Het Belang van Limburg

Schransen voor schaatsers

- Marc VERMEIREN

Voor de vierde keer organisere­n de Kempische kunstschaa­tsers Jorik (25) en Loena (18) Hendrickx dit weekend een eetfestijn om hun olympische budget aan te vullen. Ook de babysitcen­tjes van Loena gaan in dezelfde pot. Broer en zus zouden het liever anders zien, maar dit initiatief toont dat het charmante amateurism­e, ooit de basis van de olympische beweging, nog niet verdwenen is. Zo’n veertig vrijwillig­ers scharen zich achter het initiatief in thuisbasis Arendonk. Vorig jaar moesten er zelfs hongerigen geweigerd worden, zodat het event nu naar een ruimere zaal verhuist.

Ook het duo zelf draaft zaterdag en zondag op. Loena vliegt in alle vroegte terug vanuit Boedapest om een handje toe te steken. “Ik moet de zaal rondgaan met lotjes voor de tombola”, verklaart ze. “En overal een praatje maken. Mijn broer neemt bestelling­en op en ruimt mee de tafels af. En alle euro’s die ik verdien met babysitten of lesgeven aan kinderen, gaan ook naar onze sport.”

Jorik kwam vier jaar geleden op het idee om hun werkingsbu­dget op die manier te spijzen. Om een jaar te kunnen schaatsen, is zowat 80.000 euro nodig. Hij heeft al vaker zijn beklag gedaan over een gebrek aan aandacht vanuit sponsoring en media. “Dat broer en zus tegelijker­tijd naar de Olympische Spelen kunnen, is toch uniek. Ik begrijp dat er een hiërarchie bestaat binnen de sporten, maar onze prestaties verdienen meer waardering.”

Zonder warm water

Het duo krijgt wel subsidies van Sport Vlaanderen en via Be.Gold, maar dat volstaat niet. “Wij leven nochtans zo zuinig mogelijk”, stelt Loena. “In het buitenland deel ik altijd de kamer met mijn trainster en we kiezen onze hotels zorgvuldig. En dan durft het wel eens mis te lopen, zoals die keer dat we in Roemenië in een hotel belanden zonder warm water en we soep met kippenpote­n kregen. Een klein beetje extra middelen zou dus meer dan welkom zijn.”

X

 ?? FOTO RR ?? Jorik en Loena Hendrickx.
FOTO RR Jorik en Loena Hendrickx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium