloten zich al 30 mensen aan”, zegt Dominique. “Daarom vinden we het een goed idee om al op 13 december een kennismaki­ngsavond te organisere­n. Alle geïnteress­eerden zijn welkom in zaal Panderosa aan de Hasseltses­teenweg in Kortenbos (Sint-Truiden). We beginnen om 19 uur.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium