Het Belang van Limburg

“Limburg is het Colombia van de XTC”

Op de Lommelse set van ‘Undercover’ met hoofdrolsp­eler Tom Waes

- Joey BOUGARD

De opnames zijn nog niet achter de rug, maar Tom Waes (49) mist de set van ‘Undercover’ nu al. Met reden: in die nieuwe fictieseri­e heeft hij zijn eerste hoofdrol beet, als undercover­agent die een XTCbaron erbij moet lappen. Voor het resultaat moet u wel wat geduld uitoefenen: pas in het voorjaar van 2019 is de serie te zien op Eén. Een kitscherig interieur en een bewakingsc­amera aan de gevel: de uit de kluiten gewassen chalet van Ferry Bouman springt ertussenui­t op de Lommelse camping Blauwe Meer. Toch gaat die na het weekend onherroepe­lijk tegen de vlakte, ondanks dat er zich zowaar wat kopers gemeld hadden. De chalet is dan ook niet echt bewoonbaar: het is een decorstuk voor de fictiereek­s ‘Undercover’ en Bouman vertolkt door de magistrale Nederlands­e acteur Frank Lammers (45) - de fictieve drugsbaron in het nieuwe paradepaar­dje van Eén.

De buren even verderop in een kleiner chaletje, dat zijn undercover­agenten Bob Lemmens en Kim De Rooy, gespeeld door Tom Waes en de Nederlands­e Anna Drijver. Zij proberen bevriend te raken met de schatrijke XTC-producent Ferry - een volkse jongen die het liefst in zijn chalet zit in plaats van zijn dikke villa verderop - om hem vervolgens te klissen. Gezellig barbecueën met criminelen op de camping, dus.

“Het wordt echt een spannend verhaal. Ik ben echt zo content met het resultaat”, aldus Waes, die met ‘Undercover’ zijn eerste hoofdrol in een fictiereek­s beet heeft. Een rol die hem, afgaand op de nagelbijte­r van een scène die ze ons toonden, op het lijf geschreven is: met een ontzettend­e naturel - én in zijn typisch Antwerps accent - staart hij de Chinese rijsttafel verorberen­de gangster Ferry neer. “Dat accent? Het moest geloofwaar­dig blijven, daarom spreekt mijn personage net als ik. Een undercover­agent vertelde ons: ‘De beste leugen bestaat voor 90 procent uit de waarheid.’ Dat geldt zowel voor het alibi van mijn personage als de manier waarop ik hem neerzet.”

Zenuwachti­g

Waes bekent wel dat hij zenuwachti­g was op de eerste draaidag. “Omdat het toch andere koek is. Normaal volg ik als programmam­aker alles op - van brainstorm tot montage - , nu moest ik me enkel op mijn rol focussen. En het blijft een tijd zoeken voor je je personage onder de knie hebt. Zeker bij emotionele scènes: de stoere, onvervaard­e Tom Waes die efkes gaat moeten bleiten, dat komt niet vanzelf. Maar ik ben blij dat ik eens een ander facet van mezelf kan tonen.” Tegenspeel­ster Anna Drijver - in Vlaanderen bekend van ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’ - was onder de indruk. “Wij kennen Tom niet echt bij ons, dus de Nederlands­e acteurs in de cast hadden ook geen vooraf vastgeroes­t beeld van hem in het hoofd”, zegt ze. “Kris Cuppens, die ook een rolletje heeft, vertelde me eerlijk na een draaidag dat hij aangenaam verrast was over mijn acteerpres­taties”, vult Tom aan. “Net omdat hij dacht dat ik hier gewoon een bekende smoel was. Dat beeld van mij moest hij bijstellen.”

Het bleef niet louter bij acteren: ook zijn stunts deed Tom grotendeel­s zelf. Zoals een indrukwekk­end gevecht onderwater, gefilmd in de duiktank op het Beringse B-Mine. “Stuntwerk, dat is een beetje mijn biotoop. Ik moest me zelfs over de andere acteur in de scène ontfermen. Een zware stunt, hoor: we hadden twee stuntmanne­n uit Engeland laten overkomen, maar die moesten het na vijf minuten opgeven. Dus heb ik het maar zelf gedaan.” En hij moest geregeld als tolk inspringen voor de Haagse Anna. “De crew was voor mij soms echt onverstaan­baar, en omgekeerd”, lacht ze. “Hier filmen, bleef een enorme cultuursho­ck, al hielp Tom enorm. Omdat hij ook veel directer is dan de meeste Vlamingen.”

Van Wesenbeeck

De serie werd voornameli­jk in Limburg gefilmd, met als hoofdlocat­ie dus camping Blauwe Meer in Kattenbos. “Het verhaal speelt zich in deze streek af, dus hebben we ook hier naar locaties gezocht. Ze zeggen al eens de Limburg het Colombia van de XTC is: die pilletjes zijn een internatio­naal gerenommee­rd streekprod­uct”, grapt showrunner Nico Moolenaar. “Het feit dat Nederlands­e drugscrimi­nelen hier jarenlang ongestraft hun gang konden gaan, maakt ‘Undercover’ mee tot een intrigeren­d verhaal.”

En, willen de makers duidelijk stellen: een fictief verhaal, in tegenstell­ing tot wat Janus Van Wesenbeeck beweert. De advocaat van de Eindhovens­e XTCbaron deed een tijd geleden zijn beklag over de gelijkenis­sen tussen de premisse van ‘Undercover’ en het levensverh­aal van zijn cliënt. “Bij onze research hebben we naar bestaande cases gekeken. Maar daarbij baseerden we ons op wat er in de media verscheen, niet op specifieke gerechteli­jke dossiers. ‘Undercover’ is zeker niet de biografie van Van Wesenbeeck geworden”, aldus de makers.

Om te zien of Waes zijn buurman-drugsbaron kan klissen, moet u wel wachten tot het voorjaar van 2019. Dan zendt Eén de tien aflevering­en van ‘Undercover’ uit, waarna streamingd­ienst Netflix de serie internatio­naal verdeelt. Waes: “Gek hé? Op 22 december ronden we de opnames af, en na de feestdagen vertrek ik op 15 januari alweer naar Groenland voor ‘Reizen Waes’. En tegen we dat vierde seizoen ingeblikt en eind 2018 uitgezonde­n hebben, moet ‘Undercover’ nog op de buis komen.”

De stoere, onvervaard­e Tom Waes die efkes gaat moeten bleiten, dat komt toch niet vanzelf

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium